Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015


Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών N. Kοτζιά και Υπουργού Εξωτερικών της Παλαιστίνης Riyad Al-Maliki μετά τη συνάντησή τους



Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Καλωσορίζω το φίλο της χώρας μας και φίλο προσωπικό ελπίζω, τον Riyad Al-Maliki. Είναι φίλος της χώρας μας και εκπρόσωπος ενός λαού που παλεύει για τα δίκαιά του. Έχουμε δεσμούς πολιτικούς, ιστορικούς αιώνων κι είναι γνωστή η υποστήριξη που δίνει η χώρα μας στην υπόθεση των Παλαιστινίων. Άλλωστε ψηφίσαμε για την αναβάθμιση της θέσης της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ και για την ένταξή της στην ΟΥΝΕΣΚΟ.

Θέλω για άλλη μια φορά να πω ότι η χώρα μας, η Κυβέρνησή μας κι εγώ προσωπικά, στηρίζουμε σταθερά τη λύση των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή, του κράτους του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Η λύση των δύο κρατών είναι μια λύση που φέρνει την ειρήνη στην περιοχή, παίρνει τα επιχειρήματα των ακραίων, διασφαλίζει τα δικαιώματα της Παλαιστίνης και του παλαιστινιακού λαού και δίνει εγγυήσεις ύπαρξης στο ίδιο το Ισραήλ.
Επίσης η Ελλάδα μας είναι ένα ενεργητικό κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποσχέθηκα στον εξοχότατο Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστίνης να ξεκινήσω από σήμερα το απόγευμα ήδη που πάω στις Βρυξέλλες τη δημιουργία της ομάδας των Φίλων της Παλαιστίνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μόλις δημιουργηθεί, ελπίζω αμέσως μετά το καλοκαίρι, να τον καλέσουμε στις Βρυξέλλες σαν ομάδα. Επίσης στα μέσα του Ιουλίου θα επισκεφθώ το Ισραήλ και την Παλαιστίνη κι ελπίζω να έχω ευχάριστες ειδήσεις όσον αφορά αυτή την προοπτική.
Συζητήσαμε με τον εξοχότατο τις πρωτοβουλίες που μπορούμε να πάρουμε. Πρώτα-πρώτα προσβλέπουμε στην επίσκεψη του Προέδρου Αμπάς στη χώρα μας στο άμεσο μέλλον, την προώθηση και υλοποίηση ενός μνημονίου κατανόησης για τις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών, δηλαδή την αναβάθμιση της συνεργασίας μας και τη δημιουργία ενός σχεδίου δράσης ανάμεσα στα δύο Υπουργεία, όπου θα συμπεριληφθούν όλες οι συμφωνίες παλαιότερες και νεώτερες που θα γίνουν ανάμεσα στις δυο πλευρές.
Αποφασίσαμε σαν ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και έχουμε δώσει οδηγίες σε όλη την ελληνική Δημόσια Διοίκηση για την ενιαία χρησιμοποίηση του όρου «Παλαιστίνη», όταν αναφερόμαστε στη φίλη χώρα.
Συνεχίζουμε να δίνουμε υποτροφίες σε Παλαιστίνιους φοιτητές και θα τις αυξήσουμε στο βαθμό που μπορούμε σήμερα και παρά τις δυσκολίες που περνάει η χώρα διαθέσαμε, στο βαθμό των δυνατοτήτων μας τα τελευταία χρόνια, χρηματική και υλική βοήθεια προς την Παλαιστίνη.
Η Παλαιστίνη είναι μια χώρα που είναι στην καρδιά μας, στο νου μας, μας ακολουθεί από τα εφηβικά, νεανικά μας χρόνια ως ένα όνειρο ελευθερίας, δημοκρατίας και δικαιωμάτων και για μένα, σαν Υπουργό Εξωτερικών, είναι μεγάλη η χαρά να έχω το συνάδελφο Riyad με τη σοφία και τις εμπειρίες, που έχει κι όλοι τις ξέρουμε εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών, κοντά μας.
Riyad, ευχαριστώ πάρα πολύ που ήρθες, ευχαριστώ για τις συζητήσεις και για τη συνέχειά τους.
RIYAD AL MALIKI: Εξοχότατε κ. Υπουργέ, κ. Κοτζιά, είναι πραγματικά μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι εδώ σήμερα. Οι συζητήσεις που είχαμε και οι διαβουλεύσεις αλλά και η ομαλή διεξαγωγή, η ευχάριστη ατμόσφαιρα της φιλίας και της εξωστρέφειας που επικράτησε, με έκαναν να νοιώσω σα να γνωριζόμαστε εσείς κι εγώ χρόνια πολλά.
Και θεωρώ πως έχουμε υπερβεί τα όρια της ιστορίας και του χρόνου μαζί, γι’ αυτό και ένοιωσα στη διάρκεια της συνάντησής μας σα να καθόμουν δίπλα-δίπλα με έναν παλιό καλό φίλο, με τον οποίον αναπολούσαμε τους παλιούς καιρούς, ενώ ταυτοχρόνως συμφωνούσαμε επί πολλών σημαντικών ζητημάτων, εξετάζοντας τα θέματα με την ίδια οπτική γωνία και μαζί σκεφτόμασταν πως στο μέλλον θα μπορούσαμε να εργαστούμε και να συνεργαστούμε, προκειμένου να επιλύσουμε ζητήματα και να κατανοήσουμε σε βάθος τα ζητήματα.
Τούτου λεχθέντος σας ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ γι΄ αυτή την αίσθηση που μου εμπνεύσατε, για την ατμόσφαιρα που επικράτησε και για το γεγονός ότι μας βοηθάτε. Μας βοηθάτε και μπορούμε μαζί να τα πραγματοποιήσουμε όλα αυτά.
Εξοχότατε κ. Υπουργέ, βρισκόμαστε όλοι εδώ προκειμένου να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στην Ελλάδα για τη συνεχή στήριξη που παρήσχε στην Παλαιστίνη σε διάφορα φόρα περιφερειακής εμβέλειας και διεθνή, έχετε αναφερθεί κι εσείς στην ΟΥΝΕΣΚΟ, αλλά και στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ πολλών άλλων.
Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τις ευχαριστίες, αλλά επιπλέον είμαστε εδώ για να τονίσουμε ότι εμμένουμε κι εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ελλάδα, να δείχνουμε τη στήριξή μας στην Ελλάδα ακόμα και σε δύσκολους καιρούς. Εξάλλου στους δύσκολους καιρούς πρέπει να απευθύνεσαι στους φίλους σου κι εδώ, ακόμα κι αν εμείς δε διαθέτουμε πόρους και μέσα, παρά ταύτα είμαστε εδώ για να επιδείξουμε τη φιλία μας.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Διαθέτετε καρδιά και ψυχή!
RIYAD AL MALIKI: Ακριβώς και γι΄ αυτό είμαστε εδώ για να αναλάβουμε δεσμεύσεις κι έχουμε δείξει την αλληλεγγύη μας και την κατανόησή μας απέναντι στην Ελλάδα, προκειμένου εκείνη να εξέλθει της τρέχουσας καταστάσεως. Προσευχόμαστε, ευελπιστούμε πως σύντομα θα γίνει αυτή η έξοδος, παρά αργότερα.
Κύριε Υπουργέ, μας δώσατε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε επί πολλών διαφορετικών θεμάτων, μιλήσαμε για τις σχέσεις μας, για το πώς βλέπουμε το μέλλον, μιλήσαμε για το ποιες είναι οι προοπτικές, για την ανανέωση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Συνομιλήσαμε επίσης σχετικά με τη δέσμευση της Ελλάδος η οποία είναι εκεί για να μας τείνει μια χείρα βοηθείας και λειτουργεί καταλυτικά και βεβαίως εκτιμούμε ιδιαιτέρως τη συμβολή της.
Τούτου λεχθέντος, να σας ευχαριστήσω για την αφοσίωση που έχετε επιδείξει και στο Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες. Εξάλλου εμείς πάντοτε βασιζόμαστε στη στήριξη και την αφοσίωση της Ελλάδος εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Ελλάδα πάντοτε ομιλεί υπέρ των δικαιωμάτων της Παλαιστίνης και των Παλαιστινίων να έχουν ένα ανεξάρτητο κι ελεύθερο κράτος. Θεωρώ ότι αυτό ακριβώς είναι και πολύ σημαντικό κι εκτιμούμε ιδιαιτέρως ακριβώς αυτή τη στάση.
Βεβαίως στη διάρκεια της συνάντησής μας ασχοληθήκαμε και με τις διμερείς μας σχέσεις και όπως προείπε και ο κ. Υπουργός αναμένεται να πραγματοποιηθούν βήματα με στόχο την παγίωση, την ενίσχυση, την εμβάθυνση αλλά και τη διεύρυνση των διμερών μας σχέσεων σε πολλά διαφορετικά ζητήματα και διαφορετικές πτυχές, για να παγιώσουμε αυτά που έχουμε πετύχει, για να διευρύνουμε το πλαίσιο των όσων διαθέτουμε, ασχολούμενοι και με άλλους τομείς.
Και θα εστιάσουμε και στο πλαίσιο των αντίστοιχων Υπουργείων μας προκειμένου να δούμε κατά πόσον σε σχέση με τις παλιές συμφωνίες ενδέχεται να υπάρξουν και καινούριες, οι οποίες θα εμβαθύνουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις που συνδέουν τις χώρες μας.
Υπάρχει ανειλημμένη δέσμευση κι από τις δύο χώρες, δέσμευση συνεργασίας κι υπάρχει ετοιμότητα κι από τις δύο πλευρές προκειμένου να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, εξ ου και είμαστε ευτυχείς και χαρούμενοι που έτσι βαίνουν τα πράγματα.
Ειλικρινά εκτιμώ θερμώς το γεγονός ότι η Ελλάδα χαιρετίζει και προσδοκά την επίσκεψη του Προέδρου Αμπάς λίαν συντόμως, το εξετάζουμε και συντόμως εξάλλου θα ξαναναφερθούμε στα της επισκέψεως αυτής, καθώς κατ΄ αρχήν περιμένουμε εσάς κ. Υπουργέ να σας υποδεχθούμε στην Παλαιστίνη τον επόμενο μήνα, ευελπιστούμε, για να συζητηθεί και το θέμα της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου Αμπάς, αλλά και για να συζητηθούν όλα τα ζητήματα τα οποία είναι συναφή και άπτονται των διμερών μας σχέσεων.
Μετά από αυτή μου τη συνάντηση με τον κ. Υπουργό εξήλθα ιδιαιτέρως αισιόδοξος τρέφοντας ελπίδες ότι θα προχωρήσουμε προς τα εμπρός και ειλικρινά προσβλέπω στην επόμενη συνάντησή μας εξοχότατε κ. Υπουργέ. Σας ευχαριστώ και πάλι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω μια ερώτηση για τον Υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστίνης. Κύριε Υπουργέ, πως αντιμετωπίζετε και θα αντιμετωπίσετε και στο μέλλον τις επιθέσεις που δέχεται η Συρία από το «Ισλαμικό Κράτος» και το λέω αυτό με δεδομένο ότι ζουν πάρα πολλοί Παλαιστίνιοι στην ευρύτερη περιοχή. Σας ευχαριστώ.
RIYAD AL MALIKI: Ξέρετε στη Συρία έχουμε περίπου 600 χιλιάδες Παλαιστίνιους πρόσφυγες, οι οποίοι κατέφυγαν εκεί από το έτος 1948 και μπόρεσαν να συνυπάρξουν επί σειρά ετών και δεκαετιών με Σύρους πολίτες.
Το «Ισλαμικό Κράτος Isis» ξέρετε ότι επιτίθεται στο Γιαρμούκ που βρίσκεται πολύ κοντά στη Δαμασκό, που πρόκειται για καταυλισμό προσφύγων. Έτσι έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί Παλαιστίνιοι και ταυτοχρόνως καταστράφηκαν κατοικίες και υποδομές.
Οπότε ναι, κυρίως στοχεύουν στους Παλαιστίνιους όπως αποδεικνύεται κι εμείς θεωρούμε κι έτσι αισθανόμαστε ότι είμαστε κομμάτι της ευρύτερης συμμαχίας, η οποία θα πρέπει να εργαστεί πράγματι αποτελεσματικά για να καταπολεμήσει αυτό το κακό.
Και είμαστε έτοιμοι, έτοιμοι και διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε και να συμμετάσχουμε, εφόσον υπάρξει ανάγκη ανταλλαγής πληροφοριών ή συλλογής στοιχείων και λήψης αποφάσεων, αλλά και υλοποίησης πράξεων οι οποίες θα προστατεύσουν τις ζωές των Παλαιστινίων που ζουν στο Γιαρμούκ κι αλλού στη Συρία.
Είμαστε όμως εδώ προκειμένου να εξασφαλίσουμε πως αυτός ο κακός εχθρός που εσφαλμένος αποκαλείται ισλαμικό κράτος θα ηττηθεί, διότι αυτό που επιδιώκει το αποκαλούμενο «Ισλαμικό Κράτος» κατ’ ουσίαν είναι να καταστρέφει απλούς πολίτες, όχι μόνο στη Συρία, αλλά παντού. Το έχουμε δει στο Ιράκ και σε άλλες χώρες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είστε αισιόδοξος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά και από τη νέα Κυβέρνηση που έχουμε στο Ισραήλ; Έχουν γίνει και από τον κ. Νετανιάχου κάποια βήματα.
RIYAD AL MALIKI: Αν με ρωτάτε κατά πόσον είμαι αισιόδοξος με βάση αυτά που είδα κι αυτά που άκουσα, σας λέω πως όχι δεν είμαι αισιόδοξος. Αυτό που ακούσαμε και οι δηλώσεις που προέρχονται από τον Νετανιάχου αλλά και τους υπόλοιπους εταίρους του στην υφιστάμενη Ισραηλινή Κυβέρνηση κάθε άλλο παρά ενθαρρύνουν προς την κατεύθυνση αυτή.
Δε φαίνεται να σκοπεύουν να κινηθούν προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών μεταξύ ημών και εκείνων, ούτε φαίνεται να είναι αφοσιωμένοι και δεσμευμένοι απέναντι στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Όλες οι πράξεις που έχουμε δει και όλες οι δηλώσεις που έχουν ακουστεί από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε η νέα Κυβέρνηση δηλώνουν ότι μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση δε θέλει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί σε σχέση με την εγκαθίδρυση ειρήνης και από ότι φαίνεται δεν πρόκειται να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Όμως αυτό θα πρέπει να μας κάνει να ενδώσουμε στη μοίρα μας άραγε και να μην κάνουμε τίποτα; Κάθε άλλο, θεωρώ και πιστεύω ότι το ξέρετε, πως εμείς ως Παλαιστίνη είμαστε δεσμευμένοι και αφοσιωμένοι στο στόχο μας και θα εμμείνουμε σε αυτόν κι όσο έχουμε φίλους σε όλο τον κόσμο και δη στην Ελλάδα. Εδώ ο κ. Κοτζιάς απηχεί ακριβώς αυτή τη διάθεση, όσο έχουμε φίλους λοιπόν θα συνεχίσουμε να είμαστε αισιόδοξοι.
Βλέπουμε ότι υπάρχουν πράγματα τα οποία δε θα επιτρέψει να συμβούν η παγκόσμια κοινότητα. Η παγκόσμια κοινότητα φαίνεται πως θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διασώσει την ειρηνευτική διαδικασία, προκειμένου να υπάρξει σταθερότητα και ειρήνη, να υπάρξει ειρήνη αντί για πόλεμος και να υπάρξει συνεργασία και ειρηνική συνύπαρξη και όχι μίσος.
Και από αυτά που άκουσα σήμερα, τα όσα μου είπε ο κ. Κοτζιάς, όλα αυτά μου εμπνέουν αισιοδοξία και επιμένω ότι στο τέλος υπάρχει ένας κάποιος βαθμός αισιοδοξίας που επιτρέπει να διαβλέπουμε επικείμενες αλλαγές με βάση τέτοιες δηλώσεις, με βάση τέτοιες δεσμεύσεις.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου