Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Ο ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς στη Παλαιστίνη 

Μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ της Παλαιστίνης, Riad Al-Malki (Ραμάλα, είπε τα εξής:

N. KOTZIAΣ: Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι τη Ραμάλα, αλλά όχι η τελευταία. Ελπίζω να ξανάρθω σύντομα. Ευχαριστώ τον Υπουργό Εξωτερικών Riad Al-Malki για τη φιλοξενία του και πρέπει να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σε αυτό το νέο και πολύ όμορφο κτήριο όπου στεγάζεται το Υπουργείο Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του λαού της Παλαιστίνης και της κυβέρνησής του.

Είμαστε φίλοι. Είμαστε παλιοί φίλοι και υπήρχε πάντα αμοιβαία αλληλεγγύη μεταξύ μας. Η Ελλάδα πάντα υποστήριζε τον παλαιστινιακό αγώνα και το δίκαιο αίτημα του παλαιστινιακού λαού για ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο και βιώσιμο κράτος της Παλαιστίνης. Η στήριξή μας συνεχίζεται σήμερα.


Είχαμε εκτενείς συζητήσεις στην Αθήνα σχετικά με την αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ της Παλαιστίνης και της Ελλάδας και συνεχίσαμε αυτές τις συζητήσεις σήμερα. Συζητήσαμε για την κατάσταση στην περιοχή, για τον αγώνα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπέρ της ειρήνης, της ευημερίας, της ασφάλειας και της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή.

Έχουμε κοινά συμφέροντα, κοινό παρελθόν αλλά και κοινό μέλλον για την υπεράσπιση αυτών των κοινών συμφερόντων.

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα υποστηρίζει τη λύση στη βάση των κρατών μεταξύ της Παλαιστίνης και του Ισραήλ, σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα διεθνή φόρα και οργανισμούς. Πιστεύουμε ότι όλοι έχουν δικαίωμα να καθορίσουν τη δική τους ταυτότητα και να δημιουργήσουν τους δικούς τους θεσμούς.

Η Ελλάδα ενθαρρύνει τη συμμετοχή της Παλαιστίνης σε όλες τις συζητήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία. Υποστηρίζουμε τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ειρηνευτική διαδικασία σε αυτή την περιοχή. Επίσης, εργαζόμαστε προκειμένου να αναπτύξουμε ακόμη καλύτερες διμερείς σχέσεις - και ήδη έχουμε καλές διμερείς σχέσεις σε όλα τα ζητήματα και τους τομείς.

Φέρνω μαζί μου μια πρόσκληση εκ μέρους του Προέδρου προς τον Πρόεδρο Αμπάς. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα συναντήσω σήμερα αυτόν τον σοφό άνδρα για πρώτη φορά στη ζωή μου και που θα έχω την ευκαιρία να του παραδώσω την επίσημη πρόσκληση της ελληνικής Κυβέρνησης και του Έλληνα Προέδρου.

Μιλήσαμε για τις μελλοντικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών μας, μεταξύ του κ. Riad Al-Malki και εμού και συζητήσαμε για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η ειρηνευτική διαδικασία εδώ στη Μέση Ανατολή είναι προς το κοινό μας συμφέρον.

Αγαπητοί φίλοι, αγαπητέ Riad Al-Malki, είμαι πολύ ευγνώμων που βρίσκομαι εδώ στην Παλαιστίνη και που είχα αυτές τις συζητήσεις μαζί σας. Και είμαι πολύ χαρούμενος που θα συναντήσω τον Πρόεδρο Αμπάς και θα του παραδώσω την πρόσκλησή μας.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας ευχαριστώ όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου