Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΒΛΑΠΤΕ ΜΙΑ.. ΈΝΩΣΗ, αλλά θα αφήσουν οι διεθνείς χωροφύλακες που είναι υπέρ του διαίρει και βασίλευε;

ΕΡΥΤΕΡΕΣ ΟΙ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Ο "κατάσκοπος" που γύρισε από τα Βαλκάνια
Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

«Σήμερα πραγματοποιήθηκε Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, έκτακτο, ειδικά για τα Βαλκάνια. Ενημέρωσα τα κόμματα γύρω από τις συναντήσεις, τις συνεργασίες και τις συμφωνίες που έκανα στο ταξίδι μου σε επτά από τις οκτώ βαλκανικές χώρες. Η Ελλάδα επιστρέφει στα Βαλκάνια και η πολιτική μας, όπως εξήγησα, έχει δύο στοιχεία, το ένα στοιχείο είναι να υποστηρίζουμε τη συνεργασία μας με κάθε χώρα και την πορεία της προς της Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δεύτερο είναι να
ξαναβρούμε ένα τρόπο να φτιάξουμε έναν εσωτερικό βαλκανικό χώρο, να ξαναφτιαχτεί η περιφέρεια των Βαλκανίων, εξέλιξη που θα διευκολύνει και την μελλοντική θέση όλων αυτών των κρατών στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με ευθύνη από όλες τις πλευρές, συνομιλήσαμε για την πολιτική μας έναντι της fYROM, της Αλβανίας και του Κοσόβου, όπως επίσης της Σερβίας, της Βοσνίας Ερζεγοβίνης και του Μαυροβουνίου. Τους ενημέρωσα, επίσης, για τις καλές στρατηγικές μας σχέσεις με τη Βουλγαρία. Νομίζω ότι κατά τη συζήτηση έγινε σε όλους φανερό ότι συνεχίζουμε μία πολιτική στο Κοσσυφοπέδιο που είχε αποφασισθεί από το παρελθόν, που στηρίζεται στη συμφωνία που έγινε το 2012 για τη δημιουργία Γραφείου στην Ελλάδα, συμφωνία που δεν είναι δηλαδή - όπως κακώς ειπώθηκε - δική μας επιλογή. Είναι μια πολιτική που συνεχίζει την υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας αυτών των κρατών που είχε αποφασισθεί από το 2003 στη Θεσσαλονίκη και τα έτη ‘10 μέχρι ’13 με τα Σύμφωνα Σύνδεσης που κάνανε τα περισσότερα απ’ αυτά τα κράτη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναδείξαμε, επίσης, το γεγονός ότι η Ελλάδα, παρά τις αδυναμίες της στον οικονομικό τομέα, παραμένει η χώρα με τις μεγαλύτερες δυνατότητες στα Βαλκάνια, η χώρα που έχει την πολιτισμική, την πολιτική, την ιστορική ικανότητα, την τεχνογνωσία και την εμπειρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να συμβάλει σε ένα καλύτερο αύριο για το σύνολο των βαλκανικών κρατών. Ευχαριστώ πολύ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου