Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ..ΑΛΛΑ


ΚΡΟΑΤΙΑ-ΕΛΛΑΣ ΜΠΟΡΕΙ...ΝΑ:

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου 

και ΥΠΕΞ Κροατίας, V. Pusić 

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου και ΥΠΕΞ Κροατίας, V. Pusić (05.04.2013)V. PUSIC: Αρχικά, επιτρέψτε μου να πω λίγα λόγια σχετικά με τα ζητήματα που συζητήσαμε με τον Υπουργό, μαζί με τις αντιπροσωπείες μας, καθώς και να του απευθύνω ένα θερμό καλωσόρισμα. Θα ήθελα να πω πρώτα από όλα ότι οι χώρες μας βρίσκονται στην ίδια περιοχή, στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Έχουμε κοινά συμφέροντα και ευθύνες. Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά φιλικό πνεύμα.


Συνεπώς, θα ήθελα σε πρώτο στάδιο να αναφερθώ στις τρεις θεματικές που συζητήσαμε: η πρώτη αφορούσε την περιοχή μας, τις σχέσεις εντός της περιοχής αυτής, καθώς και τη σημασία της βελτίωσης αυτών των σχέσεων. Και οι δύο πιστεύουμε ότι η Κροατία και η Ελλάδα μπορούν να συμβάλλουν στη σταθεροποίηση και στην ενίσχυση της προόδου στην περιοχή. Μια περιοχή με ευρωπαϊκή προοπτική.

Εκτός από αυτό, συζητήσαμε τις διμερείς σχέσεις μας καθώς και ορισμένα ειδικότερα ζητήματα, όπως εκείνο του αυτοκινητοδρόμου Αδριατικής-Ιονίου. Επίσης, αναφερθήκαμε στη δυνατότητα συνεργασίας μας όσον αφορά τον αγωγό μεταφοράς αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία και την Κροατία μέσω της Ελλάδας. Συζητήσαμε, επίσης, για τα κοινά μας συμφέροντα, δίνοντας έμφαση στην πολιτιστική συνεργασία, στη συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και σε ειδικούς τομείς, όπως η ναυπηγική βιομηχανία, όπου η Ελλάδα αποτελεί σημαντική δύναμη παγκοσμίως και η Κροατία διαθέτει το δικό της δυναμικό.

Η Ελλάδα θα αναλάβει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αρχές του 2014, κατά τη διάρκεια της οποίας τα ζητήματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα αποτελέσουν μία εκ των προτεραιοτήτων στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σας ευχαριστώ.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τη συνάδελφό και φίλη μου, Υπουργό Εξωτερικών της Κροατίας, κ. Vesna Pusic, για τη θερμή και εγκάρδια υποδοχή που μας επιφύλαξε και βέβαια για τις πολύ ενδιαφέρουσες συνομιλίες που είχαμε στην όμορφη πόλη του Ζάγκρεμπ.

Πριν να αναφερθώ στο αντικείμενο των συνομιλιών μας, θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη χαρά που νιώθουμε στην Ελλάδα για την πλήρη ένταξη της Κροατίας στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Η Κροατία ανταμείβεται για όλη την πολύ σκληρή δουλειά που έχει κάνει, προκειμένου να ανταποκριθεί στα προαπαιτούμενα της Ευρώπης για την ένταξη. Η Ελλάδα αποκτά έναν άλλο εταίρο και φίλο στη γειτονιά της, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την οποία επιθυμούμε να δούμε να μεταμορφώνεται σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά σταθερότητας, ανάπτυξης, φιλίας και συνεργασίας. Μια γειτονιά ειρήνης.

Προσβλέπουμε πραγματικά στη συνεργασία μας με τους Κροάτες εταίρους μας, με σκοπό την πλήρη ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, και Vesna – σε ευχαριστώ για την πρόσκλησή σου – θα βρίσκομαι εδώ μαζί σου, στις 30 Ιουνίου, για να γιορτάσουμε την ιστορική αυτή στιγμή για τη χώρα σου.

Η Ελλάδα θα αναλάβει την εκ περιτροπής Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014 και ένα από τα ζητήματα για τα οποία συζητήσαμε κατά τη σημερινή μας συνάντηση ήταν οι προετοιμασίες μας και οι προτεραιότητες μας.

Μια από αυτές τις προτεραιότητες θα είναι βέβαια η προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτόνων μας – των γειτόνων της Ελλάδας και της Κροατίας – στα Δυτικά Βαλκάνια. Γνωρίζετε από την ιστορία ότι τα Βαλκάνια έχουν υποφέρει πολύ στο παρελθόν. Ακόμη και πρόσφατα βιώσαμε δραματικά και τραγικά γεγονότα στη γειτονιά μας, αλλά πρέπει να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν. Το κοινό μας ευρωπαϊκό μέλλον είναι εφεξής η πυξίδα μας.

Είχαμε, επίσης, την ευχαρίστηση να επιβεβαιώσουμε το υψηλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και εξετάσαμε από κοινού μεγάλο αριθμό δυνατοτήτων για περεταίρω ενίσχυση της συνεργασίας μας στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα.

Μιλήσαμε, επίσης, για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη και για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση την κρίση. H Ελλάδα, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Είναι αλήθεια ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι επώδυνα. Ο ελληνικός λαός κάνει τεράστιες θυσίες. Οι προσπάθειές του όμως φέρνουν αποτελέσματα, που πλέον αναγνωρίζουν όλοι.

Πρέπει να διατηρήσουμε την μεταξύ μας αλληλεγγύη γιατί, όπως λέω συχνά, δεν ξέρεις ποτέ, πότε θα έρθει η στιγμή που η οικονομική κρίση θα χτυπήσει την πόρτα σου. Συνεπώς, πρέπει να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη μας διότι αυτή τη στιγμή η αλληλεγγύη, η οποία αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις αρχές επί των οποίων εδράζεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Ο ευρωπαϊκός δρόμος είναι ο μοναδικός που μπορεί να οδηγήσει στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Δεν υπάρχει μόνο ελληνική, κυπριακή, ισπανική λύση. Υπάρχει ευρωπαϊκή λύση.

Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις επί μιας σειράς σημαντικών διεθνών ζητημάτων, όπως η κατάσταση στη Συρία. Η Συρία δεν είναι μακριά από τη γειτονιά μας. Ο όρος γειτονιά δεν περιορίζεται μόνο στα σύνορα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά εκτείνεται πέρα από αυτά: είναι η περιοχή του Καυκάσου, ο Εύξεινος Πόντος, η ανατολική Μεσόγειος, η Βόρεια Αφρική. Και αποφασίσαμε να εργαστούμε μαζί, προκειμένου να συμβάλλουμε σε όλες τις προσπάθειές που καταβάλλονται για την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και για την εδραίωση της δημοκρατίας.

Μιλήσαμε, επίσης, για τις προοπτικές της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Πριν αναφερθήκατε στη συνεργασία μας, και σε ένα από τα πιο σημαντικά σχέδια για την περιοχή μας, στη συμφωνία για τον αγωγό ΤΑΡ. Και όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Αλβανία έχουν ήδη συνεργαστεί και είμαστε σε επαφή με τους συναδέλφους μας στο Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου αυτό το έργο να γίνει πραγματικότητα.

Αυτό θα είναι προς το συμφέρον όλων και με μεγάλη μου χαρά έμαθα σήμερα ότι η Κροατία θα ήθελε να συμμετέχει σε αυτή τη συνεργασία. Vesna σε διαβεβαιώνω ότι θα υποστηρίξουμε αυτό το αίτημα, γιατί πιστεύουμε ότι η συμμετοχή σας θα συμβάλλει σε όλα όσα επιθυμούμε να επιτύχουμε για την περιοχή μας.

Θα ήθελα ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω τη συνάδελφό μου για τη θερμή φιλοξενία που μας επιφύλαξε και για τις εξαιρετικές συνομιλίες που είχαμε.

Θα ήθελα, επίσης, να απευθύνω τις ευχαριστίες μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κροατίας για την εξαιρετική συνάντηση που είχαμε εχθές. Και, βέβαια, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχει για εσάς ανοικτή πρόσκληση για να επισκεφθείτε την Αθήνα.

Βασικά σημεία απαντήσεων

Ερώτηση: Τι θα συμβούλευε η Ελλάδα την Κροατία και ποια είναι τα λάθη που ίσως έχει κάνει η Ελλάδα και που η Κροατία θα έπρεπε να αποφύγει μετά την ένταξή της και γενικότερα; Η εισαγωγή του καθεστώτος των θεωρήσεων είναι επιζήμια για τον τουρισμό σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κροατία;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε μια υπεύθυνη ηγεσία, μια υπεύθυνη πολιτική τάξη, που έλαβε ομόφωνα μια ιστορική απόφαση για την ένταξη της Κροατίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Βέβαια, ο δρόμος προς την πλήρη ένταξη δεν είναι πάντα πολύ εύκολος. Θα μπορούσαμε να φανούμε πραγματικά χρήσιμοι όχι μόνο, επικυρώνοντας την ένταξη της χώρας σας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και με το να μοιραστούμε μαζί σας τις θετικές και αρνητικές εμπειρίες μας.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα διέρχεται δύσκολες στιγμές, λόγω της οικονομικής κρίσης, και εάν είχαμε κάνει νωρίτερα κάποια πράγματα, ο ελληνικός λαός δεν θα ήταν αντιμέτωπος σήμερα με αυτά τα προβλήματα.

Έτσι, μπορείτε να διδαχθείτε από τα λάθη μας, αλλά μπορείτε, επίσης, να διδαχθείτε και από τις επιτυχίες μας. Από την ημέρα που ενταχθήκαμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η Ελλάδα έχει αλλάξει. Βιώσαμε την πρόοδο και την ευημερία, την πολιτική σταθερότητα και την ανάπτυξη.

Όσον αφορά το ζήτημα των θεωρήσεων, η Ελλάδα βρίσκεται στον χώρο Σένγκεν. Αυτό έχει τόσο θετικό όσο και κάποιο αρνητικό αντίκτυπο για τον τουρισμό. Τελικά, όμως μπορούμε να πούμε ότι το ισοζύγιο είναι σαφώς θετικό.

Η Συνθήκη Σένγκεν πρέπει όμως να αλλάξει σε ορισμένα σημεία της. Πρέπει να καταστεί πιο ευέλικτη, γιατί ορισμένα από τα στοιχεία της είναι πολύ γενικευμένα και κλείνουν πόρτες που θα μπορούσαν να είναι σημαντικές για τον τουρισμό. Και, όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι μια οικονομία και μια χώρα προσανατολισμένη στον τουρισμό. Έχουμε ορισμένες ιδέες σχετικά με αυτό, χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες και οι όροι του Σένγκεν και, εν όψει της ελληνικής προεδρίας, θα θέσουμε το ζήτημα προς συζήτηση στο πνεύμα που ανέφερα προηγουμένως.

Δεν κρύβουμε την πρόθεσή μας να αρχίσουμε εκ νέου μια συζήτηση για αυτό το ζήτημα, δεδομένης της εμπειρίας μας. Η Ευρώπη δεν είναι ένα απομονωμένο μέρος του κόσμου. Όσο περισσότερους επισκέπτες έχουμε στην Ευρώπη, τόσο περισσότερους φίλους αποκτά η μεγάλη μας πατρίδα. Και οι άλλες χώρες της γειτονιάς μας πρέπει επίσης να βρουν ανοικτές τις πόρτες. Πιστεύω ότι θα έχουμε και τη στήριξη της Κροατίας, γιατί σε αυτό το ζήτημα έχουμε κοινά συμφέροντα.

V. PUSIC: Πρόκειται για μία καλή απεικόνιση της διαφοράς μεταξύ του να μην είσαι μέλος της Ε.Ε. και του να είσαι μέλος. Βέβαια, η Κροατία την 1η Ιουλίου δεν εντάσσεται στο Σένγκεν αλλά στην Ε.Ε.. Εμείς υπολογίζουμε ότι θα ενταχθούμε στο Σένγκεν, όπως εγώ ελπίζω, σε 2,5 με 3 χρόνια, αλλά το ιδανικό για μένα θα ήταν σε 2,5 χρόνια από την ένταξή μας στην Ε.Ε.. Θα συνεχίσουμε την προσαρμογή μας στους όρους του Σένγκεν, αλλά σε αντίθεση με ότι ίσχυε έως τώρα, θα είμαστε σε θέση να συμμετέχουμε στον καθορισμό των όρων αυτών. Δηλαδή, όλα όσα έχουμε κάνει ως τώρα κατά την ενταξιακή διαδικασία αφορούσαν σε προσαρμογή σε προκαθορισμένους από τα ήδη κράτη-μέλη όρους. Από την στιγμή της πλήρους ένταξής μας θα συμμετέχουμε και εμείς στον καθορισμό των όρων αυτών, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου, καθώς και των όρων του Σένγκεν. Και από την άποψη αυτή, έχουμε την ευκαιρία να εκφράσουμε τα δικά μας συμφέροντα ως προς το ζήτημα αυτό και να βρούμε, βεβαίως, τις χώρες εκείνες, οι οποίες αντιλαμβάνονται τους όρους αυτούς με τρόπο παρόμοιο με μας, και να δημιουργήσουμε δυνατότητες ορισμένων αλλαγών στους ισχύοντες κανόνες σε Ε.Ε. και Σένγκεν, βάσει όσων η λογική ορίζει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Μια ερώτηση και για τους δύο Υπουργούς σχετικά με τον αγωγό TAP. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την υλοποίηση του έργου, τη χρηματοδότηση κ.λπ.; Μια ερώτηση για τον κ. Αβραμόπουλο: πιστεύετε ότι τα τελευταία μέτρα της Τρόικας έχουν περιορίσει αποτελεσματικά την εξάπλωση της τραπεζικής κρίσης στην Κύπρο;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά την Κύπρο, θέλω να τονίσω το έξης: Έχει έρθει η στιγμή που πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη. Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο και αναφέρθηκα σε αυτό προηγουμένως, δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αφορά το μέλλον της ευρωζώνης, το μέλλον της Ευρώπης.

Είναι αλήθεια ότι το πρόβλημα είναι πολύ περίπλοκο και η κρίση είναι πολύ βαθιά στην Κύπρο. Αλλά η Κύπρος δεν είναι μόνη της. Η Κύπρος έχει την Ελλάδα στο πλευρό της αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Και παρόλο που τα πρόσφατα μέτρα είναι σκληρά, έχουν σχεδιαστεί για να ξεπεραστεί η κρίση και για να αφήσουμε πίσω αυτά τα δραματικά γεγονότα. Το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε δύσκολη θέση αλλά οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν αποφασίσει να προσφέρουν τη στήριξή τους προκειμένου να επιλυθεί η κρίση.

Όπως είπα και πριν, δεν υπάρχει λύση μόνο για την Κύπρο ή απλώς για μια οποιαδήποτε άλλη χώρα. Πρέπει να υπάρξει μια λύση για την Ευρώπη και το μέλλον της. Τώρα εναπόκειται σε εμάς να εργαστούμε από κοινού μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης, προκειμένου να εξέλθουμε από την κρίση και πάνω από όλα για να σταθούμε στο πλευρό του δοκιμαζόμενου λαού της Κύπρου.

Η Κύπρος, όμως, βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη με ένα άλλο μείζον ζήτημα. Πρόκειται για το Κυπριακό, ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της ΕΕ, έτσι ώστε η νήσος να μπορέσει να επανενωθεί.

Όσο αφορά τον αγωγό ΤΑΡ, πρόκειται για ένα έργο η υλοποίηση του οποίου θα είναι προς το συμφέρον όλων μας στην περιοχή. Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν δύο σχέδια. Οι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη. Η τελική απόφαση θα ληφθεί τον Ιούνιο και ο αγωγός ΤΑΡ μπορεί να είναι ο κερδισμένος αυτής της διαδικασίας. Όταν έρθει η στιγμή θα απολαύσουμε όλοι τα οφέλη και τα θετικά αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας.

Το έργο αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικό και για την Κροατία, όσον αφορά τον εφοδιασμό της σε φυσικό αέριο. Μπορεί να προσφέρει σημαντική πρόοδο και οικονομική ανάπτυξη. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, εργαστήκαμε με τους Ιταλούς και Αλβανούς συναδέλφους μας. Υπογράψαμε τη συμφωνία. Την επόμενη εβδομάδα η συμφωνία θα συζητηθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Και, όπως είπα και πριν, στις συνομιλίες που θα έχουμε από τώρα μέχρι τον Ιούνιο με τους Αζέρους φίλους μας και τους εταίρους μας σε αυτό το έργο, θα υποστηρίξουμε τη συμμετοχή της Κροατίας.

V. PUSIC: Πηγαίνουμε φυσικά προς αυτή την κατεύθυνση (της ένταξης σε ΤAP) και για αυτό το λόγο θίξαμε το θέμα αυτό, διότι η Κροατία θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι μέλος της ομάδας των χωρών, οι οποίες στηρίζουν την δημιουργία του Αδριατικού Αγωγού (TAP). Η δημιουργία αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οριστικοποίηση των κριτηρίων και την απόφαση που θα ληφθεί τον Ιούνιο, καθώς, βεβαίως, και από την επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος για τον αγωγό αυτό από την πλευρά της Ιταλίας, η οποία είναι στην διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, η στήριξη της οποίας στο εν λόγω σχέδιο θα είναι πάρα πολύ σημαντική. Η Κροατία σίγουρα ενδιαφέρεται πάρα πολύ για το σχέδιο αυτό και συζητάμε με όλες τις χώρες που συμμετέχουν. Είμαι ευγνώμων και πολύ ευτυχισμένη για την ελληνική στήριξη (σε κροατική συμμετοχή σε TAP), καθόσον η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες κλειδιά στο σχέδιο του εν λόγω αγωγού. Χωρίς την Ελλάδα, φυσικά, δεν υφίσταται Αδριατικός Αγωγός.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου