Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015


ΔΡΑΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 

Ομιλία του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Γιώργου Τσίπρα, στο Πολυσυνέδριο «Capital & Vision - Εξωστρέφεια και Ελληνική Οικονομία: Η ώρα της ανασυγκρότησης» 



Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων κ. Γιώργος Τσίπρας μίλησε, στις 4 Νοεμβρίου 2015, στο Πολυσυνέδριο «Capital + Vision – Εξωστρέφεια και Ελληνική Οικονομία: Η ώρα της ανασυγκρότησης», το οποίο διοργανώθηκε από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, την εφημερίδα «Κεφάλαιο», την πύλη Capital.gr και την εταιρεία Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε.


Ο κ. Γ.Γ. Δ.Ο.Σ. ξεκίνησε την ομιλία του από τις προσπάθειες που γίνονται στο Υπουργείο Εξωτερικών για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας με βάση επιτυχημένα διεθνή παραδείγματα και με ταυτόχρονο εξορθολογισμό των σχετικών δομών και ενεργειών. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το ΥΠ.ΕΞ. θα προχωρήσει σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης – πέραν της παραδοσιακής διπλωματίας – με δημιουργικές πρωτοβουλίες και περαιτέρω αξιοποίηση και ενίσχυση του υφισταμένου δυναμικού, αναφερόμενος συγκεκριμένα στην επανενίσχυση του κλάδου των Υπαλλήλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων μετά από πολλά χρόνια.


Επίσης, ο κ. Γ.Γ. Δ.Ο.Σ. υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης στρατηγικού σχεδιασμού για την ελληνική εξωστρέφεια – δεδομένων, μάλιστα, των ιδιαιτέρων παραμέτρων της ελληνικής οικονομίας – ο οποίος θα μπορούσε να προσφέρει σαφή ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε εξαγωγικούς κλάδους που δεν λειτουργούν με βέλτιστο τρόπο. Τόνισε, δε, ότι, αντίθετα με κάποιες αντιλήψεις, οι υψηλές εξαγωγές ορισμένων χωρών της Ε.Ε. με πληθυσμιακό και οικονομικό μέγεθος ανάλογο με εκείνο της Ελλάδας οφείλονται ακριβώς σε αυτόν τον κεντρικό σχεδιασμό που ακολουθούν οι χώρες αυτές.


Τέλος, ο κ. Γ.Γ. Δ.Ο.Σ. έκανε μνεία στην απαιτούμενη αναβάθμιση στις συνέργειες τομέων και φορέων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με σκοπό τον απαραίτητο συντονισμό με τα ζητούμενα της πραγματικής οικονομίας. 



Συμμετοχή Αναπλ. Γεν. Γραμματέως ΔΟΣ & ΑΣ, Κ. Τεκτονίδου σε 1η Βαλκανική συνάντηση Επιμελητηρίων (Φλώρινα, 6-7/11/2015)
 


Η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ, κ. Κυριακή Τεκτονίδου, θα συμμετάσχει, ύστερα από πρόσκληση του Επιμελητηρίου Φλώρινας, στην 1η Βαλκανική Συνάντηση Επιμελητηρίων (Φλώρινα, 6-7 Νοεμβρίου 2015). Την εκδήλωση διοργανώνουν τα Επιμελητήρια Κοζάνης και Φλώρινας, σε συνέχεια προηγούμενων δράσεων και πρωτοβουλιών που έχουν αναλάβει για την προώθηση της διακρατικής επιχειρηματικής συνεργασίας.


Στη Βαλκανική Συνάντηση Επιμελητηρίων θα συμμετάσχουν αντιπροσωπείες Επιμελητηρίων βαλκανικών χωρών (Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας, Αλβανίας, Π.Γ.Δ.Μ.), εκπρόσωποι Ενώσεων Επιμελητηρίων και διμερών Επιμελητηρίων, καθώς επίσης στελέχη της δημόσιας διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων.
Η εν λόγω συνάντηση διοργανώνεται με την ευκαιρία της συνεδρίασης, για πρώτη φορά στη Φλώρινα, της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών Επιμελητηρίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου