Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Θετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΞ

ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΑΝ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΝΟΜΟ!- ΤΟ ΝΑΤΟ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ!

Συνέντευξη ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά στη χθεσινή «Εφημερίδα των Συντακτών» και στον δημοσιογράφο Ν. Ζηργάνο (Αθήνα, 16.04.2016)

kotzias.jpg

Νίκος Κοτζιάς


ΔΗΜ/ΦΟΣ: Αρχίζει να αλλάζει το κλίμα στην Ευρώπη απέναντι στη χώρα μας για το προσφυγικό;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Πέρσι τέτοιο καιρό προσπαθούσα να πείσω τους Ευρωπαίους συναδέλφους ότι με την πολιτική που έκαναν δεν έβλεπαν τα κύματα προσφυγιάς που έρχονταν. Έκοψαν, παραδειγματικά το αναφέρω, τα χρήματα για τους καταυλισμούς των προσφύγων στην περιοχή πέριξ της Συρίας. Σήμερα, επιτέλους, η ΕΕ έχει διαμορφώσει μια πολιτική στήριξης της Ιορδανίας και του Λιβάνου. Αυτή ζητώ να αναβαθμιστεί σε στρατηγική σχέση. Αντιλαμβάνονται, πλέον, ότι εμείς γνωρίζουμε καλύτερα από πολλούς την περιοχή και τα κράτη της. Και θυμούνται περισσότερο ότι δεν είμαστε εμείς η αιτία και οι φορείς του πολέμου. Νομίζω ότι, εν τέλει, η ζωή επιβάλλει διορθώσεις. Τις επιβάλλει τόσο πιο γρήγορα και πετυχημένα όσο περισσότερη δουλειά έχουμε κάνει εμείς προηγουμένως.


ΔΗΜ/ΦΟΣ: Είναι το προσφυγικό, πέραν από μείζον πρόβλημα, μια ευκαιρία στενότερης συνεργασίας της Αθήνας με Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η αντιφατικότητα της ζωής επιτάσσει να «ανακαλύπτουμε» τις αντιθέσεις της: να βλέπουμε χωρίς φόβο τους κινδύνους, αλλά και τις ευκαιρίες. Όσο καιρό κυριαρχούσαν τα οικονομικά ζητήματα της κρίσης, οι σχέσεις με χώρες που έχουν γεωοικονομική ισχύ εντός της ΕΕ ήταν εξαιρετικά δύσκολες. Κάποιοι μας ήθελαν και θέλουν ως αποικία χρέους. Στο προσφυγικό οι συσχετισμοί ισχύος είναι διαφορετικοί, καθότι σε αυτό κυριαρχούν η γεωπολιτική και οι ροές ανθρώπων.

ΔΗΜ/ΦΟΣ: Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ειδομένη δυσκολεύουν και πόσο τις σχέσεις με την ΠΓΔΜ;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η ΠΓΔΜ χρησιμοποίησε δυσανάλογα μέσα στην αντιμετώπιση των προσφύγων. Παραβίασε πολλαπλώς τον διεθνή νόμο. Της συστήσαμε να αναλογιστεί τι κάνει και τι συνέπειες θα έχει αυτό στις μελλοντικές σχέσεις της με το ευρωπαϊκό θεσμικό σύστημα. Ευθύνες έχουν και εκείνα τα κράτη μέλη της ΕΕ που παρά την παρουσία τους στην ΠΓΔΜ δεν την απέτρεψαν από αυτή τη συμπεριφορά.
Από πλευράς μας αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους ζητήματα με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα. Είναι ανόητοι όσοι νομίζουν ότι θα σταματήσουμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες και να ασκούμε ενεργητική εξωτερική πολιτική. Όποιος δεν αντέχει τις δυσκολίες της εξωτερικής πολιτικής και χάνει την ψυχραιμία του, ας μετρήσει καλύτερα το μπόι του.

ΔΗΜ/ΦΟΣ: Πώς αξιολογεί το Υπουργείο Εξωτερικών την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Χρειάζεται χρόνος για να κριθεί. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προωθείται στη βάση του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Βέβαια, προκειμένου τα δικαιώματα να υπάρξουν, απαιτείται η παρουσία μιας δημοκρατικά συγκροτημένης κοινωνίας και όχι μιας αποδιοργανωμένης.
Η ιστορία έχει δείξει ότι δεν υπάρχουν δικαιώματα εκεί όπου δεν διασφαλίζονται η κυριαρχία του εθνικού κράτους προς τα έξω και η κυριαρχία της κοινωνίας στο εσωτερικό του κράτους. Μην ξεχνάμε ότι οι πρόσφυγες είναι πρόσφυγες διότι χάθηκαν στην πατρίδα τους ακριβώς αυτές οι δύο κυριαρχίες. Κατά συνέπεια δικαιώματα και κυριαρχία δεν είναι σε αντίθεση.

ΔΗΜ/ΦΟΣ: Ποια είναι τα μέχρι στιγμής συμπεράσματα από τη νατοϊκή δράση; Υλοποιείται ο σχεδιασμός; Έχει αποτελέσματα;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Πρώτον, το ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνεται μέχρι τώρα στα καθήκοντα που του ανατέθηκαν. Ενώ, δεύτερον, αποδείχτηκε ότι ορθά αντιμετωπίσαμε το ζήτημα χωρίς φοβικά σύνδρομα. Ούτε καταλύθηκε η εθνική μας κυριαρχία ούτε χάθηκε ο έλεγχος του Αιγαίου. Εκείνοι που έδειξαν φοβικά σύνδρομα ήταν οι Τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι εμπόδισαν ποικιλότροπα την υλοποίηση της συμφωνίας. Ίσως οι στρατιωτικοί της γείτονος να θεώρησαν τη συμφωνία ως μια αρνητική επιλογή των πολιτικών και γι’ αυτό να δείχνουν «νευρικότητα».

ΔΗΜ/ΦΟΣ: Η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγορεί για την πολιτική σας απέναντι στην Τουρκία.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η αξιωματική αντιπολίτευση αδυνατεί να σκεφτεί και να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία τις τουρκικές προκλήσεις. Το χειρότερο; Προκειμένου να κάνει πολεμική στην πατριωτική εξωτερική πολιτική δικαιολογεί κάθε τουρκική πρόκληση. Είναι φυσική συνέχεια της υποστήριξης που παρείχε στους εκβιασμούς του ΔΝΤ σε βάρος της Ελλάδας και σε όσους έκλεισαν τα σύνορα στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο που άνθρωποί της εκθείαζαν τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ στα ανθελληνικά παραληρήματά του. Ίσως τους αρέσει που αμνήστευσε διεφθαρμένους πολιτικούς και άλλους εγκληματίες.

ΔΗΜ/ΦΟΣ: Ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει σχετικά με τις αποκαλύψεις του WikiLeaks για το ΔΝΤ ότι δημιουργούν γεωπολιτικό ζήτημα. Εσείς πώς τις αξιολογείτε;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αποδείχτηκε ότι είναι ορθή η γενικότερη θέση της Αριστεράς, θέση εξάλλου που πίστευε και η αθηναϊκή δημοκρατία, ότι δεν υπάρχουν απολίτικοι τεχνοκράτες. Πίσω από «τεχνοκρατικούς αριθμούς» και προτάσεις υπάρχουν συμφέροντα. Η αποκάλυψη των συζητήσεων ανάμεσα σε στελέχη του ΔΝΤ έδειξε ότι κάποιοι θέλουν να καταστρέψουν την Ελλάδα, να οδηγήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός ΕΕ. Να δημιουργήσουν συγκρουσιακή ατμόσφαιρα ανάμεσα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αποδείχτηκε ακόμα ότι εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν δυνάμεις για τις οποίες όχι μόνο το ΔΝΤ είναι η αρχή του παντός, αλλά και ότι έχουν επιλέξει να θεωρούν τους ακραίους εντός του ΔΝΤ ως νέους ευαγγελιστές.

ΔΗΜ/ΦΟΣ: Η διαρροή για το ΔΝΤ επαναφέρει το μεγάλο ζήτημα του ρόλου των υπερεθνικών κέντρων αποφάσεων, μη εκλεγμένων, που επηρεάζουν, αν δεν καθορίζουν, τις ζωές μας.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Στην Αθήνα του Περικλή οι ειδικοί συνέβαλλαν στην επεξεργασία προτάσεων. Δεν τις επέλεγαν, όμως, εκείνοι. Εφάρμοζαν τις δημοκρατικές αποφάσεις. Από τότε ένα βασικό πρόβλημα της δημοκρατίας είναι αν υπάρχουν τομείς εκτός δημοκρατίας. Σήμερα οι τομείς αυτοί πληθαίνουν και αφορούν πριν από όλα τον πυρήνα της ζωής και της εξουσίας. Και αυτό οφείλουμε να το αντιπαλέψουμε.

ΔΗΜ/ΦΟΣ: Τι σχεδιάζει, υλοποιεί και περιμένει η ελληνική διπλωματία το 2016;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Προωθούμε ένα πακέτο λύσης των ανοιχτών θεμάτων με την Αλβανία. Συγκροτήσαμε μια ειδική σχέση με Βουλγαρία, ενώ προωθούμε τα ΜΟΕ με την ΠΓΔΜ. Διατυπώσαμε ένα νέο δόγμα ως προς το Κυπριακό. Αναπτύξαμε πολύπλευρα και πολυεπίπεδα τις τριμερείς μας σχέσεις με Βουλγαρία-Ρουμανία, με Κύπρο και Ιορδανία, Αίγυπτο, Ισραήλ, Λίβανο. Θέλουμε να το κάνουμε και με την Παλαιστίνη. Μετά το καλοκαίρι θα υπογράψουμε σειρά συμφωνιών με την Ιταλία. Με την τελευταία, όπως και με Κίνα, Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, είμαστε στη διαδικασία συμφωνίας για την συγκρότηση ενός «προγράμματος δράσης» σε όλους τους δυνατούς τομείς. Συγκροτήσαμε νέες Μικτές Διυπουργικές Επιτροπές (ΜΔΕ) για την οικονομική συνεργασία με τρίτες χώρες και ενεργοποιήσαμε παλαιότερες που ήταν ακόμα και δύο δεκαετίες αδρανείς. ΜΔΕ έχουμε, πλέον, συνολικά με 32 κράτη.
Στις 14 Απριλίου κάναμε την πρώτη τριμερή για το προσφυγικό με Αλβανία και Ιταλία. Στις 21-22 Απριλίου οργανώνουμε στη Θεσσαλονίκη τετραμερή συνάντηση υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών με Βουλγαρία, ΠΓΔΜ και Αλβανία για τη διασυνοριακή συνεργασία. Στην πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία μας μεγάλη συνάντηση 5 ευρωπαϊκών κρατών (Σλοβακία ως προεδρεύουσα της ΕΕ, Βουλγαρία, Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρος) και 5 αραβικών της Ανατολικής Μεσογείου. Στόχος είναι η διαμόρφωση μιας δομής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Προωθούμε σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών. Σχεδιάζουμε εντατικοποίηση των προτάσεών μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, καθώς και για τις χώρες του Κόλπου. Αυτά όλα τα αναφέρω παραδειγματικά, διότι οι πρωτοβουλίες μας προκειμένου να καταγραφούν έστω και τηλεγραφικά θα χρειάζονταν τουλάχιστον μια ειδική συνέντευξη.

ΔΗΜ/ΦΟΣ: Είναι ρεαλιστική μια προσδοκία επίλυσης του Κυπριακού;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δουλεύουμε σταθερά και σε βάθος για τη λύση του Κυπριακού. Βοηθούμε και στηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτή την προσπάθειά της. Προσπάθεια ρεαλιστική υπό τον όρο του τερματισμού του συστήματος εγγυήσεων και της απομάκρυνσης ολόκληρου του στρατού κατοχής. Η κατοχή είναι η ουσία του κυπριακού προβλήματος και δεν υπάρχει λύση χωρίς άρση της αιτίας που το δημιούργησε.
Ως προς τις εγγυήσεις επαναλαμβάνω: Η κυβέρνησή μας τις θεωρεί, όπως και η πλειοψηφία του κυπριακού λαού, καθοριστικό κριτήριο αξιολόγησης κάθε συμφωνίας. Δεν θα συμμετάσχουμε σε καμιά συμφωνία που δεν θα προβλέπει την αμετάκλητη κατάργησή τους. Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι μπορεί να συμφωνηθούν πρώτα όλα τα άλλα και μετά, στο τέλος, να μας εκβιάζουν για τη διατήρηση του καθεστώτος των εγγυήσεων.

ΔΗΜ/ΦΟΣ: Η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε εκλογές. Θα αντέξει ο κυβερνητικός συνασπισμός; Είναι εθνικά συμφέρον να πάμε σε εκλογές τώρα;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ασφαλώς θα αντέξουμε. Οφείλουμε να αντέξουμε. Είναι πατριωτικό καθήκον να αντέξουμε.
Ως προς την αξιωματική αντιπολίτευση, τη μία μέρα ο αρχηγός της προτείνει την επέκταση της θητείας των κυβερνήσεων από 4 χρόνια σε 5 και την επομένη ζητά εκλογές. Ο λόγος; Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποφέρει από προγραμματικά αδιέξοδα. Είναι φυλακισμένη του αμαρτωλού παρελθόντος του συστήματος παρακμής που εξυπηρετεί και στο οποίο ανήκει.

Περιοχή συνημμένων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου