Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016


ΓΡΑΦΕΙ
Η ... Παναγιώτα Βασιλοπούλου




ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΤΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ ….


΄΄ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ ΞΈΡΟΥΜΕ ;'' 
ΠΩΣ ΗΤΑΝ Ο ΑΙΣΩΠΟΣ 
Γράφει : Παναγιώτα Βασιλοπούλου : Δημοσιογράφος ΕΣΔ 

Ο Αίσωπος δεν ήταν παραμυθάς , αλλά μεγάλος μυθοποιός . Το νόημα , η ουσία , τα διδάγματα των μύθων του , που χρησιμοποιούσε , ζώα , φυτά , με ανθρώπινη μορφή , με πνευματικά και ψυχικά χαρακτηριστικά, δεν χάσανε στην διάρκεια των αιώνων στην αξία τους .
Λακωνικοί και λιτοί σε περιγραφές , είναι τα στοιχεία που ακόμα είναι επίκαιροι. Ακόμα και ο Σωκράτης , την ώρα που ξεψυχούσε , ψέλλιζε για μύθους του Αισώπου.

Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ :
Γεννημένος το 600π.Χ στο Αμόριο ,μια πόλη της Φρυγίας , προικισμένος με ένα πανέξυπνο μυαλό και ευφυΐα , μετέδιδε τη σοφία του , μέσα από τους μύθους .

Ο Αίσωπος ήταν ο πιο άσχημος άνθρωπος , παρόλο τα ψυχικά κα πνευματικά του χαρίσματα , ήταν εμφανισιακά ο πιο αποκρουστικός άνθρωπος. Το όνομα του άλλωστε δεν του δόθηκε τυχαία , Αίσωπος σημαίνει Αιθίοπας , που σημαίνει Αράπης. Είχε ένα κεφάλι μυτερό , ήταν ψευδός , κοιλαράς και με στραβά πόδια .
Η μοίρα του τον καταδίκασε να ήταν δούλος αλλά δούλευε σκληρά και με συνέπεια. Όμως όλα τα βάσανα του , τα αντιμετώπιζε με το έξυπνο εφευρετικό μυαλό του.
Οι άλλοι σκλάβοι τον έμπλεκαν συνεχώς σε περιπέτειες , που όμως με την ευφυΐα του , ξέμπλεκε από τα δεινά τους .

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ :
Κάποια μέρα , στο κτήμα που εργαζόταν κάποιοι ιερείς της Αρτέμιδας , που είχαν χαθεί , τους περιποιήθηκε και τους έβαλε κάτω από την ισκιά ενός δέντρου και τους φαγητό από το υστέρημα του, και όταν ξύπνησαν οι ιερείς , τους έδειξε τη σωστή πορεία για τον προορισμό που έπρεπε να ακολουθήσουν , την διαδρομή . Οι ιερείς ευχαριστημένοι του έδωσαν την ευχή τους . Κατάκοπος ο Αίσωπος ξάπλωσε κάτω από ένα δέντρο για να ξεκουραστεί. Κουρασμένος όπως ήταν τον πήρε ο ύπνος. Στο όνειρο του είδε την θεά Τύχη και του χάρισε την καθαρή ομιλία όπως και το χάρισμα να συνθέτει μύθους .
Ο ΑΙΣΩΠΟΣ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥ 
Κάποια στιγμή , όλοι οι δούλοι που κι ο Αίσωπος ήταν κι αυτός στη δούλεψη του ίδιου Αφεντικού ,ένας σκλάβος , ο Ζηνάς , μόλις είδε πως ο Αίσωπος μιλάει , έσπευσε στον Αφέντη του να τον κατηγορήσει για να μην βρουν μπελά με τα όσα κρυφά έκαναν από τον Αφέντη τους .Ο Αφέντης του είπε στο Ζηνά , είπε , πούλησε τον , χάρισε τον κάνε ότι θες , αρκεί να τον ξεφορτωθούμε .
Εκείνη την μέρα , κατά τύχης , περάσει , ένας ζωέμπορος .ο οποίος ρώτησε το Ζηνά , αν έχει κάποιο ζώο για πούλημα.  
Ο Ζηνάς του παρουσίασε τον Αίσωπο , κι ο έμπορος έσκασε στα γέλια .
  • Αυτός είναι κούτσουρο ή άνθρωπος ; Γι΄ αυτόν με χασομέρησες ;
    Ο Αίσωπος όμως έτρεξε πίσω από τον ζωέμπορα και του είπε,
  • Πάρε με και δε θα το μετανιώσεις , θα δεις πόσο πιστός είμαι.
  • Τι να σε κάνω που είσαι σωστό τέρας , απάντησε ο ζωέμπορας;
  • Δεν έχεις παιδιά σπίτι σου ; πάρε με ως μπαμπούλα , όταν δεν τρώνε κι όταν κάνουν αταξίες
  • Ζηνά , ρωτάει ο ζωέμπορος , τι ζητάς για το τέρας αυτό;
  • Τρεις οβολούς ......
Πλήρωσε ο έμπορας και είπε , '' Τίποτα δεν πλήρωσα και τίποτα δεν πήρα''


ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ:

Όταν μετά από ένα μεγάλο ταξίδι ,ο έμπορας έφτασε στην Έφεσο , πούλησε όλους τους σκλάβους του που όμως αν πήγαινε στη Σάμο Θα τους πουλούσε καλύτερη Τιμή , και όντως , του έμειναν τρεις , ο Γραμματικός , ο Ψάλτης και ο Αίσωπος . Ένας φιλόσοφος , ο Ξανθός , πλησίασε , γιατί εντυπωσιάστηκε που ο έμπορας είχε βάλει στο κέντρο τον Αίσωπο και τους άλλους δύο τον έναν δεξιά και τον άλλον αριστερά με πονηρία ώστε οι δύο , πλην του Αισώπου να φαίνονται πιο ωραίοι . Πλησίασε και άρχισε να ρωτά τους σκλάβους ξεκινώντας από τον Ψάλτη ,
  • Τι μπορείς εσύ να κάνεις ; ρώτησε ο Ξανθός ;
  • Τα πάντα απάντησε ο σκλάβος .
Όταν άκουσε την απάντηση ο Αίσωπος έβαλε τα γέλια .
Φάνηκαν τα άσχημα δόντια του Αισώπου κι ένας στενός φίλος του Ξανθού , του λέει του Αισώπου ,
  • Πω , πω , πω ,ποιος είδε σακί με δόντια ;
Ο Ξανθός για τον Ψάλτη του ζήτησε ο έμπορος χίλιους οβολούς ,και είπε είναι ακριβή η Τιμή.
Μετά πήγε στο Γραμματικό . Όπου τον ρώτησε τι δουλειές ξέρεις να κάνεις ;
- Όλα του Απάντησε ο Γραμματικός .
Ο Αίσωπος έβαλε πάλι τα γέλια .
Για τον γραμματικό είπε ο έμπορος στον Ξανθό πως θέλει τρεις χιλιάδες οβολούς . Κάποιοι σχολαστικοί εκεί στο παζάρι , είπαν στον Ξανθό φιλόσοφο να ρωτήσει για πλάκα τον ασχημομούρη τρίτο σκλάβο τον Αίσωπο.
  • Χαίρε , του λέει ο Ξανθός .
  • Και μήπως ήμουν και λυπημένος ; απαντά ο Αίσωπος .
  • Σε ασπάζομαι , λέει ο Ξανθός .
  • Κι εγώ επίσης λέει ο Αίσωπος .
Ο Ξανθός άρχισε να βρίσκει ενδιαφέρον , και συνέχισε να τον ρωτάει:
  • Τι είσαι ;
  • Μελαχρινός .
  • Δεν εννοώ αυτό , είπε ο Ξανθός αλλά από που κατάγεσαι ;
  • Από την κοιλιά της μητέρας μου , είπε ο Αίσωπος .
  • Μα δεν εννοώ αυτό είπε πάλι ο Ξανθός , αλλά σε ποιο μέρος γεννήθηκες ;
  • Η μητέρα μου δεν μου είπε αν με γέννησε στο πάτωμα ή στο ισόγειο .  
  • Και τι δουλειές κάνεις ; τον ρώτησε ο φιλόσοφος ;
  • Καμία , απάντησε ο Αίσωπος .
  • Μα πως είναι δυνατόν , αυτό είπε ο Ξανθός;
  • Αφού οι άλλοι δύο τα κάνουν όλα δεν άφησαν Τίποτα για μένα.

Όλοι οι σχολαστικοί εκεί στο παζάρι θαύμασαν τον Αίσωπο και έκθαμβοι είπαν “” Μια χαρά τα λέει , γι Αυτό γελούσε με τις απαντήσεις των άλλων σκλάβων ''
  • Θες να σε αγοράσω ; τον ρώτησε ο Ξανθός ;
  • Εγώ θα σε συμβουλέψω ; ακόμα δεν με έχεις υπό την κατοχή σου και με έκανες σύμβουλο σου ; Αν θες να με αγοράσεις , βγάλε το πουγκί με: τους οβολούς και μέτρα τους , αν θες να μην με αγοράσεις , σταμάτα όμως να με κοροϊδεύεις .
  • Ναι αλλά , ρώτησε ο Ξανθός ; Μήπως όμως έχεις σκοπό να το σκάσεις ;
  • Εδώ θα γελάσω , είπε ο Αίσωπος , εγώ αν είναι να το σκάσω δεν θα χρειαστώ την συμβουλή σου ,όπως εσύ πριν ζήτησες τη δική μου.
  • Καλά τα λες δούλε , αλλά είσαι πολύ άσχημος ..
  • Την εξυπνάδα πρέπει να κοιτάς φιλόσοφε , κι όχι την ομορφιά .
Ο Ξανθός τον αγόρασε μόνο με 60 οβολούς . Κι από κει και πέρα άρχισε η ιστορία της ζωής του Αισώπου.

Για τους πιο ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ :

Σχολιασμός μου Παναγιώτα Βασιλοπούλου : Αν κρίνουμε κι από τα σημερινά χρόνια , ο Αίσωπος κατάφερε πολλά περισσότερα και ξεχώρισε , με την εξυπνάδα του διότι είχε το χάρισμα της διαπραγμάτευσης . Η Λύσεις σε Κρίσιμες Καταστάσεις , ήταν η εξυπνάδα του και το κοφτερό χαρισματικό μυαλό του. Κυβερνήτες και Ηγέτες δεν έχουν ακόμα κα σήμερα βρεθεί να έχουν τα χαρίσματα του Αισώπου. 


Όποιος θέλει να διδαχθεί κι αλλά και να εντυπωσιαστεί από τα πιο έξυπνα περιστατικά στη ζωή του ,που διάλεξα μέσα από πολλά να σας τα μεταφέρω , μετά από πολλές μελέτες μου και να τα συλλέξω , κέρδος και όφελος θα έχει αν συνεχίσει την ανάγνωση :


“”Μια μέρα , ο Ξανθός διέταξε τον Αίσωπο να πάει στα Λουτρά να δει αν έχει κόσμο για να πάει να λουστεί ο Ξανθός . Στο δρόμο συνάντησε το στρατηγό , που ήξερε πως ήταν Υπηρέτης του Ξανθού τον ρώτησε ,
  • Που πηγαίνεις ;
  • Δεν ξέρω , του Απάντησε ο Αίσωπος .
    Ο Στρατηγός Θύμωσε και έδωσε διαταγή να τον οδηγήσουν στην φυλακή .
Στην διαδρομή για τη φυλακή , ο Αίσωπος είπε στον στρατηγό.
  • Βλέπεις που σου απάντησα σωστά; Εγώ πήγαινα σε διαταγές του Αφέντη μου για να δω αν έχει κόσμο στα λουτρά , και τώρα πάω στις φυλακές , είχα λοιπόν δίκιο όταν σου απάντησα δεν ξέρω που πηγαίνω .

Σχολιασμός: Παναγιώτα Βασιλοπούλου: Η ίδια η ζωή έτσι ήταν κι έτσι παραμένει , πολλές φορές άλλα σχεδιάζουμε και αλλά μας συμβαίνουν , τίποτα δεν είναι δεδομένο στην ζωή και τίποτα σίγουρο . Όμως η ψυχική ηρεμία του Αίσωπου για τις ανατροπές της ζωής , χωρίς να ήταν διαβασμένος και μορφωμένος , καλλιεργημένος , έμεινε για πολλούς αιώνες , σύμβολο θαυμασμού και σύμβολο σοφίας , μέσα από τη ζωή του , που πρέπει να την ξεχωρίσουμε από τους μύθους του .

Μια τελευταία ιστορία από τη ζωή του , που πέραν από εξυπνάδα είχαν και το στοιχείο του χιούμορ , που αυτό τον έκανε και άριστο διαπραγματευτή . Μπορούμε να εξελιχτούμε πνευματικά , από την ΖΩΗ του Αισώπου και να βρούμε μια οδό που θα μας δημιουργήσει αντιστάσεις στα δύσκολα της ζωής , με τη μέθοδο του Αισώπου που μοιάζει με του Σωκράτη , που και οι δυο δεν έγραψαν τίποτα από τα όσα δίδασκαν .

Ο Ξένος , πήγαινε συνεχώς σε Συμπόσια . Μερικοί επιτήδειοι , μόλις μέθυσε εντελώς ο Ξανθός , τον ρώτησε ,
-Δάσκαλε; είπε με δόλο, υπάρχει άνθρωπος που να μπορεί να πει τη Θάλασσα;
  • Γιατί όχι , απάντησε μέσα στη μέθη του ο Ξανθός, κι εγώ ο ίδιος μπορώ να το κάνω .
  • Αν όμως δεν μπορέσεις , ρώτησε εκμεταλλευόμενος την μέθη του Ξανθού , τι στοίχημα να βάλουμε ;
    έβγαλαν τα δαχτυλίδια κι οι δυο και βάλανε στοίχημα.
Την επομένη το πρωί , ο Ξανθός επειδή δεν θυμόταν τίποτα απόρησε που έλλειπε το δαχτυλίδι του και ζήτησε από τον Αίσωπο να του πει τι είχε συμβεί .
  • Δεν ξέρω τι συνέβη , ξέρω μόνο πως έχασες το σπίτι σου αφέντη μου .
  • Τι λες τώρα !!!!!!!!!
  • Λέω , ότι έβαλες στοίχημα όσο ήσουν πολύ μεθυσμένος πως μπορείς να πιεις όλη τη θάλασσα , κι αν δεν το κάνεις θα χάσεις το σπίτι σου .
  • Βρες μια λύση , για να μην χάσω το σπίτι Αίσωπε , βάλε το μυαλό σου να δουλέψει . Να ξεμπερδέψω με την ανοησία μου .
Θα πάμε κανονικά στη μάζωξη , και όσο κόσμο κι αν έχει , εσύ θα μείνεις ψύχραιμος και καθόλου στεναχωρημένος . Θα λές όμως ξεμέθυστος , όσα έλεγες όσο ήσουν μεθυσμένος .
Έπειτα θα διατάξεις να σου φέρουν τα στρώματα σου και το τραπέζι σου στην παραλία . Και θα πεις στους υπηρέτες να σου φέρουν ποτήρια με θαλασσινό νερό .
Αφού θα μαζευτεί κι άλλος κόσμος για να δει τι έχει γίνει , θα ξαπλώσεις και θα πεις στον φίλο σου ,'' Τι Στοίχημα Βάλαμε; “'
'' Να πιεις όλη τη θάλασσα , θα σου απαντήσει “”
Θα γυρίσεις και θα πεις στον κόσμο '' Κύριοι , ξέρετε βέβαια , ότι πολλά ποτάμια χύνονται μες στην θάλασσα . Εγώ συμφώνησα να πιω , μόνο τη θάλασσα , όχι όμως και τα ποτάμια, πρέπει λοιπόν ο φίλος μου να βρει τρόπο να σταματήσει τα ποτάμια να μην πέφτουν μες στη θάλασσα κι εγώ θα πράξω όπως είχαμε συμφωνήσει .. Κι έτσι ο φίλος του έχασε το στοίχημα μιας κι όσοι ήταν μαζεμένοι εκεί , συμφώνησαν πως αυτό ήταν το σωστό ..........
Έτσι για μια ακόμα φορά Έσωσε τον Αφέντη του .


Δεν τελειώνει όμως εδώ η ζωή του Αισώπου . Διάλεξα τα πιο εντυπωσιακά και τα πιο σπουδαία παραδείγματα που αν τα έχουμε ως οδηγό φιλοσοφίας , θα γίνουμε πλουσιότεροι !!!!!!!!

Γιατί ως γνωστόν τι να το κάνεις ένα χρυσό δοχείο με δηλητήριο μέσα και τι να το κάνεις ένα πήλινο δοχείο με νέκταρ μέσα !!!!!!!

Εσύ διαλέγεις !!!!!!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου