Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

το γκρόσσο κόλπο των ΣΙΩΝΙΣΤΩΝ... ΑΛΛΟΙ 20.000 ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΘΑ ΦΟΡΤΩΘΕΙ Η ΕΛΛΑΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΣΙΑΣ...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ!
Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2015

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δρομολογούν πρόγραμμα παροχής 20.000 θέσεων υποδοχής για αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δρομολόγησαν πρόγραμμα παροχής 20.000 επιπλέον θέσεων υποδοχής για αιτούντες άσυλο και υποψήφιους για μετεγκατάσταση στην Ελλάδα υπό τη μορφή ενοικιαζόμενης στέγης, κουπονιών για ξενοδοχεία και ανάδοχων οικογενειών.
Η Επιτροπή σκοπεύει να υπογράψει σχετική συμφωνία ανάθεσης με την ύπατη Αρμοστεία εξασφαλίζοντας την αναγκαία χρηματοδότηση.
Η συμφωνία αυτή θα συμβάλλει στην υλοποίηση της δέσμευσης που ανέλαβαν η Ελλάδα και η Ύπατη Αρμοστεία κατά τη συνάντηση για τα Δυτικά Βαλκάνια στις 25 Οκτωβρίου 2015.

Η Αντιπρόεδρος κα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αρμόδια για τον προϋπολογισμό και τους ανθρώπινους πόρους υπέγραψε σήμερα εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετική κοινή διακήρυξη με τον κ. George Okoth-Obbo, Βοηθό Ύπατο Αρμοστή, αρμόδιο για τον επιχειρησιακό τομέα και τον κ. Ιωάννη Μουζάλα, Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιο για τη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας.
Η Αντιπρόεδρος κα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε σχετικά: «Σήμερα στεκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας, των παιδιών, των γυναικών και των ανδρών που αναζητούν καταφύγιο στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα που δρομολογούμε σήμερα θα εξασφαλίσει υποστήριξη, μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε πολλές οικογένειες, παρέχοντας τους επαρκή στέγαση. Παρόλο που η σημερινή διακήρυξη αφορά την παροχή προσωρινής βοήθειας, η Επιτροπή συνεχίζει να χρησιμοποιεί το πλήρες φάσμα των εργαλείων που διαθέτει για να βρει μακροπρόθεσμη λύση στην προσφυγική κρίση στην Ευρώπη».
«Σε συνέχεια της υιοθέτησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δράσης για τη Μετανάστευση τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη σε μία σειρά σημαντικών δράσεων για να αντιμετωπίσει την παρούσα επείγουσα κατάσταση» σημείωσε ο Βοηθός Ύπατος Αρμοστής Επιχειρησιακού Τομέα κ. Okoth-Obbo. “Σήμερα, δημιουργούμε μαζί τις προϋποθέσεις για την παροχή ζωτικής βοήθειας και στέγασης με 20,000 θέσεις υποδοχής. Η άμεση υλοποίηση του σχεδίου των «hotspots» και η επίσπευση του ρυθμού εφαρμογής της μετεγκατάστασης είναι τώρα οι προτεραιότητες, ωστόσο η επιτυχία του συνολικού εγχειρήματος μπορεί να εξασφαλισθεί μόνο εάν συνοδευτεί από ένα σχεδιασμό επείγουσας παροχής συνθηκών υποδοχής, βοήθειας και καταγραφής στις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από τον αριθμό των αφίξεων»
Βάσει της προβλεπόμενης συμφωνίας ανάθεσης, η Επιτροπή θα παράσχει κονδύλια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ στην Ύπατη Αρμοστεία προκειμένου να υποστηρίξει την Ελλάδα να ενισχύσει την ικανότητα υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο. Η Ύπατη Αρμοστεία θα εξασφαλίσει 20.000 θέσεις υποδοχής μέσω προγραμμάτων ενοικίασης στέγης, κουπονιών για ξενοδοχεία και ανάδοχων οικογενειών. Οι θέσεις που θα διατεθούν βάσει του εν λόγω προγράμματος αποτελούν σημαντικό μέρος του προγράμματος μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, και εξασφαλίζουν προσωρινό κατάλυμα στην Ελλάδα για αιτούντες άσυλο που περιμένουν να μετεγκατασταθούν σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
Η Ύπατη Αρμοστεία έχει ήδη υποστηρίξει την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την βελτίωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων σε ελληνικά νησιά. Παράλληλα με τις κατασκευαστικές εργασίες στα “hotspots” τις οποίες έχουν αναλάβει οι ελληνικές αρχές, με βάση την προβλεπομένη συμφωνία ανάθεσης , η Ύπατη Αρμοστεία θα υποστηρίξει επίσης την δημιουργία των “hotspots” μέσω συμβουλευτικών ενεργειών από το προσωπικό της, την παροχή προμηθειών και με κατασκευαστικά έργα, αναλόγως των αναγκών.
Η συνολική χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ το 2015 και το 2016 ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ. Το κόστος του παρόντος προγράμματος το 2016 αποτελεί μέρος του ποσού άνω των 4 δισ. ευρώ που έχει διατεθεί από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την αντιμετώπιση αφενός της προσφυγικής κρίσης στα κράτη μέλη της ΕΕ και αφετέρου των γενεσιουργών αιτίων στις χώρες προέλευσης και διέλευσης.
Ιστορικό
Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη μέλη που έχει πληγεί περισσότερο από την άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση την οποία αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Σύμφωνα με της Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα περισσότεροι από 790,000 υπήκοοι τρίτων χωρών.
To σχέδιο για τα “hotspots” και το πρόγραμμα μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης προτάθηκαν από την Επιτροπή, ως μέρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δράσης για τη Μετανάστευση που παρουσιάστηκε το Μάιο του 2015. Τα σχετικά προγράμματα προβλέπουν τη μετεγκατάσταση 160.000 συνολικά ατόμων που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη μέλη προκειμένου να εξεταστούν οι σχετικές αιτήσεις παροχής ασύλου. Η υποδοχή των περισσότερων από τα άτομα αυτά πρέπει να γίνει στα “hotspots”, όπου οι υπηρεσίες της ΕΕ παρέχουν υποστήριξη στις εθνικές αρχές για την καταχώρηση και την επεξεργασία των αιτήσεων.
Στις 25 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Ζαν-Κλώντ Γιούνκερ συγκάλεσε Σύνοδο Ηγετών για την εξέταση των προσφυγικών ροών κατά μήκος της διαδρομής στα Δυτικά Βαλκάνια ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που εκτυλίσσεται κατά μήκος αυτής της διαδρομής. Στη σύνοδο των ηγετών συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της Αλβανίας, της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Σλοβενίας. Παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Λουξεμβουργιανή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ.
Η Σύνοδος εξέδωσε κοινή δήλωση των ηγετών, η οποία περιελάμβανε δέσμευση για βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών και του συντονισμού μεταξύ των χωρών κατά μήκος της εν λόγω διαδρομής ώστε να επιτευχθεί η σταδιακή, ελεγχόμενη και τακτική μετακίνηση των ατόμων. Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να εξασφαλίσουν 50.000 επιπλέον θέσεις υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων και 50.000 θέσεις υποδοχής στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων 20.000 θέσεων που θα παρασχεθούν μέσω κοινού προγράμματος με την Ύπατη Αρμοστεία.
Περισσότερες πληροφορίες
Η Κοινή Δήλωση στα Ελληνικά



Ιστοσελίδα της Συνόδου των Ηγετών σχετικά με την Διαδρομή στα Δυτικά Βαλκάνια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου