Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

ΠΡΙΝ ΠΑΤΕ ΓΙΑ ΜΠΑΝΙΟ...ΚΟΛΥΜΠΕΊΣΤΕ ΣΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΥΤΟ... ΘΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ!

Μικρό αφιέρωμα ..στα μπάνια σας

ΠΑΜΕ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΡΕ άνευροι... ΑΘΗΝΑΙΟΙ... ΝΕΟΚΟΣΜΙΤΕΣ; 

(Διαβάστε το, είναι χρηστικό ) Υπό ΣΤΕΛΙΟΥ ΔΑΛΑΜΑΓΚΑ 



Η παραλιακή έως Σούνιο  είναι από τους δημοφιλέστερους προορισμούς θαλάσσιας αναψυχής..
Αλλά πόσο ευφραίνονται οι κολυμβητές στην πανέμορφη αυτή περιοχή -ακτή 50 χιλιομέτρων;
το ρεπορτάζ αφορά όλους του Αθηναίους. Απλά εμείς παίρνουμε αφορμή από τον Νέο Κόσμο.

Το ότι προτιμάται το καλοκαίρι, η παραλία προς Σούνιο,  από τους χιλιάδες των λουομένων αυτό δεν σημαίνει πως τα πράγματα είναι και ιδανικά... Κάθε άλλο μάλιστα.. Σε μερικά σημεία της μεγάλης διαδρομής η κατάσταση των στιβαζόμενων κολυμβητών, ο ένας πάνω στο άλλον , θυμίζει τσιγκενέ μαχαλά..
(από το τσιγγάνος ή από το τσίγκος- κάποια εποχή μετά το 1922, πολλές κατοικίες ήταν από λαμαρίνες, τσίγκινες)...ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ (παλαιόν: Δουργούτι)

Ο Νέος Κόσμος υπήρξε η αφορμή μας για το μικρό αυτό ρεπορτάζ. Μαχαλάς  ονομαστός, με πολύ πόνο αλλά κι ομορφιά για να γίνει και κινηματογραφικό θέαμα από το Νίκο Κούνδουρο με την περίφημη ταινία του: ΜΑΓΙΚΗ ΠΟΛΙΣ...


Φτωχογειτονιά παραμένει ο Νέος Κόσμος όσο κι αν οι άνθρωποι κάνανε βήματα για να γίνει κόσμια η περιοχή, κι όπως τόχουμε ξαναπεί, με το μετρό και το τραμ ...έγινε και γραφική. ΄Ομως η νοοτροπία του κοσμάκι δεν άλλαξε..Συγκρατημένος, κουμπωμένος, σχεδόν μίζερος...Βράζει στο ζουμί του και φευ...μαζί με τις μίζερους επίσης συνανθρώπους μας Άραβες που τόσκασαν από τις πατρίδες τους ..νομίζουμε ότι αποφεύγει τα θαλασσινά μπάνια.Μπορεί και να κάνουμε λάθος, αλλά αυτή την αίσθηση έχουμε. Δείτε το γιατί:
Αυτή την περίοδο και κάθε καλοκαίρι τα ταξιδιωτικά γραφεία(5-6) του Νέου κόσμου επί καθημερινής βάσης  διοργανώνουν ΤΑ ΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ...με φθηνές τιμές (5 ευρώ ) για να σε πάνε στην Αγ.Μαρίνα  και να σε φέρουν πίσω με πρόγραμμα ,πήγαινε-έλα 4 ωρών!  
Το πραγματικό δράμα είναι ότι τα πούλμαν φεύγουν για τον προορισμό τους  με 6-13 το πολύ πελάτες! Αν πολλαπλασιάσετε τον αριθμό αυτό με τα 5 ευρουλάκια  που πληρώνεις .. -αντε βία να έχουν έσοδα 50 ευρώ για απασχόληση 4 ωρών εργασίας ... Μπαίνουν ή δεν μπαίνουν μέσα..;
Και γιατί το κάνουν αυτό; Για την ψυχή της μάνας τους για να έχει ...δα τα μπάνια του ο αραχνιασμένος Νεοκοσμίτης .. 
΄Οπως μας είπε οδηγός ενός τέτοιου πούλμαν... θαλασσίων λουτρών, :
--Αν τα πολλά τουριστικά γραφεία κάνανε μεταξύ τους μια κοινοπραξία, θα περιόριζαν τις δαπάνες τους, κι ίσως θα είχαμε μεγαλύτερη προσέλευση κοινού...
Και δεν πρέπει να έχει άδικο.


Εμείς για το ρεπορτάζ αυτό χρησιμοποιήσαμε  το Τουριστικό γραφείο ΚΟΡΩΝΑ TRAVEL, (ΤΗΛ.210 9233.3330   ίσως το πιο ισχυρό της περιοχής, αφού εκτός των άλλων έχει καθημερινά δρομολόγια ΚΑΙ σε χώρες του εξωτερικού...με πούλμαν!
Πάθαμε την πλάκα μας  όταν διαπιστώσαμε πως  στο πούλμαν είμαστε όχι πάνω 9 νοματαίοι!
Με 50 το πολύ ευρώ είσπραξη... ποιός θα πρωτοφάει; Ο οδηγός, του πούλμαν, οι υπάλληλοι που κάνουν το παν για την εξυπηρέτηση των 6-9 αυτών πελατών, ..ή το γραφείο; Σκέτη τρέλα!

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΛΑΚΑ .. είναι πως στον προορισμό της Αγίας Μαρίνας και στις ακτές της καταφεύγουν πούλμαν σχεδόν απ΄όλη την Αττική και από τον Πειραία ακόμη. Οι Πειραιώτες κολυμβητές, για το ταξειδάκι αυτό πληρώνουνν... μόνον 4 ερώ!
Έτσι λοιπόν αυτή η κοσμοσυρροή κατ΄ανάγκη, υποβαθμίζει την ποιότητα του κολυμπιού... αφού με τέτοιο ανθρωπομάνι... οι πάντες κολυμπάνε μέσα στα κάτουρά τους!


Σημειώστε ότι αυτά τα στέκια της παραλιακής-έως Σούνιο,   πάνω  στο κύμα  με εκείνες τις χορταριασμένες ομπρέλες είναι σκέτο αλαλούμ.. Άρπα -κόλλα...ΟΛΑ Τα εδέσματα κάκιστα, το σέρβις ανύπαρκτο ...έστω κι αν βάζουν σερβιτόρες με όλα τα αφράτα μπουτάκια-βυζάκια τους  έξω... 




  ΕΔΩ  είναι το στέκι  ΟΑΣΙΣ!... Προσέξτε : Αυτά τα παραλιακά στέκια εμφανίζονται ...φορολογικά ως ΚΑΝΤΙΝΑ Ή ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΑ ...!Πάει καλά... Επί 24ώρου βάσεως παίζουν στη διαπασόν μουσική.. κι ο πελάτης κάποια στιγμή αισθάνεται πως βρίσκεται σε τρελοκομείο! Δεν είναι δυνατόν να βομβαρδίζεται  κανείς... με μπαμ -μπαμ νέγρικης ή σλάβικης μουσικής! Πάει αυτό... Δίνεις την παραγγελία, θεωρώντας πως είσαι σε κάποιο σοβαρό μαγαζί ...Σου φέρνουν αμέσως τη μπύρα και μετά μισάωρο σου λένε πως το κλάμπ-σάντουϊτς , που παράγγειλες , -μια και δεν υπήρχε από την Καντίνα αυτή τίποτε άλλο σοβαρότερο-πως δυστυχώς , δεν είχαν ...ψωμάκια για την κατασκευή του..
--Θέλετε μήπως να σας φέρουμε ένα μπέργκερ...; ρωτάει το κορίτσι
--Αν είναι με κρέας αλόγου, να μου το φέρετε.. Το κορίτσι χασκογέλασε... Αλλά εγώ δεν γελούσα, αφού αυτά τα μπέργκερ από τα διάφορα φαγάδικα ταχείας σίτισης έχουν επίσημα καταδικαστεί ως ...ύποπτα!
Μετά από μισή ώρα ..έφθασε το μπέργκερ, μαστουρωμένο στη σάλτσα, με σάπιες ντομάτες,και με ..."δέκα" κιλά πατάτες  κακοψημένες ... Έφαγα άρρον -άρρον Πλήρωσα για 2 ποτήρια μπύρα ( από 3.50 ευρώ το ένα και 4 ευρώ το μπέργκερ...) Σύνολο 11 ευρώ! Έδωσα 12 στο κορίτσι!

Αντίκρυ από αυτήν την απελπιστική ΟΑΣΗ ,υπάρχει μια ταβέρνα παραδοσιακή, με όλα τα κρεατικά. Στην ταμπέλα της απέξω γράφει: ΠΛΗΡΕΣ ΜΕΝΟΥ 12 ευρώ! Βγάλτε συμπέρασμα .. !

Δυό μπυρίτσες και ένα μπέργκερ 11 ευρώ...  Κι εδώ με 12 ευρώ ..έχουμε πλήρες μενού!
Έτσι μόνον εξηγείται γιατί  τα ταβερνάκια, το ένα πίσω από τα άλλο εξαφανίζονται και στη θέση τους βγαίνουν κερδοφόρες  καφετέριες..που με ένα ζουμί... κερδίζουν περισσότερα από τους πολυβασανισμένους...  ταβερνιάρηδες  ΄Αλλο το εργατικό κόστος, ενός ζουμιού (καφέ), κι άλλο εκείνο του ταβερνιάρη!Το μπαστάρδεμα της ελληνικής κοινωνίας πλέον είναι κάθετο... Τα μαλάκια (κυριως νεαροί της συνοικίας ή βλαχαδερά του Κολωνακίου),    προτιμούν ...τις καφετέριες κι αναψυκτήρια κι όχι το πολλαπλώς επαγωγικό...ταβερνείο!



Τι τρώνε και τι πληρώνουν...οι αναζητούντες αναψυχή στην Παραλιακή μέχρι
Σούνιο; Σε γενικές γραμμές, οι τιμές φαίνονται νορμάλ.. Στο τμήμα της Αγ.Μαρίνας Καλυβίων -Σαρωνίδας ... το ένα ποτήρι μπύρας χρεώνεται με 2.50 ευρώ! ( Κοιτάξτε το εύρος της αισχοκέρδιας...η μπύρα του κοστίζει μόνον 40 λεπτά , αλλά  την πουλάει με 2.50--3.50! Το μπέρκερ... με -προφανώς- κρέας αλόγου αντί 4 ευρώ...και πάει λέγοντας!











Φτωχογειτονιά παραμένει ο Νέος Κόσμος όσο κι αν άνθρωποι κάνανε βήματα για να γίνει κόσμια η περιοχή, κι όπως τόχουμε ξαναπεί, με το μετρό και το τραμ ...έγινε και γραφική. ΄Ομως η νοοτροπία του κοσμάκι δεν άλλαξε..Συγκρατημένος, κουμπωμένος, σχεδόν μίζερος...Βράζει στο ζουμί του και φευ...νομίζουμε ότι αποφεύγει τα θαλασσινά μπάνια.Μπορεί και να κάνουμε λάθος, αλλά αυτή την αίσθηση έχουμε. Δείτε το γιατί:

ΔΕΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΑΜΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΠΊΣΗΣ ΈΧΕΙ 

ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ:
Πρόκειται για τη λεγόμενη Παραλιακή, η ακτή δηλαδή που ξεκινάει από το ΕΝΤΕΜ  και φθάνει μέχρι Βούλα και Βουλιαγμένη. Παρά το γεγονός ότι  στη λωρίδα αυτή έχουν αναπτυχθεί αετονύχηδες που σφάζονται μεταξύ τους, με καλά μαγαζιά που συγκεντρώνουν χιλιάδες καθημερινά.Εδώ πληρώνεις και ταρίφα ...εισόδου, ενοικίαση ξαπλώστρων  και ομπρέλας... κ.λ.π. τζερεμέδες!
Ως προς την ποιότητα των νερών, είναι γνωστόν ότι στο όχι και μακρινό παρελθόν  η περιοχή ήταν μολυσμένη. Κάποιες κρατικές παρεμβάσεις που έγιναν, την φέρουν σήμερα με διάφορα καθαρτικά που επιστρατεύουν, ως..αμόλυντη!
Απαντώ: ΚΑΘΕΤΑ..ΣΚΑΤΑ! Η παραλιακή , (Έντεμ-Βούλα) παραμένει μολυσμένη , ή λιγότερο μολυσμένη με τις καθαρτικές χημικές επεμβάσεις! Αλλά μολυσμένη πάντως
Βέβαια αυτό δεν συμφέρει τη μαφία των μαγαζιών , αλλά χέστηκε η φοράδα μέσα στο αλώνι τι τους συμφέρει... 

Όπως φαίνεται ...υπάρχει παρατηρητήριο...διασώστη.. Άμα τον δείτε ειδοποιείστε μας...Η εικόνα είναι στο 38 χιλιόμετρο προς Σούνιο! Τι να τον κάνουν το διασώστη.. Μέσα σε μια γούβα από κάτουρο κολυμπάνε οι άνθρωποι.. Κι είναι ευχαριστημένοι... Τελικά ακόμη και το θαλάσσιο μπάνιο είναι θέμα ..παιδείας και κυρίως νιονιού..
Θα πείτε τι να κάνουν... ΄Οχι... είναι θέμα πουλμαντζήδων... Πηγαίνουν όλοι στο ίδιο μέρος ..Είναι φυσικό λοιπόν να συνοστίζονται όλοι όπως στη Σμύρνη που γράφει  η καραγκιόζα ιστορικός Ρεπούση!
Κι όμως από Βάρκιζα μέχρι και στο ναό της Αγίας Μαρίνας υπάρχουν πολλές ακτές... που για άγνωστο λόγο τις αποφεύγουν οι οδηγοί-τουριστικά γραφεία... Ίσως γιατί  δεν θα παίρνουν μίζες  από ναωυκτήρια και καντίνες του κώλου... 
΄Ισως, διότι με τόση μαζικότητα να έχει εκλείψει και η μίζα...
Καλά μπάνια θα ευχόμασταν , αλλά δεν έχουμε εμπιστοσύνη στο κριτήριό σας, το ίδιο όταν πηγαίνετε να ψηφίσετε. Είναι θέμα νιονιού και παιδείας ... Πρέπει να είστε εκλεκτικοί... Δεν είστε ...όταν δέχεστε ΟΛΟΙ, τσούρμο να κολυμπάτε μέσα σε κάτουρα κι ο ένας πάνω στον άλλον!
Δεν ξεχωρίζω από σας σαν άνθρωπος... Όμως είχα την ελάχιστη έμπνευση να διαλέγω ό,τι καλύτερο... Κολυμπούσαμε εγώ κι οι οικογένειά μου  μόνοι μας σε πεντακάθαρα νερά (π.χ. Λούτσα... σε βαθμό να λέμε ότι το μέρος που κολυμπούσαμε ήταν η πισίνα μας... και δίπλα η ΜΠΟΝΑΤΣΑ  η ο ΦΑΡΟΣ, ιστορικές ταβέρνες της λούτσας, που μας έκαναν όλα τα καλούδια.
Και μετά το όργιο: Να κολυμπάμε μονάχοι μας σε μια παραλία έκτασης 5 χιλιομέτρων...ολομόναχοι. ..εδώ στην Αττική ναί... Φίλοι μου ..μάθαινετε να ψάχνετε.. και θα βρείτε πανέμορφες ακτές για κολύμπι, αλλά μην στιβάζεστε... Η πολυκοσμία ενέχει κινδύνους μετάδοσης πολλών ασθενειών... Δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ η θάλασσα... Εν τάξει εσείς είστε ...γομάρια... αλλά τα παιδάκια σας ΡΕ πως δέχεστε να τσαλαβουτάνε μέσα στα κάτουρα;
Κάποτε είχε γράψει για τη παραλία της Λούτσας .. αυτής που ξεκινάει από τον φάρο και φτάνει μέχρι τον Αγ.Νικόλαο, τα νερά, λόγω πολυκοσμίας, περιείχαν κατά 40% ..κάτουρο!
Επίσημα τα στοιχεία! Πλάζ που συγκεντρώνει πάνω από 100 άτομα  ενέχει πολλούς και σοβαρούς κινδύνους, ειδικά προς τα παιδιά!Και τις ...άσκεπτες γυναίκες ... που κολυμπάνε σε αμφίβολες ακτές και μετά παραπονούνται για ουρολοιμώξεις κι άλλα γυναικολογικά!..
Κάποια στιγμή, ώ άφρονες μάθετε να επιλέγετε ... Κατάσπαρτη είναι η Αττική από πλάζ πεντακάθαρες. Εσείς επιλέγετε τον συνωστισμό της Καριόλας Ρεπούση... πώς δα δεν τρέχει τίποτε... Ε, αν νομίζετε πως έτσι είναι... Λίαν καλώς... Ετσι με αυτό το νιονιό θα ψηφίσετε και στις επόμενες εκλογές.. Ε, τι να κάνουμε;  
Κάτι που ξέχασα, που είναι επίσης σημαδιακό: Είχα να πατήσω στην περιοχή αυτή -από ΕΝΤΕΜ ΕΩΣ ΣΟΥΝΙΟ από το 1986!.. νοίκιαζα τότε στη Σαρωνίδα μια χαριτωμένη βιλίτσα που ανήκε στην πρώτη ξαδέρφη της Μελίνας Μερκούρη, Μερκούρη κι η ίδια η ιδιοκτήτρια, .Αναγκάστηκα να φύγω διότι η ξαδέρφη Μερκούρη ήθελε να το πουλήσει, όπως και το πούλησε αμέσως σε ένα βιομήχανο παπούτση!

ΣΥΣΤΑΣΗ: 1-Να κάνουν κοινοπραξία τα τουριστικά γραφεία, στην περιοχή τους.
2-Να επιλέγουν περιοχές,λιγότερο επικίνδυνες.. Υπάρχουν πολλές στη διαδρομή προς Σούνιο!
3-ας ΜΗ ΣΤΙΒΆΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΌΣΜΟ ΠΙΑ , ΟΛΟΙ οι πουλμαντζήδες ΣΤΟ ΊΔΙΟ ΣΗΜΕΊΟ! ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΚΕΙΑ... 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΔΑΛΑΜΑΓΚΑΣ  (και μάγκας παντός καιρού...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου