Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ


Πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα το 2014; EKΤΙΜΗΣΕΙΣ 2 ΣΟΒΑΡΩΝ ΑΝΑΛΥΤΩΝ

Δύο αναλυτές μιλούν στη ΦτΑ: Ο Κλάους Λάρες είναι ευρωπαϊστής, ενώ ο Ντέσμοντ Λάχμαν αμφισβητεί τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης από την Τρόικα
Ζωή Λεουδάκη
Πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα το 2014; Το ερώτημα αυτό θέσαμε σε δύο αναλυτές με πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις.  Ο Κλάους Λάρρες, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, πιστεύει στην ευρωπαϊκή ιδέα και αλληλεγγύη.  Ο Ντέσμοντ Λάχμαν, οικονομολόγος της συντηρητικής αμερικανικής δεξαμενής σκέψης American Enterprise Institute και πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αμφισβητεί τον τρόπο με τον όποιο η Ευρώπη χειρίζεται την κρίση.

Κλάους ΛάρρεςΚλάους Λάρρες
Ο κ. Λάρρες πιστεύει ότι «το 2014 η κατάσταση στην Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι δύσκολη».  Επισημαίνει όμως ότι μπορεί να σημειωθεί μια μικρή βελτίωση. Αλλά η ανεργία θα παραμείνει υψηλή και μόνο το 2015 μπορεί να σημειώσει πτώση.  «Με την ανεργία των νέων κοντά στο 62% και το γενικό δείκτη (ανεργίας) στο 28%, αυτό αποτελεί μεγάλη πρόκληση για οποιαδήποτε χώρα», τονίζει.

Λάχμαν: η πολιτική του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Τρόικα ήταν άστοχη, γιατί απλούστατα δεν απέφερε το ζητούμενο αποτέλεσμα
Ο κ. Λάχμαν πιστεύει ότι η πολιτική που ακολούθησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τρόικα ήταν άστοχη, γιατί απλούστατα δεν απέφερε το ζητούμενο αποτέλεσμα. «Απλά οδήγησε την Ελλάδα σε μια καταστροφική κατάσταση». Τόνισε επίσης ότι «Η δημοσιονομική λιτότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις μέσα στο «ζουρλομανδύα του ευρώ», έσπρωξαν την Ελλάδα στην κατάσταση αυτή».

Ο Ντέσμοντ Λάχμαν υποστηρίζει ότι δεν μπορεί μια χώρα να προχωρά σε μεγάλη προσαρμογή προϋπολογισμού με ένα τραπεζικό σύστημα που μειώνει δραστικά τον δανεισμό και με μία ανελαστική συναλλαγματική πολιτική. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα έχει καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης έξω από την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση.

Ντέσμοντ ΛάχμανΝτέσμοντ Λάχμαν
Αν η Ελλάδα παραμείνει μέσα στον «ζουρλομανδύα του ευρώ» η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει, δηλώνει. Ο κ. Λάχμαν αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις του 2010 και έριξε μεγάλο μέρος της ευθύνης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αστοχία του στο υπολογισμό του μεγέθους της ύφεσης, στην οποία θα έπεφτε η ελληνική οικονομία με το πρώτο πακέτο βοήθειας.

Λάρες :«το πρόγραμμα στήριξης αποτελεί μια πολύ μεγάλη ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα» ...
Ο κ. Λάρρες, όμως, βλέπει τα πράγματα διαφορετικά. «Πέρα απ’ ότι λέγεται για το πρόγραμμα στήριξης», τονίζει «και το ότι πολλοί δυσανασχετούν για την ανάμειξη του ΔΝΤ και της ΕΕ, και την επιβολή  μέτρων λιτότητας από τις ισχυρές χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, το πρόγραμμα στήριξης αποτελεί μια πολύ μεγάλη ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα». Και αυτή η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί, όπως επίσης και η ενίσχυση του κράτους πρόνοιας, τονίζει ο κ. Λάρρες. «Πρέπει», επισημαίνει «να είμαστε προσεκτικοί κατά την παρούσα κρίση να μην διαλύσουμε το κράτος πρόνοιας και τον κοινωνικό ιστό, ώστε οι αδύναμοι να έχουν κάπου να στηριχτούν όταν έρχονται αντιμέτωποι με αντίξοες συνθήκες».


O Ντέσμοντ Λάχμαν, όμως, πιστεύει πως η Ελλάδα βρίσκεται όχι μόνο σε δύσκολο αλλά και σε λάθος δρόμο. «Αποτελεί ευσεβή πόθο» δηλώνει «να νομίζει κανείς ότι τα ίδια μέτρα λιτότητας και οι ίδιες δομικές αλλαγές, ξαφνικά τώρα θα βοηθήσουν την οικονομία να αρχίσει να αναπτύσσεται».  Αναφέρει επίσης ότι οι επερχόμενες Ευρωεκλογές καθώς και οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα «δυσχεραίνουν τη διαπραγματευτική ικανότητα και των δύο πλευρών». «Πιστεύω» επισημαίνει «ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να πάρει επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας, υπάρχουν βαθιές διαιρέσεις στο ΠΑΣΟΚ. Νομίζω ότι η Ελλάδα θα έχει γενικές εκλογές το 2014 και τότε θα εγερθεί ξανά το θέμα αν η Ελλάδα πρέπει θα παραμείνει στο ευρώ». Το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ βλέπει προοπτικές ανάπτυξης για την Ελλάδα, αν αυτή καταφέρει υποβοηθουμένη να κινηθεί εκτός Ευρωζώνης.

Από την πλευρά του ο κ. Λάρρες πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στη Ευρωζώνη και θεωρεί σημαντική την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί «δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να δείξει ότι είναι ακόμα μέρος της Ευρώπης. Επίσης συμπληρώνει «σε επίπεδο συμβολισμού αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ελληνική κυβέρνηση και για τον ελληνικό λαό».

Πάντως και οι δύο αναλυτές συμφωνούν ότι η Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ευνοήσει την οικονομία της γηραιάς ηπείρου. Θα βοηθήσει όμως και τις μικρές χώρες;

Ο κ. Λάρρες επισημαίνει ότι όλοι θα ωφεληθούν ίσως οι μικρότερες χώρες λιγότερο από τις μεγαλύτερες οικονομίες, «αλλά μακροπρόθεσμα ολόκληρη η Ευρώπη και όλη η διατλαντική κοινότητα θα ωφεληθεί από την Συμφωνία».

Ο κ. Λάχμαν παρατηρεί ότι αν «η συμφωνία συντελέσει στην ανάπτυξη της Ευρώπης με γρηγορότερο ρυθμό, αυτό θα είναι πολύ ευεργετικό και για τις μικρότερες χώρες όπως η Ελλάδα, γιατί το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών συναλλαγών της Ευρώπης είναι στο εσωτερικό της. Ειδικά για τις μικρότερες χώρες, η Γερμανία είναι η μεγάλη τους αγορά. Αν η Γερμανία και η Γαλλία ευημερούν και η υπόλοιπη Ευρώπη θα ευημερήσει»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου