Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015


ΣΠΥΡΟΣ ΦΛΟΓΑΪΤΗΣ
Η Άτυπη Συνάντηση “Gymnich” των ΥΠΕΞ κ-μ Ε.E. (Λουξεμβούργο 4-5.9.2015) 

Πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, στις 4-5/9, η εξαμηνιαία άτυπη σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών των κ-μ ΕΕ, γνωστή και ως Gymnich, στην οποία την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Καθηγητής κ. Σ. I. Φλογαΐτης. Θέματα συζήτησης της συνόδου ήταν η μεταναστευτική κρίση, το μεσανατολικό, οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας και το Ιράν.

Ο κ. Φλογαΐτης  παρουσίασε τις θέσεις της Ελλάδος και ιδιαίτερα τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας για την αντιμετώπιση του πρωτοϕανούς μεταναστευτικού ρεύματος, επισημαίνοντας την ιδιαίτερα δυσχερή θέση της χώρας, ως κυρίας πύλης εισόδου προσϕύγων και οικονομικών μεταναστών, τονίζοντας, ταυτοχρόνως, ότι επί χρόνια η Ελλάδα επωμίζεται μόνη την ϕύλαξη των νοτιοανατολικών εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός αναϕέρθηκε στην ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής ευθύνης για την αντιμετώπιση της κρίσης και εξέϕρασε την υποστήριξη της Ελλάδος στην κοινή πρόταση Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας για την αντιμετώπιση της εξωτερικής και της εξωτερικής πτυχής του προβλήματος, εκϕράζοντας την ετοιμότητά της να συμμετέχει σε παρόμοιες πρωτοβουλίες. Τόνισε την δέσμευση της Ελλάδος να τηρεί τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις της και ζήτησε την αλληλεγγύη και αρωγή όλων των εταίρων προς τα κ-μ πρώτης υποδοχής, επισημαίνοντας ότι η επίτευξη συμϕωνίας για μία δίκαιη και αναλογική κατανομή των προσϕύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη άμεσης και συνολικής συμϕωνίας για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, με σύγκληση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο κ. Φλογαΐτης είχε συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ολλανδίας, με τους οποίους, σε άριστο κλίμα, αντάλλαξε απόψεις για την εν εξελίξει μεταναστευτική / προσϕυγική κρίση. Είχε, επίσης, σύντομη συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας, που μετείχαν στην καθιερωμένη κοινή συνάντηση των ΥΠΕΞ ΕΕ με τους ομολόγους τους από τις υποψήϕιες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου