Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

ΑΝΤΑΠΌΚΡΙΣΗ ΑΠΌ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:http://sirma.info/

nd-sygourgia
ΣΙΓΟΥΡΙΑ Ε;ΤΙ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΩΡΕ ΕΝΑ ΚΑΤΑΧΡΕΩΜΕΝΟ ΜΑΓΑΖΙ;

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΦΟΥΝΤΑΡΙΣΜΕΝΗ... ΚΑΙ ...ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ... ΠΩΣ;.. ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ;



Του Δημήτρη Συρμάτση*

sirmatsis]Μπορεί να γίνει βιώσιμο και διαχειρίσιμο το χρέος της Νέας Δημοκρατίας;
Το έναυσμα μου έδωσε ο αναπληρωτής Γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης που σε συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη μας ανέλυσε για λίγη ώρα το σκεπτικό Μητσοτάκη για την διαχείριση των οικονομικών.
Η ΝΔ έχει χρέη 214 εκ ευρώ. Κυρίως προς τις τράπεζες αλλά και προς προμηθευτές. Οι ετήσιες δαπάνες της είναι 8,2 εκ ευρώ. Τα έσοδα από την κρατική χρηματοδότηση για το 2016 είναι 4,2 εκ.

Ο στόχος που έθεσε ο νέος πρόεδρος της ΝΔ είναι το 60% της κρατικής επιχορήγησης να πηγαίνει αυτόματα στις τράπεζες ώστε το χρέος να γίνει διαχειρίσιμο.
Παράλληλα έχει μπει στόχος για 70% μείωση των δαπανών του κόμματος που όπως όλα δείχνουν δεν θα μείνει σε αλλαγές δαπανηρών γραφείων αλλά και σε μειώσεις στο αμειβόμενο προσωπικό. Εκτός κι αν τα μέλη της ΝΔ, βάλουν το χέρι στην τσέπη και συμμετέχουν στο νέο μοντέλο χρηματοδότησης της ΝΔ «Λίγα από πολλούς»
Ας παραμείνουμε όμως στο χρέος. Ρώτησα τον κ. Αυγενάκη αν υπάρχει και κάποιο άλλο σχέδιο από τη ΝΔ για να γίνει το χρέος διαχειρίσιμο γιατί με απλά μαθηματικά, το 60% της κρατικής χρηματοδότησης με το παράδειγμα του 2016 είναι περίπου 2,5 εκ ευρώ που σημαίνει ότι θα χρειαστούν κάτι λιγότερο από 90 χρόνια για να εξοφληθεί.
Και η αλήθεια είναι ότι τον έφερα σε δύσκολη θέση. Γιατί τα νούμερα όντως δεν βγαίνουν. Μου απάντησε ότι ο στόχος να γίνει διαχειρίσιμο το χρέος θα επιτευχθεί, ότι το 2009 η χρηματοδότηση της ΝΔ – με τα τότε ποσοστά – έφτανε τα 26 εκ ευρώ ενώ πρόσθεσε τις καινοτόμες προτάσεις της ΝΔ για δημοσιοποίηση όλων των δαπανών των κομμάτων αλλά και να απαγορευτεί για τα κόμματα ο τραπεζικός δανεισμός.
Όπως γίνεται αντιληπτό plan B δεν υπάρχει. Εδώ δεν υπάρχει plan A. Καθώς δεν πιστεύω ότι στη ΝΔ περιμένουν να φτάσουν ξανά σε επίπεδα εκλογικών ποσοστών του 45% αλλά και η οικονομία της χώρας να επανέλθει στην πλαστή ευμάρεια της δεκαετίας του 2000-2009, ώστε και τα κόμματα να αρμέγουν τεράστια ποσά από τον κρατικό κορβανά.
Πολύ φοβάμαι ότι η ΝΔ θα χρειαστεί αλλαγή ΑΦΜ. Όπως έκαναν δεκάδες ομάδες σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Και αν για τη ΝΔ δεν υπάρχει η «ποινή» της Γ’ Εθνικής νομίζω ότι μια επανεκκίνηση με αλλαγή ονόματος, σήματος κρίνεται επιβεβλημένη. Γιατί αν δεν την κάνει ο Κυριάκος, θα την κάνει ο Καραμανλής ιδρύοντας τη μεγάλη κεντροδεξιά επιστρέφοντας σε πρώτο πλάνο όπως επιζητά ο μέσος νεοδημοκράτης.

***Δημήτρης Συρμάτσης
Γεννήθηκα τελευταία μέρα του Ιουλίου το 1981 στην Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσα διαβάζοντας καθημερινά την Ελευθεροτυπία (από πίσω προς τα μπρος) και όλα τα αθλητικά περιοδικά φανταζόμενος τον εαυτό μου να ασχολείται με την αθλητική δημοσιογραφία. Η ενασχόληση με τα κοινά, μου άνοιξε τους ορίζοντες και πλέον η δημοσιογραφία έγινε μονόδρομος. Από την Εταιρία Δημοσιογραφικών Μελετών του Απ. Βραχιολίδη στο περιοδικό Εχέδωρος, από εκεί στις εφημερίδες Κεντρί, Freeday, Νέα της Περιφέρειας, τηλεόραση στο Βεργίνα TV και από το 2011 μέχρι σήμερα στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.. Ταυτόχρονα, το ταξίδι είχε σύμμαχο το διαδίκτυο. Salonica-Press, SPNEWS, REDALERT και τώρα SIRMA.INFO. Πάντα δοκιμάζοντας, τρεφόμενος από το ανήσυχο πνεύμα μου. Μότο μου : "Το μυαλό είναι σαν το αλεξίπτωτο. Μόνο το ανοιχτό επιβιώνει".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου