Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ... ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΑΤΑΙ...ΕΛΛΗΝΙΚΑ... Με το τσο'υρμο των ατακτων του ΣΥΡΙΖΑ χασαμε αυγα και Πασχαλια!

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ


ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΠΟΥΛΛΑΔΟΥ

-Η εταιρεία Τurcas ικετεύει το Ισραήλ να μεταφέρει το φυσικό του αέριο στην Τουρκία
-Πλήρως εξαρτημένη η Τουρκία από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τρίτες χώρες, αφού δεν διαθέτει ενδογενείς πηγές τροφοδότησης για να καλύψει τις αυξανόμενες ενεργειακές της ανάγκες
Την επιθυμία της Τουρκίας για προμήθεια ισραηλινού φυσικού αερίου εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Τurcas Petrol, ο Μπατού Αξόι:
 

«Μπορούμε να δημιουργήσουμε μιαν ακόμα ευκαιρία για win-win εδώ. Υπάρχουν μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου εκεί (Ισραήλ), και θέλουν να προμηθεύσουν με φυσικό αέριο την Αίγυπτο και την Τουρκία», δήλωσε ο Αξόι σε συνέντευξή του πριν από αρκετές ημέρες, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Αν η Τουρκία προμηθευτεί με 8-10 BCM τον χρόνο και υπογράψει μια συμφωνία φυσικού αερίου 20 ετών, αυτό θα καλύψει τις ανάγκες της Τουρκίας», πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι, κατά το παρελθόν, οι τουρκικές εταιρείες Turcas και Zorlu Petrogas Petrol Gaz Turcas είχαν προσεγγίσει τους κατόχους δικαιωμάτων του κοιτάσματος Λεβιάθαν, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να καταλήξουν σε οποιαδήποτε ενεργειακή συμφωνία.

Το πρόβλημα της Τουρκίας

Το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας παράγεται από το φυσικό αέριο, και η τουρκική οικονομία καταναλώνει επτά φορές το φυσικό αέριο της ισραηλινής οικονομίας. Η κατανάλωση αερίου αναμένεται επίσης να αυξηθεί γρήγορα στο διπλάσιο για τα επόμενα 20 χρόνια, ενώ η Τουρκία, που δεν διαθέτει ενδογενείς πηγές φυσικού αερίου, σήμερα αναγκάζεται να εισάγει φυσικό αέριο από διάφορους προμηθευτές σε υψηλές τιμές. Πιστεύεται ότι η Τουρκία πληρώνει $15 ανά mmbtu στο Ιράν, $12 ανά mmbtu στη Ρωσία, και $10 ανά mmbtu στο Αζερμπαϊτζάν.


Οι τουρκικοί στόχοι

«Το ισραηλινό αέριο που θα εισάγεται από την Τουρκία μπορεί να εξαχθεί μέσω του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου», δήλωσε ο Αξόι σε συνέντευξη στο Reuters, αναφερόμενος στον αγωγό φυσικού αερίου που εκτείνεται από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη. Με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία επιδιώκει ουσιαστικά να καταστεί ένα περιφερειακό κέντρο διέλευσης αγωγών φυσικού αερίου που αποστέλλονται προς την Ευρώπη. Αυτός ουσιαστικά είναι ο λόγος που επιθυμεί διακαώς τη μεταφορά του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου μέσω αυτού του αγωγού.
Ανοικτό παράθυρο συνεργασίας
Σύμφωνα επίσης με τον Αξόι, παρά την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας μετά την ισραηλινή επιχείρηση «Προστατευτική Ακμή», δεν έχει επηρεαστεί ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. «Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ έχουν αυξηθεί σημαντικά, οπότε γιατί να μη γίνει και η ενέργεια μέρος του εμπορίου αυτού; Δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα, πριν αποφασίσουμε ότι αυτό είναι άσκοπο και για τις δύο πλευρές. Το παράθυρο ευκαιρίας για την εισαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Τουρκία δεν έχει ακόμη κλείσει. Νομίζω ότι υπάρχει ακόμα μια ευκαιρία εδώ και για τις δύο πλευρές, καθώς και για την περιοχή στο σύνολό της», εξήγησε ο Αξόι.
Ενεργειακή πολιτική
Σε συνέντευξή του, ο Τούρκος επιχειρηματίας άφησε, επίσης, να εννοηθεί ότι την ευθύνη επωμίζεται η τουρκική κυβέρνηση, η οποία έχει εμπλακεί πάρα πολύ στον τομέα της ενέργειας. «Ο τομέας της ενέργειας θα πρέπει να καταστεί μια ελεύθερη αγορά, που θα καθοδηγείται από τις δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης, και όχι από την κυβερνητική παρέμβαση και τους ελέγχους τιμών. Η κυβέρνηση δεν πρέπει πλέον να επιδοτεί τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας ή του φυσικού αερίου. Η επιδότηση των φυσικών πόρων δεν μας έχει ωφελήσει», εξήγησε.
Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις
Τέλος, σύμφωνα με τον Αξόι, η Τουρκία κινείται προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ενέργειας, που αποσκοπούν στην επίσπευση της ανάπτυξης της χώρας, της βελτίωσης του επενδυτικού της κλίματος και τον καθορισμό των τιμών ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση. «Επιπλέον, το πρώτο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι η σύσταση κυβέρνησης. Χάσαμε το 2015, και ελπίζω να μη χάσουμε το 2016», κατέληξε.
Βολές Οικολόγων κατά Αναστασιάδη


Πλήρως αποκαλυπτική χαρακτήρισε το Κίνημα Οικολόγων τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο κατοχικός ηγέτης Μ. Ακιντζί την περασμένη Τρίτη. Σε ανακοίνωσή τους, οι Οικολόγοι αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα του φυσικού αερίου και υπογραμμίζοντας τις δηλώσεις του κ. Ακιντζί, 


 για το γεγονός ότι ο «Πρόεδρος Αναστασιάδης γνωρίζει πως οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις», τονίζουν πως όσοι υποψιάζονται πως η αναστολή των γεωτρήσεων έχει σχέση με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, τελικά έχουν δίκαιο. Επιπλέον, αναφέρουν τη δήλωση του κ. Ακιντζί περί προόδου στις διαπραγματεύσεις, λόγω της διαλλακτικότητας που επέδειξε η ελληνοκυπριακή πλευρά, και σημειώνουν: «Συνεπώς, έχουν δίκαιο όσοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Αναστασιάδης έχει προχωρήσει σε νέες υποχωρήσεις έναντι των τουρκικών απαιτήσεων».
Σημερινή
ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου