Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Igor Lukšić (Μαυροβούνιο, 26.6.2015)

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για την φιλοξενία που μας παρείχε και θέλω να ευχαριστήσω και προσωπικά τον Igor. Είναι ωραίο να είσαι ανάμεσα σε φίλους σε δύσκολες εποχές. Οι σχέσεις μας με το Μαυροβούνιο αποδεικνύουν ότι η διπλωματία δεν είναι μόνο για να λύνει προβλήματα, αλλά και για να αναπτύσσει δημιουργικά τις σχέσεις για το μέλλον. Η Ελλάδα και το Μαυροβούνιο δεν έχουν προβλήματα, κι αυτό έχει σημασία σε δύσκολες εποχές όπως η σημερινή, αλλά έχουν κοινά όνειρα και προοπτικές: το ευρωπαϊκό όνειρο, τη συνεργασία στη Μεσόγειο και την υποστήριξη που δίνουμε για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, κάτι που, όσο μπόρεσα να αντιληφθώ, έχει ευρύτερη αποδοχή στη χώρα.
Θέλουμε η συνεργασία μας να επεκταθεί σε όλους τους τομείς, όπως ανέφερε και ο ομόλογός μου: στην εκπαίδευση και την τεχνολογία, στην έρευνα και τις επενδύσεις, στο εμπόριο και τα μεγάλα δίκτυα στα Βαλκάνια, στους τομείς της στρατιωτικής συνεργασίας και των θεσμών στα Βαλκάνια και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Μαυροβούνιο και την Ελλάδα τους απασχολούν τα κοινά οράματα για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων, της Μεσογείου και σε όλη την Ευρώπη. Ξέρουμε ότι τα μεγάλα προβλήματα της εποχής απαιτούν συνεργασία. Μαζί με τον ομόλογό μου δουλεύουμε ώστε να υπάρξει ένα θεμέλιο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας στα ευρύτερα πλαίσια.
Μας συνδέουν πολλά κοινά στοιχεία της ιστορίας και του πολιτισμού, μας συνδέουν πολλές κοινές αξίες και οράματα και αυτή η επίσκεψη, όπως και η επίσκεψη του Υπουργού στην Ελλάδα το φθινόπωρο, είναι ένα λιθαράκι για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο και για την ένταξη του Μαυροβουνίου στις ευρωατλαντικές δομές, που σταθερά η Ελλάδα υποστήριξε.
Igor, χίλια ευχαριστώ για τη φιλοξενία, την καλοσύνη σου και την καλή θετική διάθεση για περαιτέρω συνεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου