Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Συνέντευξη Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Σοφία Αραβοπούλου

 ΚΟΤΖΙΑΣ ΠΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ: Ήμασταν λίγο απρόβλεπτοι; Δηλαδή, περίμεναν να τα είχαμε παραδώσει όλα και γι’ αυτό στεναχωριούνται;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τη δήλωση του κ. Γιούνκερ. Είπε, ουσιαστικά, ότι ένα «όχι» στο δημοψήφισμα θα σήμαινε «όχι στην Ευρώπη», αλλά είπε και ότι το «όχι» αυτό ισοδυναμεί με αυτοκτονία.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη δείχνει να είναι λίγο θυμωμένη, διότι ο ελληνικός λαός, στον τόπο που γεννήθηκε η δημοκρατία, θέλει με μέσα δημοκρατικά να απαντήσει στις επιθέσεις που δέχεται η χώρα και να εκφράσει τη βούλησή του να μην αποδεχθεί τα μέτρα λιτότητας και τη συνέχιση μιας πολιτικής, που κατέστρεψαν τη χώρα. Κατά συνέπεια, το «όχι» σημαίνει ότι υπερασπιζόμαστε ένα διαφορετικό μέλλον της χώρας, που δεν θα είναι συνεχόμενη λιτότητα και ύφεση, αλλά θα είναι ανάπτυξη στο πλαίσιο της ΕΕ.



Μου κάνει μεγάλη εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες λένε ότι το δημοψήφισμα σημαίνει έξοδο από την Ευρώπη, ενώ υπάρχουν σειρά από κράτη μέλη της ΕΕ, που εδώ και δεκαετίες έχουν κάνει δημοψηφίσματα, όπως η Δανία, η Ιρλανδία (που έχει κάνει τρία), η Γαλλία, η Ολλανδία - και μάλιστα δημοψηφίσματα, με τα οποία απορρίφθηκε το ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Η Ιρλανδία, ως η 21η χώρα που θα ενέκρινε τη Συνθήκη της Λισαβόνας, την απέρριψε και ξαναέγινε διαπραγμάτευση.

Για άλλη μια φορά, αυτό που είναι φυσιολογικό για κάθε άλλη χώρα στην ΕΕ εμφανίζεται από τις Βρυξέλλες ως μια παρανομία, ως μια αταξία, ως μια διάθεση της χώρας να φύγει από την ΕΕ. Η Γαλλία απέρριψε το Σύνταγμα, τον θεμελιώδη κανόνα της ΕΕ και ουδείς της είπε ότι θέλει να φύγει από την ΕΕ. Η Ιρλανδία έβαλε 20 χώρες που είχαν ήδη ψηφίσει να ξαναψηφίσουν τις αλλαγές που γίνανε στη Συνθήκη με βάση το δημοψήφισμά της - και μόνο σε εμάς είναι αμαρτωλό. Διότι το επιτρέπουν οι εγχώριες δυνάμεις, που προσπαθούν μέσα από αυτό το δημοψήφισμα να βάλουν πλαστά διλήμματα στη χώρα για να μην υπερασπιστούν όσα όφειλαν, αλλά ντρέπονται, φαίνεται, να μην υπερασπιστούν το περιεχόμενο της συμφωνίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και η κα Μέρκελ δεν ήταν ιδιαίτερα «τρυφερή» προς εμάς. Κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για έλλειψη διάθεσης συμβιβασμού, λέγοντας ότι αν αποτύχει το ευρώ αποτυγχάνει και η Ευρώπη.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι η κα Μέρκελ ενδιαφέρεται πιο πολύ αυτή τη στιγμή σε ποιον θα χρεωθεί το όποιο πρόβλημα προκύπτει, παρά για την πραγματική λύση των προβλημάτων, να επανέλθει στην διάθεση μιας Ευρωπαίας πολιτικού να βρίσκει συμβιβασμούς. Μας κατηγορεί εμάς ότι δεν θέλουμε συμβιβασμούς. Την Τρίτη είχαμε δεχθεί πολύ σοβαρές υποχωρήσεις και συμβιβασμό και ειπώθηκε ότι την Πέμπτη θα καταλήγαμε σε συμφωνία. Την Τετάρτη στο Eurogroup εμφανίστηκαν οι δυνάμεις της ύφεσης και της λιτότητας με επιπλέον νέες προτάσεις - και μάλιστα υπό την καθοδήγηση του ΔΝΤ. Να μην μιλάνε σε εμάς λοιπόν για συμβιβασμό. Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση και ένα κράτος, που έχουμε επιδείξει πάρα πολλές φορές ότι ξέρουμε την κουλτούρα του συμβιβασμού, την έχουμε ανάγκη και την υλοποιούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχετικά με τις σημερινές συναντήσεις που είχατε με τους πρέσβεις των ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας και της Ελβετίας.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είναι τα μέλη της ΕΕ, η Νορβηγία, η Ελβετία, το Ισραήλ, η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ. Και έχω μια σειρά από συζητήσεις με τους ομολόγους μου - τώρα είχα μία συζήτηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Σταϊνμάγιερ, μετά θα έχω με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, τον Σεργκέι Λαβρόφ, τον Φαμπιούς από τη Γαλλία και αρκετούς άλλους.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις προσπαθώ να στείλω το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης, ότι το δημοψήφισμά μας αφορά το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού μας να εκφράσει άποψη, αφορά την τύχη της πρότασης των τριών θεσμών, την οποία θεωρούμε απαράδεκτη, και δεν αφορά καθόλου τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, δεν αφορά καθόλου αυτό το παραμύθι περί Grexit. Και, το κυριότερο: Θα πρέπει να πάψουν να δραματοποιούν ένα πάρα πολύ φυσιολογικό γεγονός, την έκφραση της δημοκρατικής θέλησης του λαού μας σε ένα καυτό για εμάς ζήτημα. Εξάλλου, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στην ΕΕ κάθε κράτος μέλος διαθέτει πάρα πολλά εργαλεία: Προσφυγή σε ευρωπαϊκά δικαστήρια, βέτο, δημοψηφίσματα, συμβιβασμός, διαπραγμάτευση. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει να πιάνει την Ευρώπη πανικός. Ήμασταν λίγο απρόβλεπτοι; Δηλαδή, περίμεναν να τα είχαμε παραδώσει όλα και γι’ αυτό στεναχωριούνται;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαβάσαμε τα δύο προσωπικά σας tweet, ειδικότερα για το βέτο, ότι η Ελλάδα διαθέτει και βέτο.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Έχω γράψει από πολύ παλιά ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει ίδια δικαιώματα με κάθε άλλη. Αν χώρες όπως, για παράδειγμα, η Γαλλία έχουν βάλει βέτο για το πού θα είναι το οικόπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο - ήμουν μπροστά σε μια τέτοια συζήτηση σε Συμβούλιο ΥΠΕΞ παλαιότερα - και εμείς για την υπεράσπιση θεμελιακών εθνικών μας συμφερόντων το δικαιούμαστε επίσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς τι θα απαντούσατε σε όλους αυτούς, εκτός ή εντός, που μετατρέπουν το δημοψήφισμα στην ερώτηση "ευρώ ή δραχμή", "Ευρώπη ή Grexit";

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Υπάρχουν στην Ελλάδα δύο ρεύματα, τα οποία τα απορρίπτω και τα δύο. Το ένα λέει ότι αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την Ευρώπη πρέπει να φύγουμε εδώ και τώρα από το ευρώ. Το άλλο λέει ότι προκειμένου να μην φύγουμε από το ευρώ, πρέπει να υποταχθούμε και να παραδοθούμε στην Ευρώπη. Για μένα δεν υπάρχει ούτε έξοδος από το ευρώ, ούτε υποταγή στη γραφειοκρατία της Ευρώπης. Για μένα υπάρχει η Ευρώπη ως ένα πεδίο μάχης όπου χρησιμοποιώ όλα τα εργαλεία που μου επιτρέπουν οι θεσμοί, οι συνθήκες, οι συμφωνίες με την ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου