Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥΣ!



 BELGİN AKALTAN - belgin.akaltan @ hdn.com.tr

AP φωτογραφία
Αφού ο αρθρογράφος αναφέρεται στην εισβολή του Δυτικού Αγίου εδώ και 20 χρόνια περίπου, παρουσιάζει εικόνες σημερινές, γύρω από τον τζερτζελέ που γίνεται στα καταστήματα , ανθοπωλεία, ζαχαροπλαστεία και πασχίζει ο άνθρωπος να εξηγήσει τα περιέργα της Τουρκίας...
 Δεν λέγεται Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά  «Ημέρα των αγαπημένων » εδώ στην Τουρκία. ..κάτι που δεν υπάρχει στις τουρκικές παραδόσεις.  Λοιπόν, πώς γιορτάζεται εδώ;Με την δύναμη. Στην Τουρκία,η  "Ημέρα των ερωτευμένων" γίνεται ορατή σε εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, μεγάλα καταστήματα, δρόμους, βιτρίνες και ψυχαγωγικούς  χώρους με υπέροχη διακόσμηση. Ξενοδοχεία και ταξιδιωτικές εταιρείες προσφέρουν ειδικά πακέτα.. Αεροπορικές εταιρείες έχουν ειδικές προσφορές.Φυσικά, κέικ σε ζαχαροπλαστεία και καφετέριες υπάρχουν παντού. Τα  Ανθοπωλεία κάνουν θραύση με  τις πωλήσεις τους. Πλανόδιοι πωλητές πωλούν λουλούδια, μπαλόνια, φουρκέτες, όλα τα είδη και σε σχήμα καρδιάς  ΄Ολα αυτά όχι μόνο στις μεγαλοπολεις ,αλλά παντού και στα χωριά ακόμη..  Και σημειώνει με ειλικρίνεια τα εξής ...σπάνια για μας:
 Ναι, αυτή είναι η δύναμη της αλλαγής που έχει σημειωθεί στην κοινωνία μαςΠροσπαθώ να δώ ολόκληρη την εικόνα, σε αυτή τη γη της ενδοοικογενειακής βίας και των εγκλημάτων τιμής. Εμείς, οι Τούρκοι, που είμαστε νομάδες πολεμιστές και στους αρχαίους χρόνους μας, έχουμε δυσκολίες  να αντιμετωπίσουμε τις σχέσεις μας με το άλλο φύλλο   με αγάπη! Ποιες είναι οι τουρκικές παραδόσεις για την αγάπη και τους ερωτευμένους ; Λυπάμαι, αλλά δεν υπάρχουν.Οι  Τουρκικές παραδόσεις είναι, λυπάμαι και πάλι, χυδαίες. Είναι πάντα εναντίον της γυναίκας. ΟΙ Γαμήλιες παραδόσεις μας είναι, επίσης, χυδαίες, παρ 'όλες τις προσπάθειες για να τις δούμε χαριτωμένες,  τιμώντας τις γυναίκες μας. Σκατά! Οι γαμήλιες παραδόσεις μας είναι σαν παζάρι και η γυναίκα είναι προς "πώληση". Είναι, οι γάμοι μας σχεδόν σαν να υπογράφουμε ένα εμπορικό συμβόλαιο .Τόσα τα χρυσά βραχιόλια, τόσα ασημικά , τόσα τα έπιπλα, ακόμη και για την πεθερά προννοούμε. Κι όλα αυτά καταγράφονται σε μιά λίστα  Δεν μιλώ για τα  αστικά δυτικόπληκτα παιδιά σαν κι εμάς. Μιλώ για την επικρατούσα τάση της υπαίθρου, της μικρής πόλης,  Η οικογένεια του γαμπρού, πιθανώς η μητέρα του- επιδίδεται σε ένα αγριο αλισφερίσι... που συχνά με τις ασχήμιες αυτές καταλήγουν στο αστυνομικό τμήμα!  Άλλο ένα  "αξιαγάπητοι" έθιμό μας: 
 Σε μια έρευνα του 2009 για την αγάπη, το πιο διακεκριμένο χαρακτηριστικό της ήταν οτι οι άνδρες της Τουρκίας  βρέθηκαν  να  έχουν δυσκολία να εκφράζουν την αγάπη τους.!! Από την άλλη πλευρά οι γυναίκες είναι πελαγωμένες..Η έρευνα κατέδειξε πως οι Τούρκοι άνδρες μόλις στα τελευταία χρόνια άρχισαν να στέλνουν ένα λουλούδι στη γυναίκα τους... Μια Τουρκάλα στην ίδια  ίδια έρευνα, δήλωσε:... Εκείνος,ήταν στο Κατάρ και  μου  έστειλε λουλούδια και μια κάρτα, η οποία ήταν πολύ ωραία. Είχα δάκρυα στα μάτια μου όταν διάβασα την κάρτα. Λοιπόν, ηχεί ως ρομαντικό όπως είναι, όλο αυτό το πράγμα και δεν έγινε εν μία νυκτί. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για το σύζυγό μου να καταλάβει ότι μου αρέσουν τα λουλούδια. Όταν είδε ότι ήμουν τόσο πολύ χαρούμενη μετά τη λήψη λουλούδιων, είπε, "θα σου στέλνω λουλούδια όλη την ώρα, αν αυτό σε  κάνει τόσο ευτυχισμένη. Και μου στέλνει" 
Το κομμάτι αυτό εμπεριέχει κι άλλα σπαρταριστά και πρωτοφανή για τον δικό μας τρόπο ζωής... Η διεύθυνση του συντάκτη είναι πιο κάτω στο Τουϊτερ. και της εφημερίδας στην αγγλική της έκδοση είναι >http://www.hurriyetdailynews.com/a-valentines-day-in-turkey.aspx?PageID=238&NID=41214&NewsCatID=469
https://twitter.com/belginakaltan belgin.akaltan.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου