Σάββατο 25 Απριλίου 2015

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο κ. ΚΟΤΖΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ... ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ...

ΑΠΟ  ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΚΟΤΖΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Βασικά, παρά τις αρνητικές συγκυρίες και φάλτσα άλλων, ο ΄Ελλην Υπουργός είχε ένα μεστό περιηγητικό οδοιπορικό στις ΗΠΑ... Αξίζει να διαβάσει κανείς τις διάφορες δηλώσεις του, όπου μπορεί να βρει κανείς ακτίνες φωτός. Εν τάξει ο άνθρωπος ..πέρασε μερικές ελληνικές θέσεις... Αλλά ουδέν έλαβε! Γιατί έλαβαν σάμπως οι προκάτοχοί του; Χώρια που δεν είναι ωραίος Μπρούμελ, όπως ο φρου-φρού  Μήτσος Αβραμόπουλος. Κι αυτός τα ίδια έλεγε!Διαβάστε το...Υπάρχουν πολλά σημαδιακά και πολλές αεριτζήδικες ελπίδες!

***Τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και
*** Τις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με Γ.Γραμματέα του ΟΗΕ και τον μεσολαβητή για το Σκοπιανό... της πλάκας Νίμιτς
 
Κοινές δηλώσεις ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιά και Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημήτριου μετά τη συνάντησή τους (Ν.Υόρκη, 24.04.2015)


Ακολουθεί κείμενο κοινών δηλώσεων Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, και Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημήτριου μετά τη χθεσινή συνάντησή τους στη έδρα της Αρχιεπισκοπής στη Νέα Υόρκη :
Ν. Κοτζιάς: Ο ίδιος προσωπικά και όλη η αντιπροσωπεία του Υπουργείου Εξωτερικών είχαμε τη χαρά και την τιμή να μας δεχθεί ο Σεβασμιώτατος. Περάσαμε στιγμές πραγματικότητας, χαράς της ψυχής μας και αναγέννησης των σκέψεων και του μυαλού μας. Δεν έχω παρά να τον ευχαριστήσω γι’ αυτήν την ενδιαφέρουσα και άκρως χρήσιμη, δημιουργική και γεμάτη ευγένεια και αγάπη συζήτηση. Ευχαριστώ πολύ.

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος: Εγώ ευχαριστώ τον εξοχώτατο Υπουργό κ. Κοτζιά και την εκλεκτή συνοδεία του για την εξαιρετική ευκαιρία, τιμή και χαρά που νιώσαμε για μια αληθινή, ανθρώπινη επικοινωνία μεταξύ Ελλήνων και Ορθοδόξων πατριωτών. Είχαμε μια πολύ ωραία ανταλλαγή απόψεων, ο κ. Υπουργός χρησιμοποίησε με πάρα πολύ σωστό και ωραίο τρόπο τις βασικές έννοιες Ορθοδοξίας και Ελληνισμού, αλλά επιπλέον την έννοια της πνευματικότητος ως ενός κεντρικού στοιχείου στη ζωή των ανθρώπων, και στη ζωή των κοινωνιών και στη ζωή της Πατρίδος μας. Τον ευχαριστώ ιδιαιτέρως και τον ίδιο και τη συνοδεία του γι’ αυτήν την πολύ ωραία ευκαιρία που είχαμε να είμαστε όλοι μαζί. Θα ήθελα να πω ότι έχει σημασία όταν εκπρόσωποι της Πατρίδος μας, η οποία περνάει δύσκολες στιγμές, έχουν τέτοια επικοινωνία, με πρόσωπα χαμογελαστά και δείχνουν ότι ποτέ δεν λείπει η ελπίδα, ποτέ δεν υπάρχει αδιέξοδο, πάντοτε υπάρχει λύση. Γι’ αυτό και χαμογελούμε ό,τι κι αν συμβαίνει, το αύριο είναι δικό μας.



Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά σε εκπροσώπους του Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Ban Κi-moon (Ν. Υόρκη, 24.04.2015)  -


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ... 
 
Ακολουθεί δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Ban Ki-moon, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών:
«Σήμερα είχα συνάντηση με τον κ. Νίμιτς, κουβεντιάσαμε για την πορεία των διαπραγματεύσεων γύρω από το ζήτημα της πΓΔΜ, το όνομα, τον ενημέρωσα για τη συζήτηση που κάνουμε για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Όπως γνωρίζετε, είχα δει στη Ρίγα, πριν από ένα μήνα περίπου, τον Υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ και του είχα προτείνει να προχωρήσουμε σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Δεν υπήρξε άμεση απάντηση. Η Κυβέρνηση, τελικά, της γείτονος συμφώνησε για μια τέτοια συζήτηση.
Στη Βουδαπέστη, που βρέθηκα πριν από δύο εβδομάδες, κάναμε ανταλλαγή καταλόγων σημείων για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και υπάρχει, όπως μελετήσαμε στις δέκα τελευταίες μέρες, μια σύμπτωση σε ορισμένα σημεία που μπορεί να είναι η αφετηρία για έναν τέτοιο διάλογο. Ενημέρωσα, επίσης, τον κ. Νίμιτς ότι εμείς θέλουμε να συνεχίσει ο διάλογος και να λάβει υπόψη του το γεγονός ότι πίσω από το όνομα κρύβεται και ένα συγκεκριμένο είδος αλυτρωτισμού, ο οποίος δυσκολεύει στην αποκατάσταση των σχέσεων εκείνων που θέλουμε εμείς, που είναι σχέσεις εμπιστοσύνης.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ!
Πριν από λίγο, συναντήθηκα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Συζητήσαμε γύρω από τα ζητήματα της προόδου ή μη και της ελπίδας που έχουμε για την λύση του Κυπριακού προβλήματος, για την διαπραγμάτευση που με απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης θα ξεκινήσει.
Μιλήσαμε πολύ πιο σύντομα για την πΓΔΜ, γιατί φαίνεται ότι ήδη τον έχει ενημερώσει ο κ. Νίμιτς, και μιλήσαμε πιο εκτεταμένα για τα προβλήματα των μεταναστευτικών κυμάτων που έρχονται από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Διαπιστώσαμε ότι είναι ένα ζήτημα που η δική μας Κυβέρνηση, η ελληνική, το έθεσε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε
.
Να ξέρετε πόσο παρεξηγήθηκε το γεγονός ότι επεσήμαινα σε όλη την Ευρώπη τους κινδύνους να μας προκύψουν τέτοια κύματα μετανάστευσης, και μάλιστα κάποιοι προσπάθησαν να πουν ότι εγώ έλεγα ότι θα τα στείλω αυτά. ( Εν τάξει δεν το είπες εσύ ...το είπε και καλώς ο Καμμένος)Εγώ έκανα μια πολιτική ανάλυση που, δυστυχώς, δυστυχώς επιβεβαιώθηκε.
Διατύπωσα την πρόταση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να στηρίξει – ο ΟΗΕ που έχει δικούς του θεσμικούς μηχανισμούς – την Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο με την πείρα και τα μέσα που διαθέτει για την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων που είχαμε τις τελευταίες ημέρες.
Επίσης, του ανέφερα και του εξήγησα την πρωτοβουλία που παίρνουμε για την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων, αλλά γενικότερα, της πολυεθνικότητας και της πολυ-θρησκευτικότητας στη Μέση Ανατολή, ως ένα στοιχείο, όχι μόνο προστασίας ανθρώπινων ζωών αλλά και των αξιών που έχουν εμφυτευθεί εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια στην περιοχή και του έκανα και ορισμένες συγκεκριμένες προτάσεις για αξιοποίηση ικανών Ελλήνων - και πανεπιστημιακών και άλλων στελεχών - που έγινε ευμενώς αποδεκτή και πρέπει να πω ότι είμαι ευχαριστημένος και από αυτή την πλευρά.
Έχω την αίσθηση, και από τις συζητήσεις που είχα και με οργανώσεις εδώ στη Νέα Υόρκη και τις οποίες θα συνεχίσω μέχρι το βράδυ και από τη συνάντηση που είχαμε με τις αμερικανο-εβραϊκές οργανώσεις, εδώ στη Νέα Υόρκη, ότι η ατμόσφαιρα στην Αμερική που όταν πρωτοφτάσαμε ήταν παράξενη, γενικά όπως φάνηκε και στην Ουάσιγκτων και εδώ είναι θετική απέναντι στην Ελλάδα και έχουν πάρει τα μηνύματά μας με εκείνο τον τρόπο που εμείς επιθυμούσαμε.
Ευχαριστώ πολύ».

Ακολουθούν απαντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:
Δημοσιογράφος: Κάτι περισσότερο για το Κυπριακό; Σε σχέση με την συνομιλία που είχατε με τον Γενικό Γραμματέα;
Ν.Κοτζιάς: Στο Κυπριακό, είπα στον Γενικό Γραμματέα αυτά που λέω πάντα, ότι είναι ένα ζήτημα που οι θεμελιακές τοποθετήσεις, όσον αφορά την εσωτερική λύση του προβλήματος είναι θέμα της ίδιας της Λευκωσίας. Και ταυτόχρονα του υπογράμμισα ότι εμείς, ως εγγυήτρια δύναμη, επιθυμούμε και για τον εαυτό μας και για την Τουρκία να αποσυρθεί από την Κύπρο. 
Δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική λύση που να αποκαθιστά μια Κυπριακή Δημοκρατία, κυρίαρχη και με όλα τα δικαιώματα που έχει κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε. αν δεν συμβεί αυτό. Δεν θα πρόκειται για μια λύση, θα είναι μία εικονική λύση ή για μία ψευδαίσθηση λύσης και θα κοροϊδευόμαστε. Άρα για εμάς, ως εγγυήτρια δύναμη, η θέση μας είναι ότι επιθυμούμε να σταματήσουν και των άλλων και τα δικά μας τα δικαιώματα που απορρέουν από παλαιότερες συνθήκες. Νομίζω ότι το σκέφτηκε καλά, το μήνυμα κατεγράφη και νομίζω ότι είναι πια σε όλους γνωστό, από την Αμερικανική Κυβέρνηση μέχρι τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. ΣΗΜΕΙΩΣΗ DIPLOMATICE OBSERVER: Ναι κ. Κοτζια με αυό ο πλευρό να κοιμάστε... Υπάρχει προϊστορία αθλιοτήτων του ΟΗΕ και όλων των εμπλεκομένων...Μας δουλεύουν!
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ ο κύριος Τσαβούτογλου, πριν τη συνάντησή του με τον κ. Κέρυ είπε ότι θέλει λύση εντός του 2015. Ο κύριος Νταβούτογλου, όταν ήρθε εδώ και είδε τον Γενικό Γραμματέα του πρότεινε να ετοιμάσει Σχέδιο Ban Ki-Moon κατά το πρότυπο του Σχεδίου Ανάν. Η θέση της Ελλάδος για αυτά τα ζητήματα ποια είναι;

Ν.Κοτζιάς: Κατ’ αρχάς, όπως ξέρετε στις 11 του Μάη θα πάω στην Κωνσταντινούπολη να δω τον Πατριάρχη, στις 12 του Μάη έχω διμερείς συζητήσεις με την Τουρκία, στις 13 και 14 έχουμε τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια. Νομίζω ότι οι Τούρκοι, αν θέλουν λύση πολύ γρήγορα, δεν έχουν παρά να φύγουν πολύ γρήγορα από το νησί.

Δημοσιογράφος: Θα μας πείτε και λίγο για την επίσκεψη του Άμος Χόσταην την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Τι ακριβώς περιμένουμε από τον Ειδικό Απεσταλμένο για τα ενεργειακά;

Ν.Κοτζιάς: Από τον Ειδικό Απεσταλμένο για τα ενεργειακά μας ειπώθηκε ότι θα φέρει μια πολύ δημιουργική και οικονομικά συμφέρουσα πρόταση για αξιοποίηση της Ελλάδας, ως ενεργειακού κόμβου και ελπίζω να έχει συμπεριλάβει στην πρόταση που μας φέρνει και τα σημεία που υπενθύμισα και στο συνάδελφό μου κ. Τζον Κέρυ.

Δημοσιογράφος: Πώς θα αποτιμούσατε την επίσκεψή σας στις ΗΠΑ ;

Ν.Κοτζιάς: Επειδή ταξιδέψαμε μαζί αυτές τις μέρες μέσα στον Αμερικάνικο χώρο, να σας πω ότι η επίσκεψη στην Ουάσιγκτων και στη Νέα Υόρκη ήταν πιο δημιουργική και παραγωγική απ’ ό,τι θα περιμέναμε με βάση τις παλαιότερες μας εμπειρίες και νομίζω ότι έχει διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα εμπιστοσύνης. Και είναι χαρακτηριστικό ότι έχουμε από πάρα πολλές πλευρές προτάσεις να μας βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας μας αλλά και στο πέρασμα των απόψεών μας σε διεθνείς οργανισμούς που εδρεύουν εδώ στις ΗΠΑ όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Μακάρι κ. Κοτζιά να είναι έτσι όπως τα λέτε...λέμεις εμείς που έχουμε μπουκώσει από τέοιες αισιοδοξίες
Για σας που θα μείνετε στις ΗΠΑ εύχομαι να περνάτε εξίσου καλά όπως περάσαμε αυτές τις μέρες μαζί και για σας που φεύγετε εύχομαι να είστε καλοτάξιδοι όπως και εμείς
.
Καλά όλα αυτά, αλλά ο ΥΠΕΞ δεν μας είπε τίποτε για τη συνάντησή του με τους Εβραιοσιωνιστές των ΗΠΑ.. Βασικά τι δουλειά (θεσμική ) είχε να συναντηθεί με μέλη κατεργάρικων- εως παρακρατικών  συλλόγων; Κυρίως τι του ζήτησαν από την Ελλάδα;.. Το τι απάντηση έδωκεν το...ξέρουμε! 
Θα χαρούμε να έχουμε απάντηση... διότι οι προκάτοχοί του (Βενιζέλος-Αβραμόπουλος κι άλλοι φιλέλληνες)..περνούσαν τέτοιες συναντήσεις στο ντούκου...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου