Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Έλα μωρε φλογισμένε ...Φλογαϊτη... τι να σε συμβουλεύσει ο Πάκης; Σάμπως σκαμπάζει;

Δηλώσεις Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών κ. Σπυρίδωνα Φλογαΐτη

Σ. ΦΛΟΓΑЇΤΗΣ: Όπως γνωρίζετε, κύριε Πρόεδρε, την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο γίνεται η σύσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών, με την πρωτοβουλία του Λουξεμβούργου, που προεδρεύει αυτή την εποχή και ο λόγος της επισκέψεώς μου είναι να ζητήσω τη συμβουλή σας, για τα διάφορα θέματα τα οποία θα συζητηθούν, δεδομένου ότι ο κ. Υπουργός των Εξωτερικών, κ. Πέτρος Μολυβιάτης, μου ζήτησε να εκπροσωπήσω τη χώρα.
Όπως ξέρετε, πολύ σπουδαία θέματα θα συζητηθούν, ανάμεσα σ’αυτά το Μεταναστευτικό. Απ’ό,τι θυμάμαι, είσαστε ο άνθρωπος ‘μεταναστευτική πολιτική’ και από την παλιά σας ιδιότητα, και είμαι βέβαιος ότι οι κατευθύνσεις και οι σκέψεις σας, ιδιαίτερα σ’αυτό το θέμα, αλλά και στα υπόλοιπα, τα οποία θα έχω σε λίγο την ευκαιρία να σας παρουσιάσω, θα είναι πολύ χρήσιμες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συγχαρητήρια και πάλι για την ανάληψη των καθηκόντων σας και καλή δύναμη. Χαίρομαι ιδιαιτέρως γιατί η πρώτη σας αποστολή είναι σ’αυτό το άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, που θα ασχοληθεί με σημαντικά θέματα και κυρίως με το Μεταναστευτικό. Και χαίρομαι γιατί έχετε διατελέσει 2 φορές υπηρεσιακός Υπουργός Εσωτερικών στο παρελθόν. Μάλιστα, το 2009, έτυχε να αντιμετωπίσετε ανάλογα θέματα την εποχή εκείνη. Επομένως, πέρα από την πείρα την ακαδημαϊκή και επαγγελματική, υπάρχει και η ανάλογη εμπειρία στα θέματα αυτά. Και είναι ευτυχής συγκυρία που εσείς θα έχετε αυτήν την ευθύνη.
Νομίζω ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία να υπάρξει και μια απάντηση σε όλη αυτή τη σπερμολογία του τελευταίου καιρού, σχετικά με το ποια είναι η πολιτική της Ελλάδας στα ζητήματα αυτά. Για να αποδείξουμε δηλαδή ότι και πολιτική υπάρχει και ότι οφείλουμε εμείς να αναδείξουμε τις ευθύνες που έχουν και άλλοι στον τομέα αυτόν.
Το λέγω αυτό, κύριε Υπουργέ, γιατί είναι γνωστό – και θα το επαναλαμβάνω, ίσως κουραστικά, αλλά αυτή είναι η αλήθεια – ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να ανακαλύψει σήμερα την μεταναστευτική της πολιτική. Η μεταναστευτική της πολιτική έχει καθορισθεί από το 2008 με το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο. Εκείνο που πρέπει να θυμηθεί σήμερα η Ευρώπη και να αναλάβει τις ευθύνες της είναι ότι αυτό το Σύμφωνο πρέπει να εφαρμοσθεί. Ιδίως οι 4 πυλώνες του που αφορούν την Παράνομη Μετανάστευση και το Άσυλο, πρέπει να εφαρμοσθούν στο ακέραιο.
Και, βεβαίως, χαίρομαι γιατί αντιλαμβάνονται όλοι την ορθότητα των θέσεων που είχαμε διαχρονικά. Την ορθότητα των θέσεων ότι μετά το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, τα σύνορα των κρατών-μελών αλλά και τα σύνορα της Ελλάδας, είναι και σύνορα της Ευρώπης, ότι ιδίως σε τέτοιες κρίσιμες ώρες, με τέτοιες μεταναστευτικές ροές, την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων την έχει και η Ευρώπη. Και πρέπει να ενεργοποιηθεί πολύ περισσότερο ο Frontex προς την κατεύθυνση αυτή. Πολλώ μάλλον όταν ο Frontex, εδώ και καιρό, έπρεπε να είχε μεταβληθεί σ’ένα είδος Εuropol, για να μπορεί να έχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση την φύλαξη των συνόρων. Και το λέγω αυτό γιατί είδα με ευχάριστη έκπληξη, παραδείγματος χάριν, ο κ. Μanfred Weber, o επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στη Süddeutsche Zeitung να τονίζει ακριβώς αυτό: Ότι τα σύνορα των κρατών-μελών είναι και σύνορα της Ευρώπης και ότι ο Frontex πρέπει να αναλάβει αυτή την ευθύνη. Χαίρομαι γιατί αυτή τη στιγμή αρχίζουν να κατανοούν το πρόβλημα. Και νομίζω ότι είσθε ο καταλληλότερος άνθρωπος για να αναδείξετε σ’αυτήν την Σύνοδο αυτήν ακριβώς την ιδιομορφία, που η Ελλάδα την τονίζει εδώ και χρόνια.
Σ. ΦΛΟΓΑЇΤΗΣ: Τιμή μου για τα λόγια τα οποία λέτε για μένα. Θα προσπαθήσω.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου