Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για τα 25 χρόνια αναβαθμισμένων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ
Σήμερα, 21η Μαΐου, συμπληρώνονται 25 χρόνια από τη σύναψη αναβαθμισμένων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ. Παρόλο που οι διμερείς μας σχέσεις χρονολογούνται από το 1952, τα δύο κράτη μας σύναψαν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις το 1990. Τα τελευταία χρόνια, κοινές δημοκρατικές αξίες και συμφέροντα οδήγησαν στη σφυρηλάτηση μιας σημαντικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι διμερείς σχέσεις χαρακτηρίζονται σήμερα από διευρυμένη συνεργασία στον πολιτικό, αμυντικό, ενεργειακό, οικονομικό, τουριστικό, πολιτιστικό και ακαδημαϊκό τομέα.

Οι πολιτικές επαφές υψηλού επιπέδου αποτελούν πλέον σταθερή πρακτική. Τον Οκτώβριο του 2013 έλαβε χώρα στα Ιεροσόλυμα το πρώτο Ανώτατο Υπουργικό Συμβούλιο Συνεργασίας (G2G) υπό την ηγεσία των Πρωθυπουργών των δύο χωρών. Οι δύο χώρες προσβλέπουν στη σύγκληση το ταχύτερο δυνατόν του δεύτερου Ανώτατου Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας. Ο διμερής πολιτικός διάλογος έχει συνοδευτεί από οικονομική συνεργασία, σημαντικές αποφάσεις επί ενεργειακών ζητημάτων, ενισχυμένη στρατιωτική και αμυντική συνεργασία, ανάπτυξη πολιτιστικών ανταλλαγών, εποικοδομητικές ακαδημαϊκές και επιστημονικές επαφές, διαθρησκευτικό διάλογο και μεγάλη αύξηση του τουριστικού ρεύματος.
Η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι δύο σύγχρονα δημοκρατικά κράτη, τα οποία αντιπροσωπεύουν την υπερήφανη ανεξαρτησία δύο παλαιών εθνών. Η μακρά τους ιστορία είναι αλληλένδετη και έχει πολυάριθμα κοινά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για δύο λαούς με ιδιαίτερη έφεση στα γράμματα και με μεγάλη συμβολή στον δυτικό πολιτισμό, οι οποίοι συνυπάρχουν σε αυτή την περιοχή του κόσμου για πολλές γενεές. Τα δύο έθνη διατήρησαν με σθένος τις μοναδικές τους ταυτότητες επί χιλιετίες, έχοντας βιώσει με έντονο τρόπο στην ιστορία τους τις έννοιες της μητέρας πατρίδας και της διασποράς.
Η ελληνική εβραϊκή κοινότητα και το Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων αποτελούν γέφυρες φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.
Η διμερής συνεργασία προωθεί τα αμοιβαία συμφέροντα, την πρόοδο και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Επιδίωξη και των δύο κρατών είναι η περαιτέρω προώθηση και βελτίωση των ειρηνικών σχέσεων και των σχέσεων καλής γειτονίας με τα έθνη της περιοχής.
Με τη συμπλήρωση 25 ετών από τη θέσπιση αναβαθμισμένων διπλωματικών σχέσεων, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και του Ισραήλ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις στενές και φιλικές τους σχέσεις. Και τα δύο κράτη προσβλέπουν στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς τους συνεργασίας στα επόμενα 25 χρόνια, με ιδιαίτερη έμφαση στις επαφές μεταξύ των δύο λαών, καθώς και στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας. Τα δύο έθνη παραμένουν συνδεδεμένα με δεσμούς φιλίας, καθώς αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου