Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ...ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ....

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΑΡΝΕ... ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ 

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη (Λευκωσία, 27.10.2015)

Ν. Κοτζιάς: Τα εσωτερικά της Κύπρου δεν αφορούν εμάς. Θέλω να πω τα εξής: Στο διήμερο αυτής της επίσκεψης, που θα συνεχιστεί αύριο με την παρουσία μας στην παρέλαση, έχουμε οικοδομήσει μια πιο ουσιαστική, πιο λεπτομερή και πιο ειδικευμένη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Είναι ένα μεγάλο βήμα, πρακτικό, στη συνεργασία ανάμεσα στα δυο κράτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η εικόνα που αποκομίζετε από την εικόνα των διαπραγματεύσεων;
Ν. Κοτζιάς: Κατ’ αρχάς η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη θέληση, τη δυνατότητα και την ικανότητα να παλέψει για την προώθηση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού και έχει την πλήρη υποστήριξη μας. Σε ό,τι αφορά το διεθνή παράγοντα, κάποιοι υποστηρίζουν αυτή τη διαδικασία, ορισμένοι βιάζονται παραπάνω από ό,τι χρειάζεται και μερικοί απλώς παρακολουθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ έχετε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι είναι θεμελιώδες ζήτημα η κατάργηση των εγγυήσεων. Εκτιμάτε ότι ο διεθνής παράγοντας είναι σε θέση να πείσει την Τουρκία να αλλάξει τη στάση της;
Ν. Κοτζιάς: Όταν πριν μερικούς μήνες έθεσα, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, το ζήτημα των εγγυήσεων και επανέφερα το Κυπριακό στο θεμέλιό του, που είναι η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στη Μεγαλόνησο, πολλοί με κοίταξαν παράξενα. Σήμερα θεωρείται ως ένα ζήτημα που πράγματι πρέπει να συζητηθεί, πάρα πολλές διεθνείς δυνάμεις έχουν αποδεχθεί την άποψη που έχουμε και εμείς και, βέβαια, πριν από όλους η Κυπριακή Δημοκρατία. Νομίζω ότι αυτό το γεγονός δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την Τουρκία.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, λένε πολλοί ότι η Ελλάδα υποστηρίζει θέσεις αρχών στο Κυπριακό, αλλά είναι σε πολύ δυσμενή θέση και η ίδια και με μεγάλα οικονομικά προβλήματα και ουσιαστικά δεν μπορεί να υποστηρίξει εμπράκτως κάτι τέτοιο.
Ν. Κοτζιάς: Όχι. Έχω επαναλάβει πολλαπλώς ως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, ότι η οικονομική μας αδυναμία δεν μειώνει καθόλου την γεωστρατηγική μας σημασία και τη δυνατότητα και ικανότητα να ασκούμε εξωτερική πολιτική. Προσπαθούμε να έχουμε ψηλά το επίπεδο της εξωτερικής μας πολιτικής και να επηρεάζουμε το αδύνατο σημείο μας που είναι τα οικονομικά και όχι το αντίστροφο, που θα θέλανε ορισμένοι τρίτοι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ από τυχόν συνομιλίες σας με Τούρκους αξιωματούχους, έχετε κάποια ένδειξη για την στάση τους στο θέμα των εγγυήσεων;
Ν. Κοτζιάς: Έχω την αίσθηση ότι η Τουρκία λαμβάνει υπόψη της το διεθνές περιβάλλον όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων, που έχει αλλάξει από τότε που το διατύπωσα για πρώτη φορά.


Συνάντηση Υφυπουργού Εξωτερικών Δ. Μάρδα με Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Kurt Tong (ΥΠΕΞ, 27.10.2015) 
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, κ. Δημήτρης Μάρδας, συναντήθηκε, σήμερα, με τον Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Kurt Tong, αρμόδιο για οικονομικές υποθέσεις και επιχειρηματικότητα.
Κατά τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα, επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και διερευνήθηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων, με έμφαση στους τομείς του τουρισμού, της ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups), των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων.


Συνάντηση ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά με ΥΠΕΞ Γερμανίας F.W. Steinmeier (Αθήνα, 29.10.2015)

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, θα έχει, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου και ώρα 14:00, στο Υπουργείο Εξωτερικών, συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κ. Frank-Walter Steinmeier.
Πριν από την κατ' ιδίαν συνάντηση, ο κ. Κοτζιάς θα συνοδεύσει, στις 13.00 στο Προεδρικό Μέγαρο, τον κ. Steinmeier στην ακρόαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο και στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός, στις 13.30, από τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα.
Οι κ.κ. Κοτζιάς και Steinmeier θα έχουν αρχικά κατ’ ιδίαν συνάντηση και, στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών, καθώς και γεύμα εργασίας. Οι κοινές δηλώσεις των δύο Υπουργών προς τον Τύπο θα πραγματοποιηθούν περί ώρα 14.30.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύσει τον κ. Steinmeier στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λεωφ. Συγγρού 387), όπου στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί τελετή αναγόρευσης του Υπουργού Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας σε επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.


Μήνυμα Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 
Το «Όχι» της «μικρής» Ελλάδας στον φασισμό και ναζισμό, οι αγώνες και οι θυσίες του λαού μας έγιναν σύμβολα αυτοθυσίας και ηρωισμού, προκαλώντας τον θαυμασμό ολόκληρου του κόσμου.
Στη σημερινή επέτειο επικαιροποιούμε τα μηνύματα του ιστορικού «Όχι». Παρά την εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά συγκυρία που βιώνουμε, μπορούμε να αποκτήσουμε ξανά αυτοπεποίθηση και ελπίδα, για να ξαναδώσουμε στην Ελλάδα μας την προοπτική, το κύρος και τη δυναμική που της αξίζει.
Έλληνες και Φιλέλληνες στα πέρατα του κόσμου, ενωμένοι, ας προασπίσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Ας συνεχίσουμε με συνέπεια, με αξιοπρέπεια, με ενότητα, τον αγώνα μας για την προστασία της Ιστορίας, της Γλώσσας, του Πολιτισμού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου