Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ


ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΟΤΖΙΑΣ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

Τηλεφωνικές επαφές Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά με τους ομολόγους του της Ρωσίας S. Lavrov, Γερμανίας F. W. Steinmeier και Τουρκίας M. Çavuşoğlu 

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, είχε, χθες το βράδυ, σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους ομολόγους του της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Sergey Lavrov, της Γερμανίας, κ. Frank-Walter Steinmeier και της Τουρκικής Δημοκρατίας, κ. Mevlut Çavuşoğlu.
Επίκεντρο της συζήτησης του Υπουργού Εξωτερικών με τον Ρώσο ομόλογό του, κ. Sergey Lavrov, ήταν το θέμα της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους. Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το γεγονός και τόνισε τη σημασία που έχει, αυτή τη στιγμή, η αποκλιμάκωση της έντασης και η αντιμετώπιση της κατάστασης με ψυχραιμία από όλες τις πλευρές. Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν, επίσης, για την γενικότερη κατάσταση στη Συρία και ο κ. Κοτζιάς τόνισε στο Ρώσο ομόλογό του ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά τις συνομιλίες της Βιέννης για την επίλυση του Συριακού ζητήματος.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε, αμέσως μετά, με τον Τούρκο ομόλογό του, κ. Mevlut Çavuşoğlu, προς τον οποίο εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την επανατοποθέτησή του στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Στη συνέχεια, έγινε μία σύντομη ανταλλαγή απόψεων για την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία και οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να συναντηθούν, στις 2 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Κατά την επικοινωνία, τέλος, του κ. Κοτζιά με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών, κ. Frank-Walter Steinmeier, αξιολογήθηκε η περιφερειακή κατάσταση ασφαλείας μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους. Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία για την αποκλιμάκωση της έντασης, εξέφρασαν την κοινή στήριξή τους στις συνομιλίες της Βιέννης για την επίλυση της Συριακής κρίσης και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στο Ιράν.

Εκτύπωση όλων
Σε νέο παράθυρο

9η Σύνοδος Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Ρωσίας (Σότσι, 23-24.11.2015)

ΥΠΕΞ-ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ
Συνημμένα
Ολοκληρώθηκαν, σήμερα, στο Σότσι, οι εργασίες της 9ης Συνόδου της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής, Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, των οποίων προήδρευσαν, από ελληνικής πλευράς, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, κ. Δημήτρης Μάρδας και, από ρωσικής πλευράς, ο Υπουργός Μεταφορών κ. Maxim Yurievich Sokolov.
Τις εργασίες της Συνόδου απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, θέματα όπως η αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, των μεταφορών, της γεωργίας, του τουρισμού, της επιχειρηματικότητας και της τεχνολογίας, σε συνέχεια και του Κοινού Προγράμματος Δράσης που υπογράφηκε στη Μόσχα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα και τον Ρώσο Πρόεδρο κ. Πούτιν στις 8 Απριλίου 2015. Tονίστηκε, επίσης, ότι η ανάπτυξη της διμερούς οικονομικής συνεργασίας αποτελεί προτεραιότητα και των δύο πλευρών.
Παράλληλα, συζητήθηκε η δημιουργία και συμμετοχή σε κοινά προγράμματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας, καθώς και η ανάπτυξη των δυνατοτήτων για αμοιβαίες επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της γεωργίας και του τουρισμού με τις δυο πλευρές να συμφωνούν στην εντατικοποίηση των προσπαθειών τους προς την ανωτέρω κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου