Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

ΑΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ-ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ



NEEΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΡΚΙΑΣ- ΕΛΛΑΔΑΣ
Τι είπαν οι δυο Υπουργοί εξωτερικών ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ-ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ
Ελληνική FM Αβραμόπουλος (L) και ο Τούρκος ομόλογός του Νταβούτογλου δεσμεύονται να ενισχύσουν τις σχέσεις.  AA Φωτογραφία









Αχμέτ Νταβούτογλου (βάσει απομαγνητοφώνησης διερμηνείας στα ελληνικά):



- Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση και χαρά για το γεγονός ότι φιλοξενούμε σήμερα εδώ τον Yπουργό κ. Αβραμόπουλο. Για εμάς είναι σημαντικός κάθε επισκέπτης που έρχεται στην χώρα μας από την γειτονική και φιλική Ελλάδα. Αλλά η θέση του Δημήτρη Αβραμόπουλου είναι ξεχωριστή. Βέβαια, όλοι οι φίλοι που έρχονται και οι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν ιδιαίτερη θέση, αλλά για εμένα, η θέση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, τόσο ως φίλος όσο και ως υπουργός Εξωτερικών, είναι διαφορετική.

- Αυτό το είχα δει κατά την δική μου επίσκεψη τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα, στην φιλοξενία και στην φιλία που είχα ζήσει και αισθάνθηκα σαν να είμαι στην Κωνσταντινούπολη. Ειδικότερα στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου μαζί με τους Κωνσταντινοπολίτες που βρίσκονται εκεί.


- Τώρα είμαι σίγουρος ότι και εκείνος εδώ αισθάνθηκε σαν να βρίσκεται στο σπίτι του, όπως ανέφερε. Αυτή η φιλία και η ειλικρίνεια επικράτησε και σήμερα, τόσο στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες, όσο στις συνομιλίες μεταξύ των Αντιπροσωπειών, αλλά και στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και έθεσε την σφραγίδα της.


- Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την θετική έννοια, επικρατεί μια ψυχολογική αλλαγή και μια μεταρρύθμιση και εξαιτίας αυτού του γεγονότος, αισθανόμαστε μεγάλη χαρά, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί ένα ωραίο μήνυμα προς τον κόσμο.

- Η σημερινή επίσκεψη, αποτελεί ανταπόδοση στην επίσκεψη που είχα πραγματοποιήσει πέρυσι στην Ελλάδα. Ο στόχος της είναι η προετοιμασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 4-5 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη.

- Στις συσκέψεις που κάναμε σήμερα, εξετάστηκαν οι προετοιμασίες σχετικά με το Συμβούλιο. Συμφωνήσαμε για πολλές συμφωνίες που θα υπογραφούν κατά την Σύνοδο και συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μας για μερικές ακόμα. Μακάρι να μπορέσουμε να υπογράψουμε περισσότερες συμφωνίες από αυτές που είχαμε υπογράψει στις 15 Μαΐου 2010 στην Αθήνα.

- Στην εν λόγω Σύνοδο, θα λάβουν μέρος το λιγότερο 10 Υπουργοί, από κάθε πλευρά, και ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί. Θα πραγματοποιηθεί μια Σύνοδος Κορυφής, στην οποία θα προεδρεύουν ως συμπρόεδροι οι δύο Πρωθυπουργοί. Όμως η ουσία των εργασιών μας είναι το ξεκίνημα μιας νέας περιόδου που θα δέσει περισσότερο μεταξύ τους, τους λαούς των δύο χωρών, την Τουρκία και την Ελλάδα, θα αυξήσει την φιλία μεταξύ τους και θα μετατρέψει το Αιγαίο σε μια λίμνη φιλίας .

- Αυτήν την στιγμή, το εμπορικό μας ισοζύγιο ανήλθε από 4,1 δις δολ σε 4,9 δις δολ . Με αυτές τις νέες συμφωνίες, στόχος μας είναι, κατά την νέα περίοδο, αυτό να φθάσει τα 10 δις δολ . Για αυτόν τον λόγο, ο Π/Θ κ. Σαμαράς και ο φίλος μου ο κ. Αβραμόπουλος πρόκειται να έρθουν στην Κωνσταντινούπολη με μια ομάδα επιχειρηματιών. Θα ήθελα να τονίσω ότι με όλες αυτές τις εργασίες θα αυξηθεί η επίγνωση των λαών των δύο χωρών όσο αφορά την κοινή τους τύχη , θα ξεπεράσουμε μαζί τις στενοχώριες που αντιμετωπίζουμε και θα μοιραστούμε τα κοινά οράματά μας και τις χαρές μας.

- Στο πλαίσιο αυτό, συζητήσαμε σήμερα ευρέως για την κοινή μας ήπειρο, την Ευρώπη και για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα είπαμε ότι στην περίπτωση που τεθούν εκτός της Ευρωπαϊκής ιστορίας, η Κωνσταντινούπολη και η Αθήνα, δεν μπορεί να γραφτεί η Ιστορία της Ευρώπης.

- Εγώ τον ενημέρωσα και αναφορικά με την συνάντηση με το Γάλλο ΥΠΕΞ Φαμπιούς και τον ευχαρίστησα (τον κ. Αβραμόπουλο) για την υποστήριξη της Ελλάδας. Αναφορικά με το μέλλον της ΕΕ, του είπα επίσης ότι, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για την παρουσίαση της κοινής προοπτικής των χωρών μας στην ΕΕ. Πιστεύουμε ότι αυτές οι κοινές προοπτικές της Ελλάδας και της Τουρκίας θα ανοίξουν νέους ορίζοντες στην Ευρώπη.

- Επίσης, συζητήσαμε για τις τελευταίες εξελίξεις στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Επιβεβαιώσαμε την κοινή μας άποψη για εξεύρεση λύσης με ειρηνικούς τρόπους στα προβλήματα που επικρατούν στα Βαλκάνια. Μοιραστήκαμε και τις απόψεις μας αναφορικά με τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο. Εγώ λέω και πάλι καλωσόρισες στον αξιόλογο φίλο μου.

Δημήτρης Αβραμόπουλος:
-Πρέπει να σας πω ότι η σημερινή συνάντηση που είχα με τον καλό μου φίλο Αχμέτ αλλά και πρωτύτερα με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας και φίλο μου από τα παλιά Ταγίπ Ερντογάν με κάνει να πιστεύω ότι είμαστε πλέον σε πολύ καλύτερο δρόμο από πριν.

- Το κλίμα, την ατμόσφαιρα που συνοδεύει την εδώ επίσκεψή μου, είμαι βέβαιος ότι την αισθάνεστε κι εσείς που είστε σήμερα σε αυτή τη συνέντευξη τύπου που δίνουμε από κοινού με τον Αχμέτ. Εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουμε εγκαινιάσει ένα δίαυλο επικοινωνίας που μας επιτρέπει να μιλάμε με ειλικρίνεια, με ευθύτητα, με καλή πίστη, με εμπιστοσύνη και φιλία.

- Βρέθηκα, λοιπόν, σήμερα εδώ, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Αχμέτ Νταβούτογλου, ανταποδίδοντας την επίσκεψη που έκανε πριν από λίγους μήνες στην Αθήνα ο ίδιος. Ο σκοπός αυτής της αποστολής ήταν να βάλουμε το χρονοδιάγραμμα και το πλαίσιο της τόσο σημαντικής συνάντησης των δύο κυβερνήσεων που θα γίνει όπως είπε πρωτύτερα ο Αχμέτ στην Πόλη, στις 4 και 5 Μαρτίου.

- Τα δύο Υπουργεία Εξωτερικών είναι αυτά που έχουν την ευθύνη, την αρμοδιότητα αλλά και την εντολή των δύο Πρωθυπουργών, να προετοιμάσουν αυτή τη συνάντηση.

- Η θεματολογία, που είχε ήδη τύχει προετοιμασίας, αυξήθηκε και ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο μετά τις τελευταίες συναντήσεις, ανοίγοντας ένα ευρύτερο φάσμα από θέματα που θα συζητήσουμε. Θα υπογράψουμε ένα μεγάλο αριθμό συμφωνιών που ενισχύουν ακόμα περισσότερο τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

- Η επιτυχία αυτής της συνάντησης θα ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας, την επικοινωνία μας, και θα δημιουργήσει, θα θέσει το υπόβαθρο, για νέες συνεργασίες σε διάφορους τομείς που θα είναι αμοιβαία επωφελείς και για την Ελλάδα και για την Τουρκία.

- Χωρίς να παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που υπάρχουν, επιλέγουμε να επενδύσουμε στις δυνατότητες που έχουμε ήδη δημιουργήσει για μια ουσιαστική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

- Και αυτό, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της γειτονιάς μας, επιλογή την οποία, και οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες να ακολουθήσουν, ώστε η ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης να γίνει μια όαση, ένα παράδειγμα σταθερότητας, φιλίας και συνεργασίας.

- Δεν χρειάζεται να επαναλάβω, για μια ακόμη φορά, ότι η Ελλάδα είναι αρωγός στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας σας. Μία προοπτική που θα πρέπει να στηρίζεται στις αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου, στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας όλων των χωρών που βρίσκονται στην περιοχή μας.

- Πάντα πίστευα και πιστεύω ότι, μία από τις βασικές αρχές, επί της οποίας στηρίζονται οι καλές σχέσεις ανάμεσα σε γείτονες, είναι ο αμοιβαίος σεβασμός και με αυτή την αρχή ως οδηγό πρέπει να πορευόμαστε στο μέλλον.

- Αυτό ανταποκρίνεται και στις βαθύτερες επιθυμίες των δύο λαών μας που θέλουν από εμάς να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια ώστε να εμπεδώσουμε σχέσεις καλής γειτονίας, φιλίας, συνεργασίας και συνεννόησης. Και όλα αυτά στην υπηρεσία ενός ακόμα στόχου, να διαμορφώσουμε, δηλαδή, ένα περιβάλλον ασφάλειας και βεβαίως να δημιουργήσουμε όρους ευημερίας για τους δύο λαούς μας.

- Για αυτό το λόγο, στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου Κορυφής που θα γίνει στις 5 Μαρτίου, στην Πόλη, κυριαρχούν θέματα όπως η οικονομία, η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, η δικαιοσύνη και η υγεία.

- Με άλλα λόγια, θεωρούμε αυτό τον μηχανισμό ως ένα όχημα καλύτερου σχεδιασμού και μιας πιο αποτελεσματικής ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στα λεγόμενα ζητήματα πολιτικής της καθημερινότητας, εκεί δηλαδή όπου συναντώνται οι δύο λαοί. Γιατί όσο βαθαίνουν αυτές οι σχέσεις ανάμεσα στους λαούς, τόσο πιο δυνατό είναι το μήνυμα προς τις ηγεσίες τους.

- Παράλληλα με τα όσα σας είπα μέχρι τώρα, όπως ακούσατε από τον κ. Νταβούτογλου, πρόκειται να διοργανωθεί και ένα επιχειρηματικό φόρουμ, όπου θα έρθουν κοντά οι επιχειρηματικές και επενδυτικές κοινότητες από τις δύο χώρες, έτσι ώστε τα χρόνια που έρχονται να ανεβάσουμε ακόμα περισσότερο τους δείκτες συνεργασίας και να ξεπεράσουμε τα νούμερα που πριν από λίγο παρουσίασε ο Αχμέτ.

- Θα ήθελα εδώ να σημειώσω ότι οι επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών αποδείχθηκαν πολύ πιο θαρραλέες, εδώ και πάρα πολύ καιρό και ήδη έχουν κάνει θεαματικά βήματα μπροστά. Άφησαν πίσω ιδεοληψίες, προκαταλήψεις και στερεότυπα. Το ίδιο έκαναν και οι αυτοδιοικήσεις.

- Και θα μου επιτραπεί εδώ να κάνω μια ειδική αναφορά, γιατί έρχεται μέσα από τις δικές μου μνήμες: όταν παλαιότερα οι δύο αυτές μεγάλες ιστορικές πόλεις, η Πόλη και η Αθήνα, σε δύσκολες στιγμές, βρέθηκαν κοντά η μία στην άλλη. Σε αυτό το πνεύμα θα γίνει και η συνάντηση της 5ης Μαρτίου. Αυτές είναι οι κατευθύνσεις που μας έχουν δώσει οι πρωθυπουργοί μας. Αυτό πιστεύουμε ότι είναι η επιθυμία των λαών μας.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου