Λευκωσία: «Φωτιές» ανάβει στο πολιτικό σκηνικό η επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μεθαύριο Τρίτη. Ο κ. Τουσκ θα συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής ΕυρωπαΪκής Ένωσης-Τουρκίας.
 Ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, σχολιάζοντας την κάθοδο Τουσκ, εξέφρασε απορία για την επίσκεψη, αναφέροντας ότι μάλλον εντάσσεται στο πλαίσιο των απαιτήσεων της Τουρκίας, για άνοιγμα των ενταξιακών της κεφαλαίων τα οποία μπλοκάρει η Κύπρος. «Είναι λάθος», είπε, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να μπαίνει σε ένα ανατολίτικο παζάρι το οποίο επιβάλλει η Τουρκία».

Ο ΔΗΣΥ, δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, Νίκου Τορναρίτη, δηλώνει πως «ενόψει και της επίσκεψης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Λευκωσία, διαπιστώνουμε τη διάθεση να ασκηθούν έντονες πιέσεις στην κυβέρνησή μας». Κάνει λόγο για «δεδομένη την επιθυμία της Κύπρου να συμβάλει στις ευρωπαϊκές πολιτικές» στο φλέγον ζήτημα του προσφυγικού, ξεκαθαρίζει ωστόσο πως «ήρθε η ώρα και για την Τουρκία να συνεργαστεί εποικοδομητικά και στο Κυπριακό».
Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ, χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη στάση της ΕΕ «τόσο σε σχέση με τον ίδιο τον τρόπο αντιμετώπισης του προσϕυγικού, όσο και σε σχέση με τα ανταλλάγματα που θέλει να παραχωρήσει στην Τουρκία».

Σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου, Γιώργου Λουκαΐδη, το κόμμα «επαναλμβάνει τη θέση του ότι με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να συναινέσει σε πιθανό άνοιγμα κεϕαλαίων ως αντάλλαγμα για τις όποιες υπηρεσίες της Τουρκίας σε ευρωπαϊκά κράτη σε σχέση με το προσϕυγικό».

«Επικίνδυνη» για το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, η επίσκεψη του κ. Τουσκ στην Κύπρο δηλώνοντας ότι δεν κατανοεί την «ελαφρότητα» με την οποία την αντιμετωπίζουν κυβέρνηση και ΔΗΣΥ.
 
«Είναι γνωστές οι απόψεις του κ. Τουσκ επί του μεταναστευτικού προβλήματος και για την ανάγκη να ικανοποιηθούν όλες οι παράφρονες απαιτήσεις των Τούρκων», δήλωσε εν μέρους του Κινήματος η Μακαρία-Άντρη Στυλιανού, ζητώντας να κηρυχθεί ανεπιθύμητος (persona non grada)
 
«Πριν μπει το πιστόλι στον κρόταφο και να επέλθει η άτακτη υποχώρηση», ανέφερε, «θέλουμε να ρωτήσουμε ποια μέτρα έχουν πάρει οι κυβερνώντες για αντιμετώπιση της επίσκεψης Τουσκ, γιατί αποδέχτηκαν την πραγματοποίησή της και ποιες υπαλλακτικές έχουν σχεδιάσει».

Οι Οικολόγοι καλούν τον πρόεδρο Αναστασιάδη «να παραμείνει σταθερός στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και να μην υποχωρήσει. Διαφορετικά -για να παραφράσουμε την φράση του κ. Νεοφύτου- "Κυπριακή Δημοκρατία γιόκ"».
«Αδιανόητο και εντελώς παράλογο, η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβραβεύει την Τουρκία και ταυτόχρονα να της επιτρέπει να εμπορεύεται τους πρόσφυγες, που η ίδια δημιούργησε», δηλώνει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολιτών, Ανδρέας Αποστόλου.

«Αναμένουμε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, να προτείνει κυρώσεις κατά Τουρκίας και να μην συναινέσει με τη γερμανική κυβέρνηση στην λογική καλοπιάσματος της Τουρκίας», ανέφερε.

Και ο κ. Αποστόλου κατέληξε: «Ο ΠτΔ επέτρεψε στην κα Μέρκελ να "κουρέψει" τις καταθέσεις και την κυπριακή οικονομία. Τώρα θα της επιτρέψει να "κουρέψει" και την Κυπριακή Δημοκρατία;».

Πηγή: philenew
s