Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΚΑΛΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΙ ΑΥΤΗ... ΑΝΤΕ ΒΑΛΤΕ ΠΑΝΙΑ.... ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΖΩΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!

Τριμερής συνεργασία ανάμεσα στην Κύπρο, τον Λίβανο και την Ελλάδα.
Φαίνεται ανασκουμπωμένος ο Νίκος Κοτζιάς..σαν μπολσεβίκος Πεχλιβάνης. Μακάρι να βγάζει ψαριές στο δύσκλο, όσο κι ενδιαφέρον  πόστο που είναι.
Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στο δημοσιογράφο Γεώργο Συριόπουλο της ΕΡΤ, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (Βρυξέλλες, 15.02.2016)
«Σήμερα ξεκινήσαμε με μια τριμερή συνάντηση. Μετά την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ιορδανία, ξεκίνησε η τριμερής συνεργασία ανάμεσα στην Κύπρο, τον Λίβανο και την Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο, ολοκληρώνουμε μια πρώτη διαδικασία. Επίσης, πρέπει να σας πω ότι έχουμε συμφωνήσει και με τον Λίβανο, ώστε ο Λίβανος, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ελλάδα και η Κύπρος να οργανώσουμε, μετά το καλοκαίρι, μια συνδιάσκεψη για την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.



Οι χώρες, οι οποίες αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, ήταν, εν πρώτοις, η Μολδαβία, όπου καταβάλλεται προσπάθεια να βοηθηθεί για να συγκροτηθεί κράτος δικαίου και να καταπολεμηθεί η διαφθορά, η εγκληματικότητα και το μαύρο πολιτικό χρήμα. Η δεύτερη χώρα που μας απασχόλησε ήταν η Λευκορωσία, για την οποία προβλέπεται άρση του μεγαλύτερου μέρους των κυρώσεων. Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι τέτοιου είδους κυρώσεις δε λειτουργούν και δεν είναι αποτελεσματικές, καθώς και ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματικό να αναπτύσσονται οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τρίτες χώρες.
Βεβαίως, πολύ μεγάλο μέρος της συζήτησής μας αφορούσε στη Συρία, στις εξελίξεις μετά τη συνδιάσκεψη του Λονδίνου και στη συμφωνία που έγινε στο Μόναχο. Εκφράσαμε για άλλη μια φορά την ανησυχία μας που βασίζεται στο γεγονός ότι, πολλές δυνάμεις εξακολουθούν να θεωρούν ότι μπορούν να συνεχίζουν να βομβαρδίζουν ή και να ετοιμάζουν στρατεύματα επέμβασης στο εσωτερικό της Συρίας. Για εμάς, το θέμα της Συρίας δεν είναι μόνο θέμα ανθρωπισμού ή μάχης ενάντια στην τρομοκρατία ή γενικά θέμα φιλειρηνισμού, αλλά και θέμα που σχετίζεται με την κατάσταση των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το μέλλον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ενότητάς της στην αντιμετώπιση τέτοιων μεγάλων γεωπολιτικών προβλημάτων, όπως είναι το προσφυγικό».


Πραγματοποιηθείσα τριμερής συνάντηση Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά με Υπουργούς Εξωτερικών Κύπρου, Ι. Κασουλίδη και Λιβάνου, G. Bassil (Βρυξέλλες, 15.02.2016)

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, συναντήθηκε, σήμερα, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Ιωάννη Κασουλίδη και του Λιβάνου, κ. Gebran Bassil.
Στην τριμερή συνάντηση, η οποία είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε, κυριάρχησαν θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο προσφυγικό, στην τρομοκρατία και στην ειρηνευτική διαδικασία στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, εξετάστηκαν οι προοπτικές οικοδόμησης της τριμερούς συνεργασίας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα καθώς και στον τομέα της ενέργειας, της ασφάλειας και του πολιτισμού.

Τέλος, συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση, στο εγγύς μέλλον, μία κοινής επίσκεψης του κ. Κοτζιά και του κ. Κασουλίδη στον Λίβανο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου