Πέμπτη 2 Απριλίου 2015


nomismata

ΣΕ ΑΣΦΥΞΙΑ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ Ο ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΣΤΡΟΦΙΓΓΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

ΑΠΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΜΠΟΥΚΗΣ

Σε πλήρη ασφυξία οδηγούνται οι ελληνικές εταιρείες με διεθνή εμπορική δραστηριότητα, αφού οι τράπεζες κλείνουν η μία μετά την άλλη τις στρόφιγγες της ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα capital.gr οι ελληνικές τράπεζες σε κάθε αίτημα χρηματοδότησης από τους Έλληνες επιχειρηματίες, ζητούν πλέον οι τελευταίοι να τους φέρουν εκ των προτέρων το ισόποσο σε καταθέσεις.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα οι τράπεζες δέχονται να εκδώσουν εγγυητική επιστολή μόνο με βάση τις υπάρχουσες καταθέσεις των επιχειρηματιών για να μπορέσουν οι τελευταίοι να κάνουν εισαγωγή πρώτων υλών για την παραγωγή εγχώριων προϊόντων ή να εισάγουν έτοιμα προϊόντα και με τον όρο, παράλληλα, ότι θα δεσμεύσουν τις καταθέσεις τους για την εξόφληση των τιμολογίων της επιχείρησης εφόσον αυτή δεν μπορέσει να τα εξυπηρετήσει από τις πωλήσεις της.
Όπως γίνεται αντιληπτό υπό τις παρούσες συνθήκες, καμία επιχείρηση δεν φέρνει καταθέσεις στην τράπεζα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα ακόμη και για τις εξαγωγικές εταιρείες, οι οποίες χρησιμοποιούν εισαγόμενες πρώτες ύλες στην παραγωγή τους.
Οι συναλλαγές πλέον με το εξωτερικό απαιτούν από τις επιχειρήσεις προκαταβολή του συνόλου της συναλλαγής ή πλήρη κάλυψη με εγγυητικές επιστολές από τράπεζες κάτι που όπως αναφέρθηκε σταμάτησε να συμβαίνει.
Το πλήγμα για τις εξαγωγές εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλο γεγονός που θα επηρεάσει και την φετινή εξέλιξη τους εμπορικού ισοζυγίου και της πορείας του ΑΕΠ.
Μέχρι σήμερα και παρά τα τεράστια προβλήματα οι Έλληνες εξαγωγείς κατάφεραν να κρατήσουν τις εξαγωγές σε υψηλά επίπεδα αφού για τρία χρόνια οι εξαγωγές διατηρήθηκαν στο επίπεδο των 27 δις ευρώ (Το 2014 οι ελληνικές εξαγωγές έφτασαν τα 27,17 δις ευρώ, το 2013 τα ποσό των 27,556 δις ευρώ το 2012).
Μια ενδεχόμενη πτώση των ελληνικών εξαγωγών εξαιτίας των προβλημάτων που προαναφέρθηκαν θα έχει άμεσες επιπτώσεις στο ΑΕΠ της χώρας και φυσικά στο επίπεδο του δημοσίου χρέους. Επιπλέον οι ελληνικές τράπεζες δεν σταμάτησαν πρόσφατα μόνο την ανανέωση εγγυητικών επιστολών, αλλά έκλεισαν και τα πιστωτικά όρια των επιχειρήσεων.
Μετά από αυτό, οι επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στα μειωμένα δανειακά πλαφόν που τους είχαν ορίσει οι τράπεζες προκειμένου να καλύπτουν πληρωμές τιμολογίων τους ή άλλες τρέχουσες ανάγκες τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί το τελειωτικό «χτύπημα» για την αγορά, αφού μερικές εβδομάδες νωρίτερα είχαν προηγηθεί οι ξένες τράπεζες, οι οποίες από τον Φεβρουάριο είχαν διακόψει την έκδοση εγγυητικών επιστολών για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου