Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ!


kos

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο βάζει φωτιά και πόλεμο στα Βαλκάνια

Όξυνση προκαλεί στα Βαλκάνια η συμφωνία σύνδεσης του προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού «πέρασε» χθες από το Ευρωκοινοβούλιο, με 468 ψήφους υπέρ, 102 κατά και 81 αποχές.



Η έγκριση από το Κοινοβούλιο μάλιστα συνέπεσε με την απόφαση του δικαστηρίου, που έχει στήσει η αστυνομικο-δικαστική αποστολή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX), να καταδικάσει για «εγκλήματα πολέμου» σε εννιά χρόνια φυλάκιση τον Ολιβερ Ιβάνοβιτς, ένα από τα ηγετικά στελέχη της σερβικής κοινότητας στο προτεκτοράτο και αρχηγός του σερβικού κόμματος «Πρωτοβουλία Πολιτών - Ελευθερία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη» (SDP).
Με παρέμβασή του μετά την ψήφιση της συμφωνίας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, επισήμανε την επικίνδυνη όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στα Βαλκάνια, λόγω της γεωστρατηγικής τους θέσης, αλλά και τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτήν την υπόθεση.
«Η συζητούμενη συμφωνία σύνδεσης αναγνωρίζει ντε φάκτο το προτεκτοράτο του Κοσσόβου. Έχει τεράστιες ευθύνες η ελληνική κυβέρνηση που έπραξε το ίδιο. Πυροδοτεί εθνικισμούς, αλυτρωτισμούς, μεγαλοϊδεατισμούς, εδαφικές διεκδικήσεις, την προώθηση αλλαγής συνόρων, όπως η απειλούμενη ένωση Αλβανίας - Κοσσόβου σε ενιαίο κράτος, με βλέψεις σε γειτονικές χώρες όπως ΠΓΔΜ, Ελλάδα», σημείωσε.
Στο μεταξύ, «σοκαρισμένος» δήλωσε σύμφωνα με πληροφορίες, από την καταδικαστική απόφαση, ο διευθυντής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρκο Ντζούριτς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου