Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

ΕΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΑΔΕΙ... Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΔΩ ΒΡΑΧΝΑ ΤΣΑΝΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ...ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ ΟΤΙ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΙ Ή ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!...Εμείς το εξηγήσαμε: Λέμε ΟΧΙ στους εκβιασμούς των Ευρωπαίων !

Δήλωση ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Νίκο Μελέτη (Αθήνα, 29.6.2015)

ΚΟΤΖΙΑΣ: Η Ελλάδα ούτε έχει καμιά διάθεση να φύγει από το ευρώ, ούτε έχει πει τέτοιο πράγμα, αλλά ούτε και έχει διάθεση να υποταγεί. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, έχετε σήμερα μια σειρά επαφών με ξένους διπλωμάτες στην Αθήνα. Ποιο είναι το αντικείμενο αυτών των επαφών που έχετε;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Σήμερα το πρωί είδα όλους τους διπλωμάτες από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συν τους διπλωμάτες-εκπροσώπους των χωρών τους, από τη Νορβηγία και την Ελβετία. Εξήγησα για ποιον λόγο η κυβέρνησή μας πήρε τα μέτρα όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα. Εξήγησα ότι, στην πραγματικότητα, τα μέτρα αυτά τα έχει πάρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με το σταμάτημα του ELA και κατά συνέπεια, προκειμένου να πάμε με ηρεμία στο δημοψήφισμα, η κυβέρνηση κατέληξε στα χθεσινά μέτρα.

Τους εξήγησα, κάτι που τους ενδιέφερε πολύ περισσότερο, την υπόθεση του δημοψηφίσματος. Τους θύμισα ότι στην ΕΕ είναι συχνό το φαινόμενο να γίνονται δημοψηφίσματα, με θετικές επιπτώσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικά τα δημοψηφίσματα που είχαμε στη Γαλλία, στη Δανία. Και, πριν από όλα, τους θύμισα το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία, όπου είχαν ήδη εγκρίνει την τότε Συνθήκη 20 κράτη μέλη και η Ιρλανδία το αρνήθηκε και ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξαναρχίσει όλη τη διαπραγμάτευση. Τους υπογράμμισα, λοιπόν, ότι θα πρέπει να σταματήσουν αυτό που είναι πάρα πολύ φυσιολογικό στην ιστορία της ΕΕ να φαίνεται σαν κάτι παράδοξο και παράξενο, όταν το κάνει η Ελλάδα.

Η Ελλάδα ούτε έχει καμιά διάθεση να φύγει από το ευρώ, ούτε έχει πει τέτοιο πράγμα, αλλά ούτε και έχει διάθεση να υποταγεί. Στο δίλημμα "υποταγή ή grexit", η Ελλάδα έχει επιλέξει τη μάχη για περισσότερη δημοκρατία στην ΕΕ και στη χώρα μας. Με άλλα λόγια, τους εξήγησα ότι το δημοψήφισμα είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης, που βάζει τον ίδιο το λαό να εκφράσει την άποψή του σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα. Και θα πρέπει τα ΜΜΕ στις χώρες τους να πάψουν - και να μας βοηθήσουν, και εκείνοι ως πρέσβεις - να διαστρεβλώνουν το νόημα, την κατεύθυνση και τον στόχο αυτού του δημοψηφίσματος.

Επίσης, τους εξήγησα τα ειδικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τους τουρίστες, τη δυνατότητα οι τουρίστες με τις κάρτες τους να παίρνουν όσα χρήματα χρειάζονται, διότι αυτά επιστρέφουν αυτόματα στους λογαριασμούς των ελληνικών τραπεζών. Και τους παρακάλεσα να βοηθήσουν το μεγάλο ρεύμα τουρισμού που υπάρχει στη χώρα μας - αυξήθηκε 39% στο α΄ τετράμηνο, με 16% αύξηση των εσόδων - αυτό το ρεύμα να συνεχίσει, γιατί είναι προς το συμφέρον και της ΕΕ και των άλλων κρατών και της Ελλάδος. Εξάλλου, τους υπογράμμισα ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει, ανεξάρτητα από την κρίση, μια πάρα πολύ όμορφη και φιλόξενη χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πιστεύετε ότι υπάρχει περιθώριο επανάληψης των συνομιλιών μέχρι την Κυριακή, ή όλο το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται για μετά το δημοψήφισμα;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε με όλους τους τρόπους ότι η πρόταση που κάναμε στο Eurogroup παραμένει πάνω στο τραπέζι και είμαστε πάντα ανοιχτοί να συνεχίσουμε αυτή τη διαπραγμάτευση. Προσωπικά, πιστεύω ότι ένα μεγάλο, βροντερό όχι θα δώσει πολλά φτερά και δυνάμεις στην ελληνική κυβέρνηση να φέρει σε πέρας μια καλύτερη συμφωνία από αυτήν που μας προσφέρανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου