Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 

Συνάντηση Υφυπουργού Εξωτερικών Δ. Μάρδα με τον Πρέσβη της Ρωσίας A. Maslov 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Μάρδας είχε σήμερα συνάντηση, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τον Πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα κ. Maslov, με τον οποίο συζήτησε θέματα διμερούς οικονομικού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην προσεχή Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Σότσι, στα τέλη Νοεμβρίου. Τονίσθηκε δε ότι αμφότερες πλευρές αποδίδουν μεγάλη σημασία στην σύγκληση της εν λόγω Επιτροπής, με στόχο την έτι περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών

.

Πραγματοποιηθείσα συνάντηση ΑΝΥΠΕΞ, Ν. Ξυδάκη, με την Πρέσβη της Βουλγαρίας, E. Kraleva  
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Νίκος Ξυδάκης, συναντήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με την Πρέσβη της Βουλγαρίας στην Ελλάδα, κα. Emilia Kraleva.
Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα επιβεβαίωσε, σε συνέχεια και της πρόσφατης επίσκεψης του Βούλγαρου Υπουργού Εξωτερικών κ. Daniel Mitov, την άριστη και πολυεπίπεδη ελληνοβουλγαρική συνεργασία, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ. Τέλος, έγινε ανταλλαγή απόψεων για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.



Συμμετοχή Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά σε 12η Υπουργική Σύνοδο ASEM (Λουξεμβούργο, 05-06.11.2015) 

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, την Πέμπτη και Παρασκευή 5 και 6 Νοεμβρίου, θα συμμετάσχει στη 12η Υπουργική Σύνοδο του ASEM (Asia-Europe Meeting), που θα λάβει χώρα στο Λουξεμβούργο, το οποίο ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.
Στη φετινή Σύνοδο του ASEM, που αποτελεί ένα forum διαλόγου 51 κρατών και περιφερειακών οργανισμών της Ευρώπης και της Ασίας, οι συμμετέχοντες Υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις σε θέματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος όπως η κλιματική αλλαγή, η βιώσιμη ανάπτυξη και η ανάδειξη της συμβολής των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η πρώτη παρέμβαση του κ. Κοτζιά θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, στη θεματική ενότητα για τη συνεργασία και τη «συνδεσιμότητα» Ευρώπης – Ασίας, δίδοντας έμφαση στις μελλοντικές προοπτικές και το ρόλο του ASEM, δεδομένου ότι καλύπτει το 62,5% του παγκόσμιου πληθυσμού, που παράγει το 57% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και τη μοναδική πλατφόρμα διαλόγου όπου συνυπάρχουν οι αναπτυγμένες και οι αναπτυσσόμενες χώρες της ασιατικής περιοχής. 

Την επόμενη ημέρα, ο κ. Κοτζιάς θα παρέμβει στην περιορισμένης σύνθεσης συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών, με θέμα την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση και τα αίτια που την προκαλούν, υπό το φως και των συμπερασμάτων της πρόσφατης Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται, επίσης, θέματα περιφερειακής ασφάλειας καθώς και η προετοιμασία της επόμενης Συνόδου Κορυφής του ASEM που θα πραγματοποιηθεί του χρόνου στη Μογγολία. Τέλος, θα εξετασθούν η βελτίωση της διασυνοριακής συνεργασίας και των δικτύων μεταφοράς, η προώθηση των αμοιβαίων εμπορικών συναλλαγών και επενδύσεων, η ενίσχυση των επαφών με την Κοινωνία των Πολιτών και η σημασία της τεχνολογίας και της καινοτομίας στη αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κινδύνων.



Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ Γ.Αμανατίδη, με το Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού, Eldadj As Sy
O Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης συναντήθηκε, σήμερα, Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015, στο Υπουργείο Εξωτερικών με το Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού, κ. Eldadj As Sy, ο οποίος συνοδευόταν από τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της Οργάνωσης. Στη συνάντηση συμμετείχαν και στελέχη συναρμοδίων Διευθύνσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στη Γενεύη.
Ο κ. Υφυπουργός αφού καλωσόρισε τους επισκέπτες, έκανε μία σύντομη περιγραφή της προσφυγικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας και γενικά η ΕΕ και ευχαρίστησε τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού για το έργο της σε αυτόν τον τομέα ειδικά για την Ελλάδα. Ο κ. Αμανατίδης δήλωσε ότι «για να επιλυθεί η προσφυγική κρίση, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες της, οι οποίες είναι οι ένοπλες συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα στη Συρία, Λιβύη, Ιράκ και Αφγανιστάν.» Στο πλαίσιο αυτό, έκανε μνεία στη πρόσφατη «Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», η οποία διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Ο κ. Eldadj As Sy ευχαρίστησε τον κ. Αμανατίδη για την φιλοξενία του Υπουργείου Εξωτερικών και σημείωσε ότι η Οργάνωσή του, η οποία δραστηριοποιείται στη Συρία, είχε προειδοποιήσει τη Διεθνή Κοινότητα για την έκταση της ανθρωπιστικής καταστροφής ως αποτέλεσμα της προσφυγικής κρίσης.
Τέλος, διερευνήθηκαν τρόποι συνδρομής από την Ελληνική Πολιτεία στο έργο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα.



Ομιλία του Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, είχαμε θέσει δύο στόχους: αφενός την ενεργοποίηση της Πολιτείας και αφετέρου την κινητοποίηση του Ελληνισμού της Διασποράς, με ένα όραμα: την ουσιαστική και ισχυρή σχέση των Ελλήνων του Εξωτερικού με την μητέρα πατρίδα.
Σήμερα βρίσκομαι ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για να σας παρουσιάσω τα πρώτα, απτά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά και το συνολικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, την οποία εποπτεύουμε.
Η σχέση αυτή μεταξύ των Ελλήνων εντός και εκτός των συνόρων μας απασχολεί σε όλα τα επίπεδα σήμερα περισσότερο από ποτέ, καθώς το ανθρώπινο κεφάλαιο αποτελεί την μόνη εγγύηση για την ταχύτερη έξοδο της χώρας μας από την κρίση.
Υποχρέωση, λοιπόν, για εμάς συνιστά η επιτάχυνση των διαδικασιών τόσο σε θεσμικό επίπεδο, προκειμένου να παράξουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία σε ένα άυλο, αλλά δυναμικό κεφάλαιο για τη χώρα μας.
Ξεκινώντας από την κορυφή, εκκινούμε νομοθετική πρωτοβουλία για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.), επιδιώκοντας την μέγιστη δυνατή συναίνεση, με δημοκρατική αυτοοργάνωση του θεσμού και την ενίσχυση του κύρους και της αποτελεσματικότητάς του εντός και εκτός συνόρων.
Ταυτόχρονα όμως επιδιώκουμε και ουσιαστική σχέση μεταξύ των Ελλήνων του Εξωτερικού και του Εσωτερικού και στην καθημερινότητά τους, προχωρώντας σε μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές που εκσυγχρονίζουν στο σύνολό τους τη δημόσια διοίκηση.
Για πρώτη φορά, προχωρούμε στην Ηλεκτρονική διασύνδεση των ελληνικών Πρεσβειών και Προξενείων ανά τον πλανήτη με το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ειδικότερα, οι Έλληνες της Διασποράς θα μπορούν να εξυπηρετούνται εφάμιλλα με τους Έλληνες του εσωτερικού, καθώς θα μπορούν μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος στη χώρα διαμονής τους να εκδίδουν πάσης φύσεως πιστοποιητικά (πχ. Γέννησης, πλησιέστερων συγγενών κτλ), αλλά και να ρυθμίζουν ζητήματα όπως το εθνικό Κτηματολόγιο κά.
Η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος έγινε στην Ρόδο και έπεται νέος κύκλος πιλοτικής εφαρμογής στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.
Παράλληλα, αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες για να αναδείξουμε τη διαχρονική παρουσία, αλλά και το εύρος των δυνατοτήτων του Απόδημου Ελληνισμού. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε δρομολογήσει την ψηφιοποίηση του αρχείου της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) για επιστημονικούς σκοπούς και πρώτη φορά.
Με τον τρόπο αυτό, ερευνητές, Έλληνες και μη, θα έχουν ηλεκτρονική πρόσβαση στο αρχειακό υλικό, τίτλους βιβλίων και δημόσια έγγραφα, που σχετίζονται με τον Ελληνισμό της Διασποράς.
Την ίδια ώρα, αξιοποιούμε και διπλωματικούς πόρους στα πεδία της πολιτιστικής και θρησκευτικής διπλωματίας, πολλαπλασιάζοντας δυνητικά τα επίπεδα παρέμβασής μας στο διεθνές περιβάλλον.
Ένα πρώτο βήμα είναι η καθιέρωση της 20ης Μαΐου, ημέρας γέννησης του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου, Σωκράτη ως «Ημέρα Ελληνοφωνίας». Η πρωτοβουλία έχει ως στόχο την ενίσχυση της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας διεθνώς και της διάχυσης του ελληνικού πολιτισμού. Απαιτείται η έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και κατόπιν η αναγνώρισή της από τον ΟΗΕ και την UNESCO.
Γίνεται, συνεπώς αντιληπτό ότι αποσκοπούμε όχι μόνο στην ενίσχυση των δεσμών του Μητροπολιτικού Κέντρου με τον Ελληνισμό της Διασποράς, αλλά πρωτίστως την αλληλεπίδραση των Ελλήνων εντός και εκτός των συνόρων σε μία νέα βάση, λειτουργική, σύγχρονη και αποτελεσματική.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου