Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΠΟ ΦΛΟΓΑΪΤΗΣ... ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΦΛΟΓΙΣΜΕΝΟΣ

 Άμεσα απτά και οριστικά αποτελέσματα ζητάει ο Σπύρος Φλογαϊτης από την Ευρώπη της πουστιάς!


Παρέμβαση Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Σπυρίδωνα Ι. Φλογαΐτη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Βρυξέλλες, 14.9.2015)

Κατά την παρέμβασή του  στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται, σήμερα, στις Βρυξέλλες, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Σπυρίδων Ι. Φλογαΐτης επικεντρώθηκε στο ζήτημα της αντιμετώπισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως η κρίση έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να χάνονται ανθρώπινες ζωές και ιδίως ζωές μικρών παιδιών στα σύνορα της Ελλάδας, τα οποία είναι και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Ο κ. Φλογαΐτης διαβεβαίωσε τους ομολόγους του ότι η Ελλάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιφρουρήσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο θέμα της φύλαξης των συνόρων μπορούμε, εάν εργαστούμε από κοινού, να είμαστε όλοι πιο αποτελεσματικοί.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι πρέπει όλες οι πλευρές να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στο σεβασμό του διεθνούς και του ανθρωπιστικού δικαίου, καθώς η Ευρώπη σήμερα είναι αντιμέτωπη με μία έκτακτη κατάσταση και με ένα άνευ προηγουμένου προσφυγικό κύμα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε, στη συνέχεια, ότι ένα ζήτημα τέτοιων διαστάσεων είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί από μεμονωμένα κράτη-μέλη, προσθέτοντας ότι χρειάζεται μια συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα συμμετέχει πάντοτε με εποικοδομητικό τρόπο σε οποιαδήποτε απόφαση και διαδικασία που ανταποκρίνεται στις αρχές που έχουν διαμορφωθεί από τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τις οποίες οφείλουμε όλοι να υπηρετούμε.

Ο κ. Φλογαΐτης αναφέρθηκε, καταληκτικά, στον επείγοντα χαρακτήρα του προβλήματος και στην ανάγκη να υπάρξουν άμεσα απτά και οριστικά αποτελέσματα. Αν αυτό δεν καταστεί άμεσα δυνατό και δεν αντιμετωπιστούν οι επείγουσες εκκρεμότητες, τόνισε, τότε θα μπορούσε –όπως πρότεινε και η γερμανική πλευρά- να συγκληθεί άμεσα μια κοινή συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών και Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (σύνθεση Jumbo).  Ανεξάρτητα, όμως, από τα ανωτέρω, η Ελλάδα, υπογράμμισε, ο κ. Φλογαΐτης, θεωρεί απαραίτητη την σύγκληση Συνόδου Κορυφής το συντομότερο δυνατό, η οποία θα λάβει αποφάσεις και θα θέσει κανόνες σε σχέση με την έκτακτη κατάσταση που έχει ανακύψει.

Υπογραμμίζεται, ιδιαιτέρως, ότι, μετά το πέρας της παρέμβασης του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Jean Asselborn, απευθυνόμενος στον κ. Φλογαΐτη, τόνισε εμφαντικά ότι σύσσωμη η ΕΕ είναι στο πλευρό της Ελλάδας και θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου να στηριχθεί η χώρα μας.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ο κ. Φλογαΐτης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, τον Ολλανδό Υπουργό Εξωτερικών, Bert Koenders, και με τους Υφυπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας, Michael Roth, της Γαλλίας, Harlem Desir, και της Ρουμανίας, George Ciamba.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου