Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΡΑΣ: 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
17/03/2016
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την 8/03/2016 στην κατάμεστη αίθουσα της Αθηναϊκής Λέσχης, η ομιλία του  γνωστού  πλαστικού χειρουργού,  Δρ Ιωάννη Λύρα. 
Η  εκδήλωση πραγματοποιήθηκε επ’ ευκαιρία του  εορτασμού  της παγκόσμιας ημέρας της  γυναίκας και επίσης για την επέτειο 10 χρόνων από την ανάληψη καθηκόντων του Δρ Ιωάννη Λύρα  ως επίτιμου προξένου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Βραζιλίας στην Ελληνική Δημοκρατία.  Το  θέμα που ανεπτύχθη ήταν η «Πλατωνική και Απολλώνια ομορφιά, και  Πως η εξωτερική εμφάνιση  επηρεάζει την εσωτερική ομορφιά». Τον Δρ. Λύρα προλόγισε ο καθηγητής χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κος Ιωάννης Γκόγκας.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του η αυτού εξοχότης  ο αξιότιμος Πρέσβης της Βραζιλίας στην Ελλάδα κος Edgard Antonio Casciano, τον οποίο οι διοικητές της Αθηναϊκής λέσχης υποδέχτηκαν με απονομή του επίσημου ιστορικού Λευκώματος της Λέσχης. 

Παρόντες  ήταν πολλά σημαντικά μέλη του Ιστορικού αυτού ιδρύματος  με τις συζύγους και τις θυγατέρες τους. Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των γυναικών οι οποίες αριθμούσαν περίπου το ήμισυ των παρευρισκομένων, πράγμα πρωτόγνωρο για την ιστορία των κοινωνικών εκδηλώσεων αυτής της  κλειστής- αμιγώς ανδρικής λέσχη αγγλικού τύπου της Αθήνας. Μεταξύ των 300 προσωπικοτήτων που παρευρέθησαν στην εκδήλωση διακρίναμε άτομα από όλους τους τομείς της επιστημονικής, οικονομικής,  διοικητικής, δικαστικής και νομοθετικής  και κοινωνικής ζωής της Ελλάδος .
Μεταξύ αυτών διακρίναμε τον υπασπιστή  της αυτού εξοχότητος του Προέδρου της  Ελληνικής Δημοκρατίας, αντιπλοίαρχο  Κο Αθανάσιο Δημητρίου.
Παρόντες ήταν οι Πρέσβεις Γεώργιος Γεωργίου, Ιωάννης Νεονάκης, Πολυξένη  Στεφανίδου,  Βασίλειος  Εικοσιπένταρχος, Κος Αλέξανδρος Βαγενάς κλπ.
Παρών ήταν επίσης  ο Γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Προξενικών Σωμάτων ((FICAC) κος Νικόλαος Μαργαρόπουλος ,  ο πρόεδρος του Προξενικού Σώματος Ελλάδος (CCG) κος Νικόλαος Σούτος και Προξενικοί λειτουργοί  από τις χώρες : Βραζιλία, Χιλή, Ισημερινό, Άγιο Δομίνικο, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Γεωργία, Τσεχία, Λιβύη, Λιβερία, Αιθιοπία, Μποτσουάνα, Ινδία κ. α  
Επίσης Καθηγητές πολλών πανεπιστήμιων και  πολυτεχνείων, Δικαστές, Εισαγγελείς, Αξιωματικοί της Αστυνομίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί), επιχειρηματίες, Δήμαρχοι, τ. Υπουργοί , αθλητές και δημοσιογράφοι.
Παρούσες και δύο γυναίκες βουλευτές, οι κυρίες Σοφία Βούλτεψη και  Άννα-Michel Ασημακοπούλου .
Επιστημονικός σύμβουλος της ομιλίας ήταν η ιατρός- ενδοκρινολόγος Παρή Ράπτη με μεγάλη πείρα στα κοινωνικά θέματα ισότητας των δύο φύλων.
Τον Πρέσβη της Βραζιλίας συνόδευαν λειτουργοί της πρεσβείας της Βραζιλίας  στη Ελλάδα και βραζιλιάνοι πολίτες  που ζουν στην Ελλάδα δια των εκλεγμένων εκπροσώπων τους.
Στην ομιλία του ο Δρ Ιωάννης Λύρας αφού ανέλυσε την θεωρία του Πλάτωνα περί ανώτερης εσωτερικής ομορφιάς των ευγενών αξιών, των βαθυστόχαστων σκέψεων και των δίκαιων ιδεών που οδηγούν σε μεγάλες πράξεις, μη παραγνωρίζοντας όμως την δύναμη της εξωτερικής ομορφιάς στην ανθρώπινη ιστορία. Όπως ο Δρ. Λύρα  είπε χαρακτηριστικά, «ότι η αισθητική παιδεία αποτελεί την λύση στο πρόβλημα του βιασμού της ομορφιάς του κόσμου και των ηθικών αξιών σήμερα» και πρότεινε «την συντεταγμένη  επαναλειτουργία από το Ελληνικό κράτος της Ακαδημίας του Πλάτωνος υπό τη μορφή διεθνούς πανεπιστημίου με σκοπό τη διδαχή του ωραίου από Έλληνες και ξένους αναγνωρισμένους καθηγητές φιλοσοφίας».

Η εκδήλωση τελείωσε  με  φιλοσοφικές συζητήσεις περί εσωτερικής και εξωτερικής ομορφιάς σε ευχάριστη δεξίωση που παρέθεσε ο Δρ Ιωάννης Λύρας με θεά τον φωταγωγημένο Αγ. Γεωργίου του Λυκαβηττού και την φωταγωγημένη Ακρόπολις των Αθηνών στο roof garden της Αθηναϊκής λέσχης.
Η Αθηναϊκή Λέσχη ιδρύθηκε το 1875  κατά το πρότυπο των Αγγλικών Λεσχών με σκοπό, την διάδοση των Γυμναστικών ασκήσεων,  διοργάνωση ιστορικών και φιλοσοφικών διαλέξεων και εκδηλώσεων, την ανάγνωση του Ελληνικού και διεθνούς τύπου και την ψυχαγωγία των Μελών της. Στην μακρόχρονη διαδρομή της, μεταξύ των Μελών της, θα βρούμε 28 Πρωθυπουργούς, Υπουργούς, Ανώτατους Κρατικούς Λειτουργούς, ξένους πρέσβεις, Καθηγητές Πανεπιστημίου, Ακαδημαϊκούς, κορυφαίους των Γραμμάτων και των Τεχνών και προσωπικότητες του Επιστημονικού, Οικονομικού και Βιομηχανικού κόσμου.
Στα 141 έτη παρουσίας της μέχρι σήμερα, έχει παρουσιάσει μια αξιόλογη δραστηριότητα αριστείας σε όλους τους τομείς. Σήμερα είναι ένα  Ίδρυμα κοινωνικής και πολιτιστικής μορφής. Μέλη της λέσχης είναι πρωταθλητές της ξιφασκίας και μαραθωνοδρόμοι. Ο Δρ. Ιωάννης Λύρας, μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης από το 1998.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου