Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Ο ΜΕΜΕΤΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ HDP


Ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις πολύ σημαντικές για το μέλλον της Τουρκίας εκλογές και τις εξελίξεις στη γείτονα χώρα. Η πολιτική σταθερότητα και η Δημοκρατία στην Τουρκία έχουν ιδιαίτερη σημασία τόσο για τις σχέσεις μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή.
Παράλληλα χαιρετίζει τη μεγάλη επιτυχία του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας.

Ο λαός της Τουρκίας επιλέγει ολοένα και περισσότερο την υπεράσπιση της πολυμορφίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της διαφορετικότητας στα πιστεύω και την προσωπική ζωή, την οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς αυταρχισμό και διακρίσεις με βάση την καταγωγή, τη γλώσσα, το φύλο και τη θρησκεία.
Μπορεί η αύξηση του ποσοστού των εθνικιστών του MHP να προβληματίζει και να αναδεικνύει τις αντιφάσεις της εποχής μας, είμαστε όμως βέβαιοι ότι η δυναμική είσοδος του HDP στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα βοηθήσει στην εμβάθυνση της δημοκρατίας, στην καταπολέμηση του εθνικισμού και του φονταμενταλισμού κάθε τύπου, στην προώθηση της διαδικασίας ειρήνευσης, αλλά και θα ενισχύσει το ρεύμα ανόδου των αριστερών και δημοκρατικών δυνάμεων στη Μεσόγειο και την Ευρώπη συνολικά.
Ομιλίες Προέδρου Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλου και Υπουργού Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιά, κατά την τελετή ορκωμοσίας της ΚA’ Εκπαιδευτικής Σειράς Ακολούθων στο ΥΠΕΞ
Υπουργός Εξωτερικών: «H εξωτερική πολιτική έχει και μέρες χαράς και μια μέρα χαράς είναι σήμερα που χαιρετίζω τους νέους διπλωμάτες μας και τη νέα γενιά ανθρώπων που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα.
Πρέπει να χαιρετίσω πριν απ' όλα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον αγαπημένο μου Προκόπη Παυλόπουλο και να τον ευχαριστήσω για όλη τη βοήθεια που μας δίνει, την κατανόηση που δείχνει και τη διεθνή του παρουσία που αποτελεί το πιο καλό όπλο για μας που κάνουμε εξωτερική πολιτική.
Καλώς ήρθατε κ. Πρόεδρε και ευχαριστούμε για κάθε συμβολή σας.
Σε μια δύσκολη εποχή όπως η σημερινή το πιο σημαντικό είναι να ξέρουμε να χρησιμοποιούμε τα όπλα της διπλωματίας, να αξιοποιούμε την πείρα μας. Η διπλωματία, δυστυχώς, δεν έχει εργαστήρια, έχει μόνο τη σύγκριση με το τι κάνουν οι άλλες χώρες και τη σύγκριση με την ιστορία.
Οι άνθρωποι που κάνουν εξωτερική πολιτική δεν αναμετρούνται με τους άλλους, μην ψάξετε ποτέ αν είστε ψηλότεροι ή χαμηλότεροι από άλλους, πρέπει να αναμετρηθείτε πάντα με τα προβλήματα. Είναι το κύριο στοιχείο το μπόι μας αρκεί για να λύσουμε προβλήματα; Εκεί θα ανακαλύψουμε ότι πρέπει να το μεγαλώνουμε συνεχώς. Τα προβλήματα μας ξεπερνάνε.
Είναι ευχάριστο επίσης το γεγονός ότι στη νέα γενιά διπλωματών που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα, τα παγκόσμια τα ευρωπαϊκά και της περιοχής μας, έχουμε μια τάξη μικρή μεν, αλλά πολύ καλή. Με κύριο χαρακτηριστικό ότι όλοι έχουν βαθιά γνώση ξένων γλωσσών και μεταπτυχιακά πτυχία σε τομείς που έχουν άμεση σχέση με τη διεθνή πολιτική και αυτό είναι καινούργιο στοιχείο για το Υπουργείο μας. Παλιά παίρναμε ανθρώπους μόνο με πτυχία από άλλου είδους κατευθύνσεις από αυτές με τις οποίες ασχολείται το Υπουργείο. Είναι ένα τεράστιο βήμα στο μέλλον για μας.
Επίσης, πρέπει να σας πω ότι η διπλωματία αποτελεί για την Ελλάδα, που προασπίζεται το διεθνές Δίκαιο, το πιο ισχυρό όπλο, την πιο ισχυρή δυνατότητα διαπραγμάτευσης, το πιο αισιόδοξο μήνυμα όταν έχει τέτοιους λαμπρούς ανθρώπους μπροστά της.
Και σας εύχομαι καλή σταδιοδρομία !
Κύριε Πρόεδρε,
Νομίζω ότι στην παρουσία σας ο Υπουργός Εξωτερικών πρέπει κανονικά να σιωπά. Να σας δώσω τον λόγο και σας ευχαριστώ για κάθε βοήθεια που μας δίνετε, σας ευχαριστώ για την εξαιρετική εκπροσώπηση της χώρας μας διεθνώς που μας δίνει πάντα κουράγιο και αισιοδοξία.
Σας ευχαριστώ και σαν Υπουργός και εκ μέρους της Κυβέρνησης, αλλά και εκ μέρους όλου του Υπουργείου μας. Καλώς ήρθατε».
Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό. Να τον ευχαριστήσω όχι μόνον ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και ως συνάδελφος, στον πανεπιστημιακό χώρο. Γιατί με τον κ. Κοτζιά μας συνδέουν πολλά από τον χώρο του Πανεπιστημίου. Τον ευχαριστώ γι' αυτή την απλότητα, με την οποία μιλάει αυτές τις ώρες, που είναι ώρες ουσίας και όχι ώρες πρωτοκόλλου. Γι' αυτό και όσα θα σας πω είναι θέματα ουσίας. Και τα λέω, έχοντας πλήρη συνείδηση και του δικού μου ρόλου, αλλά και της δικής σας αποστολής.
Νέες και νέοι Ακόλουθοι,
Αποφοιτήσατε από τη Διπλωματική Ακαδημία και αρχίζετε τη σταδιοδρομία σας στο Διπλωματικό Σώμα, όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε. Ένα Σώμα ιστορικό, θα έλεγα εμβληματικό, για την ιστορία του Τόπου, του Έθνους γενικότερα, ως προς την προάσπιση του εθνικού και του δημόσιου συμφέροντος.
Πρέπει να αγαπήσετε την Υπηρεσία σας. Όχι μόνον γιατί αυτή είναι η αποστολή σας. Αλλά γιατί αυτό αποδεικνύει η ιστορία του Διπλωματικού Σώματος. Αν ρωτούσατε παλαιότερους διπλωμάτες, που έχουν τελειώσει την σταδιοδρομία τους, και τους λέγατε «ποια εργασία θα ήθελαν να κάνουν αν ξεκίναγαν τη ζωή τους από την αρχή», θα σας έλεγαν «την ίδια». Και ίσως έχει αυτή την μοναδικότητα το Διπλωματικό Σώμα, την οποία δεν πρέπει να υποτιμάτε ιδίως αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Να είσθε περήφανοι για το Σώμα, το οποίο καλείσθε να υπηρετήσετε.
Καλείσθε να υπηρετήσετε αυτό το Σώμα υπό την καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας, της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας. Αυτό σημαίνει Δημοκρατία. Δημοκρατία σημαίνει εναλλαγές που ο Λαός επιλέγει. Πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι παρά τις αλλαγές, υπάρχουν διαχρονικές συντεταγμένες της εξωτερικής μας πολιτικής, υπό την ευρεία του όρου έννοια, που συνδέονται αναποσπάστως με την ιστορία του Λαού και του Έθνους μας. Καλείσθε λοιπόν να υπηρετήσετε και την συνέχεια αυτής της πολιτικής.
Θεωρώ ότι αυτές οι συντεταγμένες είναι, τουλάχιστον, τρεις.
Πρώτη συντεταγμένη. Αυτό το τόσο παρεξηγημένο που έχει λεχθεί από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τα παλαιότερα χρόνια, το οποίο παραμένει όμως εξαιρετικά επίκαιρο σήμερα. Το «Ανήκομεν εις την Δύσιν». Που σημαίνει ότι είμαστε ένας Λαός ο οποίος συμμετέχει στον πολιτισμό της Δύσης, στη δημοκρατία της Δύσης, στην Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία, τη δημοκρατία του ανθρωπισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Βεβαίως η πολιτική μας, και ιδίως η εξωτερική, είναι πολυδιάστατη. Και πρέπει να είναι πολυδιάστατη για να υπηρετήσουμε το δημόσιο συμφέρον πιο αποτελεσματικά. Δεν είναι μονοδιάστατη, δεν υπακούει σε εμμονές της στιγμής. Πλην όμως, αυτές οι πολλές διαστάσεις προκύπτουν από την δύναμη που αντλούμε να ανήκουμε στον δυτικό κόσμο, ο οποίος οφείλει αυτή τη στιγμή να πορευτεί έτσι ώστε να εμπεδώσει στον κόσμο τα δυο μεγάλα αγαθά, τα οποία μόνο αυτός ο κόσμος έχει την δύναμη να διασφαλίσει: Την Δημοκρατία και την Ειρήνη.
Η δεύτερη συντεταγμένη της εξωτερικής –και όχι μόνον- πολιτικής μας είναι η πορεία μας στην Ευρώπη. Η πορεία μας είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στην Ευρωζώνη. Θα μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μείνουμε στην Ευρωζώνη. Και θα αγωνισθούμε με τους ευρωπαϊκούς λαούς, τους λαούς εκείνους με τους οποίους συμπορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, για να βρει η Ευρωπαϊκή Ένωση ξανά τις ρίζες από τις οποίες ξεκίνησε και για τις οποίες ιδρύθηκε. Τους πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίχθηκε, τους πυλώνες της Δημοκρατίας, του δημόσιου συμφέροντος και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, του κοινωνικού κράτους δικαίου. Αυτή τη μάχη θα την δώσουμε μέσα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη.
Τρίτη συντεταγμένη, τα εθνικά μας θέματα, τα οποία σχετίζονται με τα εθνικά μας δίκαια. Επιλέγω πολύ σύντομα τα τρία εκείνα, τα οποία ήδη γνωρίζετε, που σχετίζονται με την διαφορά την οποία έχουμε με την Τουρκία, με την ονομασία του γειτονικού κράτους FYROM και, βεβαίως, το Κυπριακό.
Σε ό,τι αφορά τα δυο πρώτα, γνώμονάς μας είναι όχι μόνον η ιστορία και ο σεβασμός της ιστορίας, αλλά τα όπλα που μας παρέχει το Διεθνές Δίκαιο. Και πρέπει να γνωρίζουμε όλοι και να γνωρίζουν όλοι ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι ενιαίο. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται το γραπτό, το εθιμικό δίκαιο και, ιδίως, οι γενικώς παραδεδεγμένοι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Πάνω εκεί στηριζόμαστε. Δεν απαιτούμε τίποτε το οποίο δεν μας ανήκει. Αλλά δεν εννοούμε να εκχωρήσουμε οτιδήποτε βασίζεται πάνω σε πάγιους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό, θα το υπερασπισθούμε μαζί με την ιστορία, την οποία ουδείς μπορεί να παραχαράσσει.
Και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το οποίο γνωρίζετε ότι είναι διεθνές αλλά και εθνικό μας θέμα, είναι αδιανόητο να συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου, κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τις συνθήκες μάλιστα τις σημερινές, κατά παράβαση κάθε κανόνα Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Η λύση του Κυπριακού πρέπει να βρεθεί το συντομότερο δυνατό. Και αυτό αφορά όχι μόνο την Ελλάδα, αφορά την ίδια την Ευρώπη. Είναι χρέος της Ευρώπης. Και η λύση αυτή κατά βάση έχει μία και μόνη παράμετρο: Tο κράτος που θα προκύψει, ύστερα από την επίλυση του Κυπριακού, το κράτος αυτό πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι είναι ευρωπαϊκό κράτος. Η δομή του πρέπει να είναι συμβατή με το πρωτογενές και το παράγωγο ευρωπαϊκό Δίκαιο. Κάθε «λύση» η οποία θα παραβίαζε αυτό το θεσμικό κεκτημένο της Ευρώπης και θα έθετε την Κύπρο εκτός ευρωπαϊκών προδιαγραφών, είναι εξ ορισμού απορριπτέα όχι μόνο για λόγους που αφορούν την Ελλάδα, αλλά για λόγους που αφορούν την ίδια την Ευρώπη. Και όσοι προτείνουν τέτοιες «λύσεις», δεν παραβιάζουν μόνο τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου, παραβιάζουν το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και προσβάλλουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική βάση που δικαιώνει όλες τις προσδοκίες του μαρτυρικού Κυπριακού Λαού και θέτει και την ίδια την Ευρώπη προ των ευθυνών της.
Ίσως να σας κούρασα. Ίσως επίσης αυτά τα οποία σας είπα να είναι εντελώς αυτονόητα. Γιατί γνωρίζω ότι προέρχεσθε από την Διπλωματική Ακαδημία. Eίσθε κατά τεκμήριο οι καλύτεροι που μπήκαν και βγαίνουν από την Ακαδημία. Αλλά να θυμάσθε ότι αυτή σας την υπεροχή πρέπει να την αποδείξετε στην πράξη.
Τα λίγα λόγια που σας είπα, είναι αυτονόητες αλήθειες. Αλλά σ’ αυτό τον Τόπο εκείνο που μας λείπει πολλές φορές είναι η κατανόηση του αυτονόητου. Και όσο μου επιτρέπει ο ρόλος μου και οι συνταγματικές μου αρμοδιότητες θα το κάνω πάντοτε. Με τον φίλο μου Υπουργό Εξωτερικών θα πορευθούμε προς αυτή την κατεύθυνση με γνώμονα, όπως σας είπα, την ιστορία μας, το δημόσιο συμφέρον και ιδίως το συμφέρον του Έθνους και του Λαού μας.
Να είσθε καλά, καλή δύναμη, καλή επιτυχία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου