Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ...


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορηγεί επιπλέον ποσό 5,9 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα ως επιχορήγηση έκτακτης ανάγκης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε βοήθεια έκτακτης ανάγκης ύψους 5,9 εκατ. ευρώ από τοΤαμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) στην Ελλάδα, για να στηρίξει τη χώρα στηναντιμετώπιση του υψηλού αριθμού αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα υποστηρίξει την Ελλάδα στην εφαρμογή της έννοιας του «κομβικού σημείου» και των πρόσφατα συμφωνηθέντων προγραμμάτων μετεγκατάστασης.
Το ποσό θα καλύψει πλήρως, για περίοδο 4 μηνών, τα έξοδα μεταφοράς με πορθμείο τουλάχιστον 60.000 ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας και άλλων μεταναστών από τα ανατολικά νησιά του Αιγαίου προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Η συμπληρωματική βοήθεια έκτακτης ανάγκης περιορίζεται αυστηρά στα πρόσωπα που έχουν υποστεί τον δέοντα έλεγχο ασφαλείας, και των οποίων έχουν ληφθεί τα δακτυλικά αποτυπώματα στα νησιά πριν από την περαιτέρω μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα, ούτως ώστε να αποκλειστεί ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ χρησιμοποιείται για παράτυπες δευτερογενείς μετακινήσεις.
Η παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο του ΤΑΜΕ, εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες της Επιτροπής για εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης μέσω συγκεκριμένων και αποτελεσματικών μέτρων αντιμετώπισης επειγουσών και ειδικών αναγκών των κρατών μελών που αντιμετωπίζουν υψηλές πιέσεις από μετανάστες και αιτούντες άσυλο. Προς το σκοπό αυτό, για το 2015, η Επιτροπή έχει διαθέσει συνολικό ποσό ύψους 51,5 εκατ. ευρώ που θα χορηγηθεί μέσω του ΤΑΜΕ.
Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την απόφαση αυτή, ο Επίτροπος κ. Αβραμόπουλοςδήλωσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι, στο πλαίσιο της εφαρμογής της έννοιας του "κομβικού σημείου" και των πρόσφατα συμφωνηθέντων προγραμμάτων μετεγκατάστασης, θα διαθέτουν περισσότερα από 5,9 εκατ. ευρώ στις ελληνικές αρχές για να υποστηριχτεί η αντιμετώπιση της καθημερινής άφιξης μεγάλου αριθμού προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Αυτή η επείγουσα βοήθεια θα επιτρέψει στις αρχές να καλύψουν το κόστος μεταφοράς σημαντικού αριθμού των εν λόγω προσώπων από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα, εφόσον έχουν καταχωριστεί σωστά, και έχουν ληφθεί τα δακτυλικά τους αποτυπώματα.»

Περισσότερες πληροφορίες
Όλο το υλικό για τον Τύπο σχετικά με το Πρόγραμμα Δράσης της ΕΕ για τη μετανάστευση:http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/european-agenda-migration/press-material/index_en.htm
Ακολουθήστε τον Επίτροπο Αβραμόπουλο στο Twitter: @Avramopoulos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου