Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟ-ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ!

Συνάντηση ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά με ΥΠΕΞ πΓΔΜ N. Poposki (Βουδαπέστη, 7/4/2015)

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ, Nikola Poposki, στο περιθώριο της πενταμερούς Συνάντησης Ελλάδας, Τουρκίας, Σερβίας, Ουγγαρίας και πΓΔΜ για θέματα ενεργειακής πολιτικής, η οποία πραγματοποιείται στη Βουδαπέστη.
Οι κ.κ. Κοτζιάς και Poposki συζήτησαν για θέματα που αφορούν την ενεργειακή και διασυνοριακή συνεργασία των δύο χωρών, καθώς και για ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος.
Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη στήριξή του στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό τη διεύθυνση του προσωπικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Matthew Nimetz, για το θέμα του ονόματος και επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις αναφορικά με την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της πΓΔΜ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε μια πρώτη συζήτηση για την προοπτική υιοθέτησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από τις δύο πλευρές, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων και να υποβοηθήσει τις προσπάθειες εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας στο θέμα του ονόματος.




Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά κατά την κοινή Συνέντευξη Τύπου για την Ενεργειακή Συνεργασία στην Κεντρική και Νότιο Ευρώπη (Βουδαπέστη, 07/4/2015)


Στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Σερβίας, της πΓΔΜ και της Ουγγαρίας και του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, που έγινε σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, 7 Απριλίου 2015 στη Βουδαπέστη συζητήθηκε η Ενεργειακή Συνεργασία στη Κεντρική και Νότιο Ευρώπη. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς.
Στη κοινή Συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε, ο κ. Κοτζιάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σας ευχαριστώ για τη συνάντηση μας αυτή. Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό γεγονός είναι ότι πέντε χώρες, τρείς από τις οποίες δεν ανήκουν στην Ε.Ε., συνεργάζονται. Τις μέρες αυτές, αυτό είναι το πιο σημαντικό γεγονός, η συνεργασία για πολλά θέματα της ζωής μας.
Το δεύτερο γεγονός είναι που συζητήσαμε για θέματα ενεργειακής ασφάλειας σε μια παγκόσμια κοινότητα, με πολλά αναπάντητα ερωτήματα για την ασφάλεια. Το να παρέχουμε ενέργεια και ασφάλεια είναι πολύ σημαντικό.
Σε έναν κόσμο στον οποίο πολλά κράτη θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμόσουν λιτότητα ως οικονομική πολιτική, είναι πολύ σημαντικό να βρίσκονται εναλλακτικές λύσεις, όπως πιστώσεις με χαμηλό κόστος, ή ανταγωνιστικότητα μέσω φθηνής ενέργειας. Η συνεργασία μας, συνεπώς, είναι σημαντική για το μέλλον των λαών μας, της οικονομίας καθώς μπορεί να μεταμορφώσει όλη τη περιοχή.
Εκφράζω τις ευχαριστίες μου και στον Υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto, καθώς και σε όλους που βρίσκονται εδώ σήμερα».


 Συνάντηση ΑΝΥΠΕΞ Ευκ. Τσακαλώτου με Πρέσβη Αλβανίας, κ. Dashnor Dervishi
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχθηκε, σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Πρέσβη της Αλβανίας στην Αθήνα κ. Dashnor Dervishi, με τoν οποίο συζήτησαν τρόπους περαιτέρω βελτίωσης των ήδη καλών διμερών σχέσεων.
Ο Πρέσβης της Αλβανίας χαρακτήρισε την Ελλάδα, πέρα από στρατηγικό εταίρο, ως γειτονική χώρα ζωτικής σημασίας για την Αλβανία. Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι οι διεθνείς οικονομικές σχέσεις αποτελούν πλέον προτεραιότητα για την Ελλάδα, υπενθύμισε ότι η χώρα μας είναι διαχρονικά ο σημαντικότερος επενδυτής στην Αλβανία και πρότεινε νέους τομείς διμερούς συνεργασίας.
Τέλος, ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον συνομιλητή του για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι αυτές θα αποφέρουν θετικό αποτέλεσμα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Αλβανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου