Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Νέο μήνυμα Παυλόπουλου για τη φύλαξη των εθνικών συνόρων
Νέο μήνυμα Παυλόπουλου για τη φύλαξη των εθνικών συνόρων
Ο Πρόεδρος υποδέχεται τον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Σαφές μήνυμα ότι στα δικά της όρια η Ελλάδα καθορίζει κυρίαρχα τα σύνορα της Ευρώπης καθώς και τον τρόπο φύλαξής τους, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγιερ.

Ο γερμανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την εκτίμηση και τον σεβασμό του στο πρόσωπο του κ. Παυλόπουλου και εξήρε τη δική του συμβολή για την προάσπιση της ευρωπαϊκής ιδέας. Μάλιστα, προσδιόρισε για τις 18 Ιανουαρίου την επίσημη επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου στο Βερολίνο.

«Η Ευρώπη έχει σύνορα. Και τα σύνορά της καθορίζονται με βάση το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο, κυρίως. Αυτά τα σύνορα είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως ορίζονται κυριάρχως από τα κράτη-μέλη. Αυτά τα σύνορα θα τα προστατεύσουμε μαζί, αλλά το ποια είναι τα σύνορα και ποιος είναι ο τρόπος που θα τα προστατεύσουμε είναι θέμα κυριαρχίας του κάθε κράτους και αυτό το καθορίζουμε εμείς» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, τόνισε τον ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η Ευρώπη για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη είναι η καταλληλότερη δύναμη για να τελειώσει αυτόν τον πόλεμο, διότι γνωρίζει πολύ περισσότερο τι σημαίνει άνθρωπος, τι σημαίνει ανάγκη να προστατεύσουμε τον άνθρωπο, να αναδείξουμε τις αρχές και τις αξίες, με βάση τις οποίες γεννήθηκε η Ευρώπη. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα συμβάλλει σε συνεργασία με την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

«Γνωρίζετε ποιες είναι οι αρχές και οι αξίες του ελληνικού πολιτισμού. Μένουμε σταθεροί σε αυτές, παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τα οικονομικά. Εμείς θα υπερασπιστούμε τον άνθρωπο, θα συνεργαστούμε και θέλουμε τη συνεργασία με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως με τη Γερμανία προσβλέπουμε στην αλλαγή του FRONTEX, ώστε να γίνει μία πραγματική δύναμη για να θωρακίσουμε τα σύνορά μας και να τα προστατεύσουμε.»

Ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι δεν θα οδηγηθούμε πουθενά εάν ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλο (αναφορικά με το προσφυγικό) και επεσήμανε ότι χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή πολιτική επί του θέματος. Μάλιστα, παρατήρησε ότι για όλα αυτά χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη αλλά και καταμερισμός των βαρών.

Ο κ. Στάινμάγιερ αναφέρθηκε και στις ελληνογερμανικές σχέσεις και υπογράμμισε ότι επλήγησαν από παρανοήσεις, τονίζοντας ότι πρέπει να επανέλθουν οι παραδοσιακές σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου