Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΥΤΟ Η ΔΥΣΑ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΤΟΣΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ!



GREECE ECONOMYΤο Bloomberg κουνά το δάχτυλο στη Τρόικα: Σταματήστε τις πιέσεις προς την Ελλάδα!


«Ασπίδα» υπέρ της Ελλάδα ύψωσε το διεθνές πρακτορείο Bloomberg. Όπως υποστιρίζει σε νέο άρθρο του, η Τρόικα πρέπει να σταματήσει να ασκεί πιέσεις προς την χώρας μας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης. «Αυτό θα ήταν καταστροφικό τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη» επισημένει το Bloomberg.

Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα έχει καταφέρει πάρα πολλά και ειδικά το κατόρθωμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, όμως από την άλλη πλευρά η λιτότητα έχει πλήξει την οικονομία της χώρας. Με την ανεργία να «καλπάζει» πάνω από το 25%. Όπως τονίζει το Bloomberg, η λιτότητα δεν μπορεί να μειώσει το χρέος. Ακόμη και αν η ανάπτυξη συνεχιστεί και το κόστος δανεισμού είναι διαχειρίσιμο, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να φτάσει και να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 7,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα 15 χρόνια, κάτι που καμία χώρα της ευρωζώνης δεν το έχει καταφέρει ποτέ.
Όλη αυτή η κατάσταση, είναι πιθανό να φέρει στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρήσκεται σε ανοδική τροχιά, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Αυτό το σενάριο εμπεριέχει σημαντικό ρίσκο, καθώς σύμφωνα με το πρακτορείο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θα δόσει τέλος στην δημοσιονομική πειθαρχεία, αφού ο Τσίπρας είναι πρόθυμος να προκαλέσει απώλειες στους πιστωτές».
Την ίδια ώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε Ισπανία και Πορτογαλία παρακολουθούν αυτές τις εξελίξεις πολύ στενά. Αν οι αγορές αρχίσουν να φοβούνται πως έρχεται ένα κύμα χρεοκοπιών τότε η αναταραχή θα μπορούσε να στείλει ολόκληρη την Ευρώπη σε νέα κρίση.
Όπως προβλέπει το Bloomberg, αργά ή γρήγορα ένα μέρος του ελληνικού χρέους θα διαγραφεί. Διότι, σε αντίθετη περίπτωση το κόστος μιας ενδεχώμενης άτακτης χρεοκοπίας θα είναι δυσβάσταχτο. Η άποψη του διεθνούς πρακτορείου είναι ξεκάθαρη: αν ανανωρίσουν γρήγορα η Γαλλία και η Γερμανία την ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μόνο τότε θα μειωθούν οι πιθανότητες για καταστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου