Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

η βαλκανικη πορεια του Ν.Κοτζια

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ -ΒΟΣΝΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. 

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ig. Crnadak


ΚΟΤΖΙΑΣ: Νιώθω υπέροχα που είμαι σήμερα στην ιστορική πόλη του Σαράγεβο, σε ένα ειρηνικό και ασφαλές Σαράγεβο, μαζί με έναν Υπουργό που έχει γενέθλια την ίδια μέρα με τον δικό μας Πρωθυπουργό, 28 του Ιουλίου.
Η Βοσνία αποτελεί μια από τις πιο φιλικές χώρες σε όλη την Ευρώπη για εμάς, θα έλεγα ότι είμαστε από τις λίγες εξαιρέσεις που οι δυο χώρες δεν έχουν κανένα πρόβλημα μεταξύ τους, γι’ αυτό το μόνο πρόβλημα που έχουμε είναι πως να αναπτύξουμε παραπέρα αυτή την καλή σχέση.

Στηρίζουμε την Βοσνία και Ερζεγοβίνη στις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ. Στηρίζουμε την προοπτική ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε το πιο παλιό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και το κράτος που έχει οργανώσει τις δύο τελευταίες διευρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς τις Σκανδιναβικές χώρες και την Αυστρία και προς τις χώρες της Κεντροανατολικής Ευρώπης. Για αυτό, για ό,τι χρειαστεί, και εμείς μπορούμε να προσφέρουμε τη βοήθεια και τη συμπαράστασή μας, με τους ειδικούς μας και τις τεχνικές μας γνώσεις.
Επίσης, αυτό που συμφωνήσαμε με τον Υπουργό – και τον ευχαριστώ πάρα πολύ – είναι ότι στη δεκαετία του 1990 κοιτάξαμε να αναπτύξουμε την βαλκανική συνεργασία. Στην πρώτη δεκαετία του εικοστού πρώτου αιώνα και τα τελευταία χρόνια κοιτάξαμε να στηριχθούμε σε μια πορεία προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Τώρα πρέπει να τα συνδυάσουμε αυτά. Πρέπει και να ενισχύσουμε την πορεία προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς της Βοσνίας, και άλλων κρατών της Βαλκανικής, αλλά και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε όλα τα πεδία, από τον πολιτισμό και την εκπαίδευση μέχρι τα μεγάλα έργα. Τα μεγάλα έργα είναι οικονομικά, οι υποδομές, όπως είναι οι δρόμοι, τα τρένα, τα ενεργειακά δίκτυα. Είμαστε δυο καινούργιες κυβερνήσεις, αλλά κάνουμε μια νέα αρχή που θα ωφελήσει τους λαούς μας, τα Βαλκάνια και την ίδια την Ευρώπη.
Και θέλω να υπογραμμίσω ότι κανείς δεν κάνει χάρη στην Βοσνία, όταν της ανοίγει το δρόμο για την Ευρώπη. Η Βοσνία ενσωματώνει πολλά θεσμικά συστήματα, πολλές κουλτούρες και λαούς, είναι ένα παράδειγμα θετικής ενέργειας για όλη την Ευρώπη.
Και εδώ στο Σαράγεβο, φίλε Υπουργέ, ονειρεύομαι τη μέρα που θα λέμε "καλωσορίσατε στην Ευρώπη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση". Αλλά μέχρι τότε πρέπει να κάνουμε πολλή δουλειά, παρέα. Περισσότερο εσείς – αλλά και εμείς, όσο μπορέσουμε.
Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και την καλοσύνη σας και ελπίζω να βρω κάποια ευκαιρία να έρθουμε εμείς, η ελληνική αντιπροσωπεία, έχοντας περισσότερες μέρες για να θαυμάσουμε αυτή την όμορφη πόλη σας, το Σαράγεβο, και όλη την ομορφιά της Βοσνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου