Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Υιοθέτηση Απόφασης Γενικής  Συνέλευσης  Ηνωμένων Εθνών για την «Επιστροφή ή Απόδοση Πολιτιστικών Αγαθών στις  χώρες προέλευσης» (Νέα Υόρκη, 09.12.2015)

Υιοθετήθηκε, χθες, κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας, ομόφωνα από την Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η  Απόφαση για την «Επιστροφή ή Απόδοση Πολιτιστικών Αγαθών στις  χώρες προέλευσης». Η Απόφαση υποβάλλεται από την χώρα μας ανά τριετία και το τελικό κείμενο διαμορφώθηκε ως αποτέλεσμα συστηματικών διαβουλεύσεων υπό την διαμεσολάβηση της Ελλάδας, σε συνέχεια σχετικών οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά.

Η Απόφαση έτυχε ευρείας αποδοχής, καθώς συγκηδεμονεύτηκε από συνολικά 74 κράτη, μεταξύ των οποίων το σύνολο των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαντικός αριθμός κρατών της Λατινικής Αμερικής, καθώς και αρκετά αραβικά και αφρικανικά κράτη.
Η πρωτοβουλία αυτή ενισχύει την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης, καθώς και την προσπάθεια προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι δύο αυτές διαστάσεις της απόφασης κρίνονται ως ιδιαίτερα επίκαιρες και κρίσιμες, καθώς η Μέση Ανατολή πλήττεται καθημερινά από καταστροφή έργων και μνημείων πανανθρώπινης πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ γνωστή είναι η διασύνδεση του λαθρεμπορίου πολιτιστικών αγαθών με την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Ειδική μνεία γίνεται στην Απόφαση για την «Σύσταση της Αρχαίας Ολυμπίας», η οποία καλεί τα κράτη-μέλη σε κινητοποίηση για επιστροφή κλαπέντων πολιτιστικών θησαυρών με ρητή αναφορά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μια άλλη, εξίσου σημαντική, διάσταση της Απόφασης, είναι η καταδίκη της καταστροφής μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιοχές ένοπλων συρράξεων, συμπεριλαμβανομένων των υπό κατοχή εδαφών, καθώς και της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών από ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες, όπως το ISIS.
Η Ελλάδα, ως κοιτίδα γνώσης και πολιτισμού, θα βρίσκεται πάντα στην πρωτοπορία για την προάσπιση της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και θα συνεχίσει να προωθεί ανάλογες πρωτοβουλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου