Σάββατο 9 Μαΐου 2015

ΒΑΣΙΚΑ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ...ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟ ΜΑΓΟ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ!

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ «ΒΟΜΒΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΩΣΙΚΟ ΑΓΩΓΟ! Διπλό «ΟΧΙ» στην Ελλάδα από τον Ομπάμα

«Φωτιά» στη συμφωνία Πούτιν – Τσίπρα και στα σχέδιά τους για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, βάζουν οι ΗΠΑ, μία μόλις ημέρα μετά, το τηλεφώνημα του έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμιρ Πούτιν για την επικύρωση της συμφωνίας, αλλά και την ανακοίνωση της Gazprom για την έναρξη της κατασκευής.

Η Αμερική λέει ξεκάθαρο και διπλό «όχι» στην κατασκευή του αγωγού με ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικάνικη πρεσβεία, αλλά και με τα όσα διεμήνυσε ο ειδικός στα ενεργειακά θέματα, απεσταλμένος του Ομπάμα Έιμος Χοκστάιν, κατά την σημερινή επίσκεψή – αστραπή που πραγματοποίησε στην Αθήνα.

Ο Έιμος Χοκστάιν μετέφερε ευθέως στους Έλληνες συνομιλητές του την αμερικανική ανησυχία για το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να έρθει σε συμφωνία με την Μόσχα για επέκταση του σχεδιαζόμενου αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και μέσα από την ελληνική επικράτεια.

Για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την αντίθεση της Ουάσινγκτον στο ρωσικό σχέδιο του Turkish Stream/Greek Stream, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα εξέδωσε ανακοίνωση όπου τονίζεται με απόλυτη σαφήνεια ότι πιθανή ελληνική συμμετοχή στο ρωσικό σχέδιο θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο και προειδοποιεί ότι το σχέδιο μπορεί να απασχολήσει τις αρχές ανταγωνισμού της ΕΕ που ενδέχεται να εξετάσουν την μονοπωλιακή ενεργειακή σχέση της Ρωσίας με χώρες όπως η Ελλάδα.

Ο Έιμος Χοκστάιν, ειδικός απεσταλμένος και συντονιστής για διεθνή ενεργειακά θέματα του υπουργείου Εξωτερικών έκανε επίσκεψη-αστραπή στην Αθήνα όπου και συναντήθηκε με τον υπουργό Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον υπουργό Επικρατείας Νίκος Παππά.

«Συμφωνήσαμε σε περισσότερα πράγματα απ” όσα διαφωνήσαμε», σχολίασε ο κ. Χοκστάιν μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τους κυρίους Λαφαζάνη, Κοτζιά και Παππά.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, ένα στέλεχος με μεγάλη εμπειρία σε ενεργειακά θέματα θέλησε να υπογραμμίσει την γεωστρατηγική σημασία του νοτίου διαδρόμου (southern corridor που περιλαμβάνει τον αγωγό TAP) για την Ελλάδα. «Μιλήσαμε επίσης για τον αποκαλούμενο «Turkish Stream», είπε ο Αμερικανός συντονιστής για διεθνή ενεργειακά θέματα και σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει μέρος της λύσης στο θέμα της ενέργειας.

Ο Turkish Stream δεν υφίσταται…

Ο Turkish Stream δεν υφίσταται, είπε ο Έιμος Χοκστάιν για τον σχεδιαζόμενο ρωσοτουρκικό αγωγό που ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να διέλθει και από ελληνικό έδαφος μέσω του σχεδίου Greek Stream. Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι με το νέο project που ετοιμάζει η Μόσχα οι Ρώσοι θέλουν να αντικαταστήσουν τον αγωγό South Stream. Διπλωμάτες των Ηνωμένων Πολιτειών εκτιμούν ότι μόνο για να αποκτήσουν τα τεχνικά και άλλα στοιχεία που θα τους επιτρέψουν να προχωρήσουν το σχέδιο Turkish Stream/Greek Stream οι Ρώσοι χρειάζονται ακόμη ένα χρόνο και τονίζουν ότι οι δύο συγκεκριμένοι αγωγοί φυσικού αερίου είναι σε προκαταρκτικό στάδιο.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ του νοτίου διαδρόμου που περιλαμβάνει τους αγωγούς TAP και IGΒ, ο Έιμος Χοκστάιν είπε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο υπαρκτό και πραγματικό που θα δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, νέες υποδομές και επιπλέον έσοδα θέλοντας να τον αντιπαραβάλει με τον ρωσικής εμπνεύσεως Turkish Stream.

Ο Αμερικανός συντονιστής για διεθνή ενεργειακά θέματα πρόσθεσε ότι ο λεγόμενος IGB (Interconnector Greece Bulgaria) μπορεί να επεκταθεί προς την Ρουμανία και μελλοντικά να δημιουργηθεί ένας δίαυλος για την μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Ελλάδας προς την Αλβανία και την Κροατία. «Αυτό είναι το πλαίσιο για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί το μέλλον» πρόσθεσε ο κ. Hochstein εξηγώντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έκανε αντιπρόταση προκειμένου να πείσει την Αθήνα να μην λάβει μέρος η Ελλάδα στον σχεδιαζόμενο αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας, τον λεγόμενο Turkish Stream.


crashonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου