Δευτέρα 25 Μαΐου 2015






© EU - Logo of the European Commission

 Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας (ΕΗΘ), Πειραιάς, 28-31 Μαΐου 2015:



  • Welcome to European Maritime Day 2015!

    Η συνεισφορά των λιμανιών και των ακτών στην Γαλάζια Ανάπτυξη

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας Καρμένου Βέλα θα επισκεφτεί την Ελλάδα προκειμένου να λάβει μέρος στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015 (ΕΗΘ). Η ΕΗΘ θα λάβει χώρα μεταξύ 28 και 31 Μαΐου 2015 στον Πειραιά, με την διεξαγωγή ειδικού συνεδρίου και πλήθος εκδηλώσεων. Στο συνέδριο που θα γίνει στις 28 και 29 Μαΐου 2015 (Μέγαρο Μουσικής) θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της ναυτιλιακής κοινότητας της Ευρώπης, με κεντρικό θέμα την συμβολή των λιμανιών και των ακτών ως κινητήριων μοχλών για την Γαλάζια Ανάπτυξη.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Καρμένου Βέλα, δήλωσε: "Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας είναι ένα φόρουμ για νέες ιδέες και ευκαιρίες στον τομέα της ναυτιλίας. Εφέτος, ο Πειραιάς, το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, μας φέρνει μαζί για να γιορτάσουμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας και να συζητήσουμε τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρουν οι θάλασσες και οι ωκεανοί της Ευρώπης για βιώσιμη Γαλάζια Ανάπτυξη και 'γαλάζιες' θέσεις εργασίας".
    Στο πλαίσιο του συνεδρίου αναμένονται με ενδιαφέρον πολλές υψηλού επιπέδου συζητήσεις, όπου οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν το ευρύ φάσμα των ευκαιριών που προσφέρουν οι ακτές και οι θάλασσες της Ευρώπης, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές. Οι σύνεδροι της ΕΗΘ θα εξετάσουν επίσης το έδαφος για συνέργειες, με στόχο την αξιοποίηση των λιμανιών και των παράκτιων περιοχών για περαιτέρω ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την αειφορία. Το συνέδριο θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία, την συνεργασία, τις δεξιότητες και τα προσόντα για την θαλάσσια οικονομία, καθώς και στις δυνατότητες για ιδιωτικές επενδύσεις και δημόσια χρηματοδότηση.
    Στους ομιλητές συγκαταλέγονται υπουργοί, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και εθνικών φορέων χάραξης πολιτικής, καθώς και εμπειρογνώμονες από ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και από άλλες ηπείρους. Οι συμμετέχοντες θα έχουν παράλληλα την ευκαιρία να αναπτύξουν τα δίκτυά τους, να εξερευνήσουν νέες ιδέες και να διερευνήσουν δυνατότητες συνεργασίας μέσα από μια ειδική εκδήλωση διαλόγου και δικτύωσης που θα διοργανωθεί κατά την διάρκεια του συνεδρίου.
    Περισσότερες πληροφορίες
    Το 8ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με το τον Δήμο Πειραιά, το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού και τον ΟΛΠ. Το θέμα της φετινής διάσκεψης είναι "Λιμάνια και ακτές: Οι πύλες της θαλάσσιας Ανάπτυξης".
    Στις 28 Μαΐου, το συνέδριο θα ανοίξει με ομιλίες του Ευρωπαίου Επιτρόπου Περιβάλλοντος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας και κου Καρμένου Βέλα, της κας Έλενας Κουντουρά, Αναπληρώτριας Υπουργού Τουρισμού, του κου Θοδωρή Δρίτσα, Αναπληρωτή Υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων και του κου Ιωάννη Μόραλη, Δήμαρχου Πειραιά. Κατά την διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου θα απονεμηθούν επίσης τα πρώτα βραβεία για την Γαλάζια Ανάπτυξη του Πειραιά σε τρεις καινοτόμους επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της θαλάσσιας οικονομίας και έχουν ξεκινήσει επιτυχημένες επιχειρήσεις.
    Ο Πειραιάς είναι το μεγαλύτερο λιμάνι στην Ελλάδα, και ένα από τα πιο πολυσύχναστα στην Ευρώπη. Η δημοτική αρχή της πόλης επιδιώκει ενεργότερη συμμετοχή στις δραστηριότητες του λιμανιού και με την ευκαιρία της ΕΗΘ 2015 διοργανώνει πλήθος εκδηλώσεων σε διάφορα σημεία του Πειραιά (30 και 31 Μαΐου) για να γιορτάσει την πλούσια ναυτική ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, θέατρα, συλλογές και μνημεία θα είναι ανοικτά για το κοινό και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τους αρχαιολογικούς χώρους και τα βιομηχανικά μνημεία της πόλης. Κατά μήκος των ακτών του Πειραιά θα γίνουν επίσης αρκετές εκδηλώσεις: θαλάσσιες εκδρομές, ζωντανές παραστάσεις, εκθέσεις, διαγωνισμοί θαλασσίων σπορ, ιστιοπλοΐα ανοικτής ημέρας και ξεναγήσεις σε αξιοθέατα. Ο Δήμος Πειραιά έχει επίσης ξεκινήσει την διαδικασία για την επισημοποίηση της ναυτιλιακής συστάδας του Πειραιά η οποία, παρόλο που αναγνωρίζεται ως η μεγαλύτερη του ναυτιλιακού κλάδου στην Ευρώπη, εξακολουθεί να μην διαθέτει επίσημη δομή.



    Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας καθιερώθηκε το 2008 με κοινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εορτάζεται κάθε χρόνο περί τις 20 Μαΐου, με δραστηριότητες δημόσιου διαλόγου, ευαισθητοποίησης και δικτύωσης, με στόχο να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που έχουν οι ωκεανοί και οι θάλασσες στην καθημερινή ζωή όχι μόνο των παράκτιων κοινοτήτων αλλά όλων των πολιτών της Ε.Ε., στην προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι προηγούμενες ΕΗΘ έγιναν στις Βρυξέλλες (2008), την Ρώμη (2009), την Χιχόν (2010), το Γκντάνσκ (2011), το Γκέτεμποργκ (2012), την Βαλέτα (2013) και την Βρέμη (2014).

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου